夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

當自己走左出街,一個人時,好想有人傾訴,但唔敢搵朋友怕煩到人,過左啲負面比人,人地亦有自己家庭,想搵個地方比自己靜靜沈澱,無地方可去已經夜蘭人靜,唔知去得邊,為有坐係梯口喊,因為家裡仲有兩個小朋友等緊我,想搵唔識既人傾,bk或其他討論區(其實係舒緩方法)?但又怕被批判,本身唔開心變成更唔開心,以前都覺得喊都無用,訓醒又咪要繼續做繼續湊仔,但呢刻發現眼淚自己係甘流,仔女仍係格離問今日我地食咩呀,女人就係甘一但無工作,無經濟能力好似無出路,男人可以仍然有自己娛樂,有自己興趣,病左都可以訓到自然醒

大宅

回覆樓主:

唔需要理教養問題,做得唔好時,就禁住手機係度話你,唔會怨自己簡左個咩人,自怨自艾,但好想講當一個男人動手打你時,無論我做左咩事都好,已經去到我底線,但原來去到你底線又點,呢仲係現實既無耐,或者我信相佢後悔,相信唔會有第2次,會好過點 , 我要keep好自己,雖然而家要湊仔囡無晒自己,最小唔好比自己黃面,當想搵返自己時,已面目全非

公爵府

2024年龍年勳章

加油~~~

子爵府

回覆 lungbobo 的帖子

加油,不過我覺得你要去搵社工,家庭暴力係唔可以接受,因為會影響你啲小朋友

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

樓主,加油!

大宅

回覆樓主:

去搵社工幫手,社署有支援幫到你
湊住仔女都唔需要迷失自己
除咗老公,仲有好多人錫你,最重要自己要錫自己
唔開心既事好快就過,過完又係一個新開始
加油!做女人最緊要自強呀!

翡翠宮

回覆樓主:

比人打都仲吾報警

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

動手報得警
趕條佬走,拎綜援好過

琥珀宮

回覆樓主:

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

lungbobo 發表於 19-7-23 13:36
當自己走左出街,一個人時,好想有人傾訴,但唔敢搵朋友怕煩到人,過左啲負面比人,人地亦有自己家庭,想搵 ...

畀人打一定要走
唔好姑息

不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

傻女,如果係真朋友唔會介意你煩佢的,搵個人陪住你先,或者同屋企人講,你以為佢哋會介意嫌你煩,其實佢哋知道後可能都會好想幫你,前面嘅嘢揀啱揀錯,各種對錯都已成定局,搵個人陪你傾訴,冷靜後諗下嚟緊應該點

大宅

打得一次就有第二次,盡快找社工幫手

大宅

回覆 chukamchun 的帖子

樓主,加油! 搵社工你可以有多d意見參考。你可以搵社會福利署或者明愛的社工。搵社工唔等同指證其他人,你可以只係問意見,同時間多d知道社會/政府有d乜嘢支援可以俾到你。就算你只係想搵個人傾訴,社工應該都係一個好好嘅對象。
你有好多好多嘢可以去做(唔係浄係令自己唔做黃面婆),例如唸辦法令到自己可以出番嚟做嘢,怎樣令自己慢慢過得好d。加油!

洋房

當自己走左出街,一個人時,好想有人傾訴,但唔敢搵朋友怕煩到人,過左啲負面比人,人地亦有自己家庭,想搵 ...

其實我同你一樣都接受唔到被身邊嗰個打,但無奈當嗰一刻發生在自己身上時,我地往往因接受唔到而令到個人好迷失,莫講話報警,其實連講口向第三者承認自己愛嘅男人打自己那份勇氣都無,若果由自己把口講出嚟時,個心會有種扭毛巾嗰隻痛,好辛苦,事後亦會想出好多原因俾自己不能瀟灑離開這個男人

大宅

litterbetks 發表於 19-7-24 06:18
其實我同你一樣都接受唔到被身邊嗰個打,但無奈當嗰一刻發生在自己身上時,我地往往因接受唔到而令到個人 ...

完全一樣心情,的確好失望,第十個年頭第一次發生,心痛到唔想接受,因為覺得自己認識既人格,點衰都唔會衰到動手,但當發生真係無辦法接受,事後佢非常後悔,但已經安慰唔到果仲痛失望,報警只係每個未試過既人正常都會叫你甘做,但原來發生果刻完全係另一個反應,當然有生命威脅一定會報

大宅

回覆樓主:

謝謝上面每個回覆

大宅

知道樓主好難受。的確向任何人講呢種遭遇都需要勇氣。
樓主肯上嚟BK講都已經做得好好。
呢種情況樓主一定要冷靜,唔好俾自己情緒帶著自己走。樓主一定要積極d,搵專業人士(例如社工)好有機會會有幫助,包括怎樣處理呢種傷痛。如果真係暫時開唔到口,考慮下去書局睇下有冇適合嘅書幫助自己去應對。
千其唔好覺得做任何事都對而家情況冇幫助。最緊要你有冇決心令自己過得好d。你變得好,你小朋友都會有更好成長環境。

複式洋房

呢個世界咩都有,最緊要開心面對

大宅

Perpersis 發表於 19-7-24 11:35

知道樓主好難受。的確向任何人講呢種遭遇都需要勇氣。

多謝你

大宅

雞骨草 發表於 19-7-24 12:02
呢個世界咩都有,最緊要開心面對

多謝,會盡力

首頁

尾頁

跳至