時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

lakgarden 發表於 19-7-23 18:23
真人真事,顔色革命,洗腦戰術,香港中哂,唔知仲有冇得救

應該無, 由佢啦!將香港玩爛晒,大家咪走人囉~

大宅

formelin 發表於 19-7-24 14:22
我身邊越高學歷,事業有成,家庭幸福,有樓有車的人
居然就是深黃色

唔,我身邊都好多呢種人,我都研究是什麼心態,我覺得可能是仇恨心重,內心有一種抵你死的心態,妒忌心重。

水晶宮

vvweiwei 發表於 19-7-23 20:27
原來叫人港豬嘅,自己先係港豬

對!
自由太多會令世人失去平衡

珍珠宮

lakgarden 發表於 19-7-23 16:00
大家可用11分鐘,真人真事改編,脱歐派洗腦戰術,係咪似曾相識可否為時已晚

https://m.youtube.com/ ...

https://youtu.be/4JOvL5OhA58

呢條片都值得睇,係佔中之後製作!

珍珠宮

pooh仔 發表於 19-7-24 18:00
你嘅分析
我身邊亦有這群人,一路唔明點解會咁偏激反共

其實好多我地呢輩中產讀過書嘅反共派好有heart 㗎,不過「中共=邪惡」,「一人一票民主=真理」呢啲想法太入血,有時太堅持理想而忽略中國現實嘅情況。如果可以拉返出嚟少少咁客觀睇,可以平衡理想同現實,對中國政府作多些客觀評論,其實可以好好為未來政策出力

侯爵府

bobosweet 發表於 19-7-24 18:19

我睇哂2集,好恐怖
jm不如開個新post, 等大家可思考如何救港,第一步定要支持警察,否則香港玩完

男爵府

條片係話我知, 腦真係好易洗..
所以好多人唔了解條例就反, 因為有人攞D唔係事實既去嚇人..

但睇返youtube d comment, 好奇怪, 原來整段片呢個人, 弦外之音反而係想講D人盲撐政府盲撐警察盲撐黑社會
睇到呢D, 我又唔明了...

珍珠宮

2024年龍年勳章

lakgarden 發表於 19-7-23 16:00
大家可用11分鐘,真人真事改編,脱歐派洗腦戰術,係咪似曾相識可否為時已晚

https://m.youtube.com/ ...

睇吓呢個youtuber 留言。

真係唔同人睇到唔同嘅事

侯爵府

klsabb 發表於 19-7-24 18:47
所以好多人唔了解條例就反, 因為有人攞D唔係事實既去嚇人..

留信有個人立場,唔係一份好飼料啦.

正如6月以黎,同一件事,大家都發現很多不同睇法不同立場,我通常唔上心,因我多數睇直播,才可更接近真相.
所以要做一隻揀飲擇食的豬,睇完片要自已思考和分析,才吃下飼料

大宅

非常值得一看。今次政府輸得咁慘,就係因為仲用緊上世紀手法宣傳。我記得葉劉手上嗰本解釋逃犯條例既小冊子

lakgarden    發表於 19-7-24 19:06

男爵府

lakgarden 發表於 19-7-24 19:02
留信有個人立場,唔係一份好飼料啦.

正如6月以黎,同一件事,大家都發現很多不同睇法不同立場,我通常 ...

你啱,每個人有自己睇法,大家都係食緊唔同飼料。從來無對錯。

珍珠宮

woodpecker 發表於 19-7-24 18:53
睇吓呢個youtuber 留言。

真係唔同人睇到唔同嘅事

現在基本上所謂的主流民主歐美國家都演變成為民粹主義主導,跟網絡的興盛息息相關。

像特朗普就是借民粹奪權,他的支持者基本上是白人藍領,典型的愚民。

而剛剛奪得英國首相寶座的英國特朗普(約翰遜),也是借推動脫歐,拉攏那些連脫歐都不知道是怎麼回事的基層市民。像希臘、義大利、都有這樣借民粹奪權的政客。

愚民的特色,就是執意要做一些事情,其結果是會對大家的整體利益造成損害的。他們是被感覺帶著走。

珍珠宮

lakgarden 發表於 19-7-24 18:44
我睇哂2集,好恐怖
jm不如開個新post, 等大家可思考如何救港,第一步定要支持警察,否則香港玩完
...

巳經出左post了

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22647803

lakgarden    發表於 19-7-24 22:03

珍珠宮

klsabb 發表於 19-7-24 18:47

上載此短片的人,他的看法就是,與他立場對立的一方,是被大數據控制以致愚昧無知。

珍珠宮

簡而言之,在民粹盛行,民智低下的方法,民主制度可以毀掉一個國家。為什麼一個國家的命運,國家大事,會讓一群民智低下的人一起參與決定?!

以後的日子,讓我們一同見證英美的衰敗。很可惜,香港因為是中國的一片民主實驗田,所以也要承受同樣的惡果。

侯爵府

平平常常 發表於 19-7-24 22:07
簡而言之,在民粹盛行,民智低下的方法,民主制度可以毀掉一個國家。為什麼一個國家的命運,國家大事,會讓 ...

多謝分享,獲益良多

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

從看到那些妖言惑眾的所謂懶人包開始已經知道洗腦正在大規模進行

子爵府

bobosweet 發表於 19-7-24 18:19

第五點之後直接去左第九點

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

謝謝樓主和jm的推介和分享,終於明白為什麼高學歷和低學歷人當中,都有一批深黃的人,而我身邊正正有這兩批人。

男爵府

首頁

尾頁

跳至