3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

我好想跟大家分享一下體驗。

我家孩子濕疹鼻敏感眼敏感多年,現今社會資源充裕,個個都話唔會有孩子唔夠營養,要改善體質便要努力做運動,更相信中醫能幫助調理身子,但過了這麼多年,一直都搞唔好,一直敏感纏繞,愈用愈多類固醇,後來逼不得已走到戒類這一步。谷底可以再谷底。
扭轉劣勢原來是營養!
以前認為飲食好均衡,有肉有菜有飯有生果有奶有油脂,連正苦營養師都講飲食無咩問題,但原來比例分配及種類已經有好大差別,加上孩子身體機能唔同已經差別大。
亦基於以上,我以前相信無必要去食supplements,因為各種食品已經有營養。再者,人工合成既supplement不見得有益。

大宅

回覆樓主:

營養調理包括改變飲食,多款蔬果,戒奶戒糖戒麩質,戒加工食品,配搭天然營養補充劑,最重要是食物配搭比例等等,人人情況唔同,家長逐步掌握自己孩子既黃金比例。

營養吸收得均衡,免疫力會增強,過敏反應會減退,甚至藥物反彈會逐漸消失,加上食得對,身體有機制去排毒,自癒機制的奧妙,我從孩子經歷親身見證到。

男爵府

我個女都有過敏,可以參考下你的餐單?

大宅

米巴太太 發表於 19-7-23 14:32
我個女都有過敏,可以參考下你的餐單?

我仔飲食變過幾次,大改係聽治療師話,每天多種類蔬果,發芽糙米小米蕃薯連皮早餐,又食針對消化功能、濕疹潰爛皮膚及免疫力既天然營養補充劑。第二,治療師見係時機開始修復,就教係膳食加有機初榨橄欖油及植物蛋白粉,再配搭針對身體修復既supplement,一個半月已經見到頭部潰爛消失。第三,就係加天然有機營養片,補充以往飲食失衡而缺乏既微量及宏量營養元素。第四,晚上減澱粉質攝取(晚餐不吃飯)及取消飯後果。第五,執行針對leaky gut修復食療。

大宅

hannalam 發表於 19-7-24 13:22
我仔飲食變過幾次,大改係聽治療師話,每天多種類蔬果,發芽糙米小米蕃薯連皮早餐,又食針對消化功能、濕 ...

第四第五進行了兩週多,能夠看到效果,就係半夜睡眠改善了,早上自然醒的時間提早了。

大宅

回覆樓主:

update下大家,我仔過去一個月已經可以一覺瞓天光,唔會因為成晚痕而抓醒,偶爾出街食一兩餐都無惡化到,可見佢免疫系統開始平衡,飲食改變+營養補充+腸道食療,真係幫到我自細過敏的囝囝!

珍珠宮

回覆樓主:

多謝分享,我也有敏感

大宅

回覆樓主:

請問你食邊隻天然補充劑?

男爵府

hannalam 發表於 19-7-23 13:16
我好想跟大家分享一下體驗。

我家孩子濕疹鼻敏感眼敏感多年,現今社會資源充裕,個個都話唔會有孩子唔夠營 ...

請問可否pm治療師?

大宅

回覆樓主:

update下,我仔兩對手套終於可以退役!已經兩個星期唔使包住仔對手瞓覺,好感恩!濕疹斷尾在望!

複式洋房

hannalam 發表於 19-7-24 13:22

我仔飲食變過幾次,大改係聽治療師話,每天多種類蔬果,發 ...

你好,想了解一下療程收費?

大宅

回覆樓主:

多謝分享

大宅

可以要資料嗎?

大宅

bbking1127 發表於 19-9-15 19:27
你好,想了解一下療程收費?

其實治療師無收我診金,所以我比既錢全部都係買有機補充劑及報佢機構辦既營養班。所以,用幾錢視乎劑量而定。

大宅

monkeyj 發表於 19-9-16 23:35
可以要資料嗎?

已pm你,請查看,謝謝妳

大宅

hapibb 發表於 19-8-10 22:11
請問你食邊隻天然補充劑?

我仔食既係直銷牌子。Nutxxx

大宅

回覆樓主:

update下大家,我仔到了外地生活,以為轉左環境濕疹過敏會自然好,其實呢個憧憬係假!因為環境改變飲食改變,對身體造成壓力影響好大!點解我咁講?因為我初初到埗,無裝任何飲用沖涼濾水器,食材又買返普通果啲,即係有激素農藥果啲,加上當地天氣勁凍又乾燥溫差又大,呢啲通通都耗用好多好多營養,當身體營養入不敷支,身體便響起警號,於是我仔頸上久違的大象皮又出現,成晚好痕瞓唔到覺。我當時手足無措,但幸好問返醫生團隊點算好。佢地分析返比我知以上道理,針對返仔情況去調教返supplement及飲食,及裝返濾水器。於是,自癒機制就能啟動,三星期內皮膚就回復穩定。

複式洋房

hannalam 發表於 19-10-28 22:05
update下大家,我仔到了外地生活,以為轉左環境濕疹過敏會自然好,其實呢個憧憬係假!因為環境改變飲食改變 ...

Hello,可否pm 治療師contact ? 謝謝

大宅

bckws 發表於 19-10-28 23:52
Hello,可否pm 治療師contact ? 謝謝

可以。

大宅

回覆樓主:

比較返8月頭去台灣旅行一星期,今次仔去三日兩夜宿營,皮膚真係好大差別!

旅行餐餐出街食,皮膚係一日差過一日……

今次在營內飲食按我要求去煮,避開添加劑調味/農藥/激素等化學野及避免煎焗烹調方式。即使勁玩好倦,但皮膚一啲無差到!接佢回來,看他容光煥發,氣息好好!

supplement都有食既情況底下,證明飲食的確嚴重影響免疫系統因而影響皮膚! 濕疹過敏可以日積月累食返黎,同樣道理,亦可以食返好。

首頁

尾頁

跳至