時政擂台

跳至

首頁
12345...16

尾頁

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

芝芝媽媽 發表於 19-7-23 18:25
那斷指的警員呢?可以如常嗎?

你都幾特別,鍾意用咁樣比較!

Excuse me,我屋企煲落湯,我趕住返去睇火

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

沙士喎。我一點都不想再經歷一次。呢d世紀病毒。後尾做到藥就話遮。做唔到藥唔知要死幾多人。哪時點只人心惶惶。現在示威者你都可以避。沙士哪時係避無可避。樓主你沙士時係咪仲好年輕讀緊書?
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

伯爵府

就算我覺得尋晚班白衣人恐怖,都唔會攞沙士嚟比較!

大宅

stkyo 發表於 19-7-23 18:34
你都幾特別,鍾意用咁樣比較!

Excuse me,我屋企煲落湯,我趕住返去睇火

你們可以比較,我不可以嗎?你用沙士康復,斷指不是要康復嗎?

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

回覆樓主:

no!我唔想
沙士果陣,醫護系明知山有虎偏向虎山行嘅悲壯,佢哋冇拉閘。雖然元朗警署唔代表全港警署,當晚果幾位上鏡阿sir亦唔代表3萬警察(我相信警隊總有好人)。

子爵府

回覆樓主:

壞腦

bopomofo2405    發表於 19-7-23 18:39

男爵府

畀面勳章

芝芝媽媽 發表於 19-7-23 18:15
現在只是醫護跟警方身份對調,警方現在執勤,不是一樣用生命搏鬥嗎?

示威者死了6人

男爵府

咁又唔好,有疫症都係慘事

伯爵府

芝芝媽媽 發表於 19-7-23 18:35
你們可以比較,我不可以嗎?你用沙士康復,斷指不是要康復嗎?

是否你老公?插眼在先……

大宅

mcdullyiu 發表於 19-7-23 18:34
沙士喎。我一點都不想再經歷一次。呢d世紀病毒。後尾做到藥就話遮。做唔到藥唔知要死幾多人。哪時點只人心 ...

沙士時死的隨了醫護人員,很多都是本身長期病患或年長,亦有康復者

bopomofo2405    發表於 19-7-23 18:40

翡翠宮

芝芝媽媽 發表於 19-7-23 18:10
沙士雖然恐怖,但都比不上現在恐怖,出街見到一班黑衣人,什麼也不用想,就是迴避,你們有自由,那我的自由 ...

向前看啦

子爵府

芝芝媽媽 發表於 19-7-23 18:27
差幾遠?天天暴亂,毀壞,不恐怖嗎?

想當年你無感受過?病毒的威力要同時間鬥快先有可能贏,個可能仲要幾多個%都未必知⋯ 大自然嘅野無人知佢變化有幾廣有幾深有幾快,連北韓獨裁都無能力!如果你肯,送機票你去非洲感受下伊波拉病毒,連下一秒嘅流言/假消息都唔知有。到自己中招果一刻已經太遲。

而家呢?你唔出街真係可保性命⋯ 沙士無論你係邊都有機會中招。

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

芝芝媽媽 發表於 19-7-23 18:30
我都真心認為你是痴線,只是呻一下,比喻一下,就要放大到這樣嗎?

係你將沙士縮得太細啫!

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章

唔好咁諗啦!堅強生活,活得比暴徒好,就可以了,加油

子爵府

没有最涼薄,只有更涼薄

大宅

SeptKid 發表於 19-7-23 18:36
咁又唔好,有疫症都係慘事

我知係唔好,只是現在氣,比起沙士時更恐怖
不明白為什麼要放大去說,我只是一個比喻,比喻不好,也不用批鬥吧

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

回覆樓主:

大家吾好甘激動住,其實每年死於流感或流感併發症的人數遠遠超過沙士

我明樓主所講,佢只係打個比喻,而又經歷過始終知乜野事先,e十?係人與人之間既撕裂、政黨政權既無能、無信任無前景無助。

希望大家理智d

男爵府

回覆 芝芝媽媽 的帖子

你可以唔認同黑衣人嘅立場同埋行為,但你唔可以亂咁用比喻。好明顯你呢個比喻用錯左,作為媽咪麻煩你勇於認錯,咁先可以言傳身教!我見到你咁樣比喻沙士覺得好心痛,當時幾多醫護人員,市民生病去世,我自己同屋企人都喊左好多次!麻煩你快啲del post 啦!

大宅

小金名 發表於 19-7-23 18:37
想當年你無感受過?病毒的威力要同時間鬥快先有可能贏,個可能仲要幾多個%都未必知⋯ 大自然嘅野無人知佢 ...

這個是你的感受
我的感受就是比沙士時更難受
難道這樣有錯嗎?

男爵府

芝芝媽媽 發表於 19-7-23 18:38
我知係唔好,只是現在氣,比起沙士時更恐怖
不明白為什麼要放大去說,我只是一個比喻,比喻不好,也不用批 ...

咁你檢討下點解比人批鬥
會唔會因為你既比喻太無知

首頁
12345...16

尾頁

跳至