1-3歲

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想問報K1 上,下,全日你地會揀?

我女11月讀N班收左下午班
我自己本身報係上午既
平日我女夜晚11點零先瞓
第日朝早10點半-11點先起身
咁都幾好,起身食完野玩一陣先返學

但我呢間幼稚園K1只有全日
我唔係好想佢返全日
1-怕佢係學校瞓唔慣
2-屋企有工人姐姐湊,唔使係學校瞓啦

上午班
1-又要一早起身同宜家既習慣唔同
2-一早起身返學,下午又係對住工人姐姐又無做

下午班
1.可以瞓到自然醒
2.我媽話小朋友咁早起身咁辛苦仲咩

問題係咪下午班學野無咁好?
如果返左下午班,到小一要一早起身係咪難D習慣?

大家如果工人姐姐湊會揀??

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我大女讀下午班,時間真係岩岩好,可以訓到自然醒,又吾使日日鬧住趕起身,因為大女以前n班係全日,真係日日都要鬧住起身,又成日遲到,因為吾願起身。

子爵府

主要睇生活作息,我地小朋友多數晚上9點半至10點瞓,早上8點至8點半起身,遲D返學會再tune佢早多半小時瞓,咁朝早返0900,放12:30,回家食午餐之後,可以下午2點-4點午睡,之後起身去街玩,跟住食晚飯、散步,再瞓覺,時間表同宜家差不多,只係早上玩嘅時間變左返學。

早睡早起有利小朋友發展,情緒同專注力都好d,我地盡量俾佢早d瞓,只係雙職父母同希望晚上7:00回家同佢食晚飯,所以只能俾佢9點半瞓。

男爵府

CCHINGC 發表於 19-7-23 16:45
主要睇生活作息,我地小朋友多數晚上9點半至10點瞓,早上8點至8點半起身,遲D返學會再tune佢早多半小時瞓, ...

我成日都想佢早d瞓,,但我老公12-1點先瞓
我女未返黎同我老公住個陣,佢係9點零就瞓,,
宜家...

洋房

purple308 發表於 19-7-23 16:25
想問報K1 上,下,全日你地會揀?

我女11月讀N班收左下午班

我個大女都同妳小朋友一樣夜瞓,又唔想佢咁細個就辛苦返學,所以N班同K1都返下午,現在我孖仔嚟緊返K1,家姐都一齊準備返上午班,因為見大女越來越夜瞓,到怕他們將來升小學難習慣早睡早起。至於全日班我本人都不太喜歡,因為屋企同樣有我和工人姐姐照顧,不想小朋友大半天也在學校,雖然聽說返全日的小朋友學自理能力比較快,但就算瞓午覺都始終在家床上睡最舒服。而且小朋友都是在早上瞓醒學習最好,又不想他們的生活習慣越來越夜,所以本人覺得如果小朋友不是早起,學前班可以給小朋友輕鬆一點,但為準備他們升小學,和學習時的專注力較好,還是要慢慢調整小朋友的生活。

男爵府

3little 發表於 19-7-23 17:19

我個大女都同妳小朋友一樣夜瞓,又唔想佢咁細個就辛苦返學 ...

K1 下午班 可轉k2 上午班嗎?

洋房

purple308 發表於 19-7-23 18:29
K1 下午班 可轉k2 上午班嗎?

因為本身大女讀的只有上或下午班,現在細佬孖仔準備讀的是另一間學校,而這間學校只有上午班或全日班,所以大女也轉了同一間上學,方便照顧他們返/放學。
如果同一間學校由下午班轉上午班,就必須看看學校有沒有位可以轉,因為一般情況下都是原班升讀,若有學生轉校或其他因素有學位空缺才可以轉讀。

首頁

尾頁

跳至