3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

我好想跟大家分享一下體驗。

我家孩子濕疹鼻敏感眼敏感多年,現今社會資源充裕,個個都話唔會有孩子唔夠營養,要改善體質便要努力做運動,更相信中醫能幫助調理身子,但過了這麼多年,一直都搞唔好,一直敏感纏繞,愈用愈多類固醇,後來逼不得已走到戒類這一步。谷底可以再谷底。
扭轉劣勢原來是營養!
以前認為飲食好均衡,有肉有菜有飯有生果有奶有油脂,連正苦營養師都講飲食無咩問題,但原來比例分配及種類已經有好大差別,加上孩子身體機能唔同已經差別大。
亦基於以上,我以前相信無必要去食supplements,因為各種食品已經有營養。再者,人工合成既supplement不見得有益。

大宅

回覆樓主:

營養調理包括改變飲食,多款蔬果,戒奶戒糖戒麩質,戒加工食品,配搭天然營養補充劑,最重要是食物配搭比例等等,人人情況唔同,家長逐步掌握自己孩子既黃金比例。

營養吸收得均衡,免疫力會增強,過敏反應會減退,甚至藥物反彈會逐漸消失,加上食得對,身體有機制去排毒,自癒機制的奧妙,我從孩子經歷親身見證到。

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

我個女都有過敏,可以參考下你的餐單?

大宅

米巴太太 發表於 19-7-23 14:32
我個女都有過敏,可以參考下你的餐單?

我仔飲食變過幾次,大改係聽治療師話,每天多種類蔬果,發芽糙米小米蕃薯連皮早餐,又食針對消化功能、濕疹潰爛皮膚及免疫力既天然營養補充劑。第二,治療師見係時機開始修復,就教係膳食加有機初榨橄欖油及植物蛋白粉,再配搭針對身體修復既supplement,一個半月已經見到頭部潰爛消失。第三,就係加天然有機營養片,補充以往飲食失衡而缺乏既微量及宏量營養元素。第四,晚上減澱粉質攝取(晚餐不吃飯)及取消飯後果。第五,執行針對leaky gut修復食療。

大宅

hannalam 發表於 19-7-24 13:22
我仔飲食變過幾次,大改係聽治療師話,每天多種類蔬果,發芽糙米小米蕃薯連皮早餐,又食針對消化功能、濕 ...

第四第五進行了兩週多,能夠看到效果,就係半夜睡眠改善了,早上自然醒的時間提早了。

大宅

回覆樓主:

update下大家,我仔過去一個月已經可以一覺瞓天光,唔會因為成晚痕而抓醒,偶爾出街食一兩餐都無惡化到,可見佢免疫系統開始平衡,飲食改變+營養補充+腸道食療,真係幫到我自細過敏的囝囝!

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

多謝分享,我也有敏感

大宅

2019勳章

回覆樓主:

請問你食邊隻天然補充劑?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊