時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

bb130505 發表於 19-7-23 21:20
咁你改返個古仔先啦,大仔打細仔,仲打埋街坊同學

我有話佢打親戚呀

珍珠宮

josechan 發表於 19-7-23 18:19
你有一個細仔,成日要呢樣要嗰樣,要唔到lur 地,攞野掟工人姐姐,或整爛屋企野,佢冇比人話,重比光環佢, ...

比喻得好好!

侯爵府

2024年龍年勳章

通常細的都多人幇

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

LeannBB1102 發表於 19-7-23 19:22
眼盲心盲,果日個van仔佬系咩人?
忽然打細仔既然後俾細仔打返轉頭既大仔

而原來大仔唔只會打細仔仲會打哂親戚 街坊
仲以前不嬲都咁做開只係冇咁揚

我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

珍珠宮

asa2012 發表於 19-7-23 19:43
樓主,個細仔本來擁有的東西,突然間阿媽話要收回,同阿媽理論過都唔聽先失控。 你要分清楚被強詞奪理,仲 ...

細佬同大佬都有份,唔係淨係細佬過喎!

侯爵府

2024年龍年勳章

而家細仔更多籍口扭計發難渣, 大仔大衝動

大宅

OHIMESAMA 發表於 19-7-23 19:00
你個比喻激嬲細仔啦!

子爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

catfitfit 發表於 19-7-23 19:04
唉……依家做人呀媽係好艱難架,唉……做人老母就更惨,日日比人小十九幾呀次
單憑你三言兩語又点可能攪得 ...

Yeah! 我就係抱住呢個心態,笑住睇埋下半場, 究竟會係阿太爺攞刀出嚟斬死兩個?定係 兩兄弟日打夜打,然後慢慢長大 ,事情丟淡,各自分家呢?
放長雙眼睇結局喇

子爵府

阿媽有個提議認為係對大家好,但細佬發皮氣話唔好,最後阿媽話咁算數啦

細佬話唔可以,你要離開呢個家,唔配做我阿媽,仲要因發皮氣整爛d 玩具,唔可以罰我。

阿媽話入房傾,細佬話唔得,細佬無理要求越黎越多,跟住細佬想盡辦法想阿媽屈服,就暴打話佢唔乖ge人,仲阻住親戚返工,逼阿媽聽佢話。

最後細佬搞埋大佬,叫大佬一齊反阿媽,大佬唔想,仲講明唔好再搞住我砌Lego,點知細佬唔聽勸告,係要搞住大佬玩,之後大佬發火還擊,大佬打細佬,細佬又打返大佬,拳腳無眼,大佬火遮眼,打埋其他人。

之後細佬唔夠人打,就出其他招數,偷偷地整爛大佬d 玩具,最後家不成家。

翡翠宮

maggie196 發表於 19-7-23 19:18
兩個仔都咁有問題,係唔係阿媽家教出咗事呀?一個正常嘅家唔會教得出兩個有問題嘅仔
...

大宅

lingfu 發表於 19-7-23 21:27
忽然打細仔既然後俾細仔打返轉頭既大仔

而原來大仔唔只會打細仔仲會打哂親戚 街坊

係,我寫完再諗,應該再描繪吓,大佬不嬲燥狂但忍住唔咁揚,但原來個家庭係容許暴力,咁人爆我又爆啦

翡翠宮

哩個比喻好攪鬼

伯爵府

2018復活節勳章

rsbaby 發表於 19-7-23 18:55
錯!晒!
大仔只打細佬一人?大仔連冇關既同學街坊老師都打埋
吾明就咪難醒啦,仲學人寫比喻

大宅

huiwo太太 發表於 19-7-23 21:34
阿媽有個提議認為係對大家好,但細佬發皮氣話唔好,最後阿媽話咁算數啦

細佬話唔可以,你要離開呢個家,唔 ...

勁呀jm!! 好立體!

伯爵府

RT 發表於 19-7-23 21:02
唔緊要啦,呢個後底那都係做4年,2年後阿爺又搵另一個後母黎管我地架喇
不過真係好好地諗清楚,阿 ...

多謝你明白。細仔當年知道30年呢個期限,就係知道,更加要守得一時得一時。仲有,細仔想到孫仔孫女的將來,都想佢地至少保得住現有的一切。

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

補充一下:細仔lur地,工人姐姐要揪佢入房,細仔攞野掟工人姐姐,工人姐姐就狂打細仔,細仔又整爛屋企嘢,工人姐姐又追住細仔嚟打。細仔除左攞嘢掟工人姐姐,無傷害其他人的心,lur地期間見親戚和隔離屋有人唔舒服都立刻讓開和幫手。但大仔心心不憤,打細佬打埋親戚丶隔離鄰社和路過的人都打埋。

亞媽淨係縮係主人房,一出廳就係鬧細仔,唔去問下點解喊,其實細仔係好驚亞爺,亞爺明明應承咗三十年後先管,點解亞媽要叫亞爺嚟咗屋企樓下仲可能行緊上嚟,雖然知道亞爺遲早會上到嚟,但細仔都希望自由自在過埋呢三十年後到時先算。

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

josechan 發表於 19-7-23 21:35
係,我寫完再諗,應該再描繪吓,大佬不嬲燥狂但忍住唔咁揚,但原來個家庭係容許暴力,咁人爆我又爆啦
...
而其實細仔只係對住老豆呀媽發脾氣
大仔就係鍾意打埋其他親戚不論熟唔熟
然後大仔話點解細仔可以發呀爸呀媽脾氣
我打埋其他唔關事既人又唔得?

加上本身父母係縱容大仔一齊打細仔呢
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

MICMATL 發表於 19-7-23 21:42
補充一下:細仔lur地,工人姐姐要揪佢入房,細仔攞野掟工人姐姐,工人姐姐就狂打細仔,細仔又整爛屋企嘢, ...

咁我又唔明,阿媽已經話唔推新家規,點解重要不斷lur, 不斷有新要求,要阿媽離開,要自己㨂父母,一定要做足全部要求
自己㨂阿媽我先唔明,重有邊個重想/適合做阿媽?代代阿媽都比人鬧,係咪子女選出嚟就一定好?定係會㨂到個大仔話乜就乜,細仔話點就點,表妹要間屋就起屋,堂哥冇錢做生意又比錢佢,用晒屋企啲錢,又係咪好事?

大宅

josechan 發表於 19-7-23 19:03
我冇話大佬啱,而係細佬的確有打人,點解冇人話?
大家討論吓,寫個諗法出嚟唔洗PhD 呱?
...

我諗你要搞清楚,你所指既「大仔」吾係打人咁簡單,係想攞人命。而「細仔」打人既目的係為爭取佢所追求而得不到回應而所發出既宣洩

所以絕不能相題並論

首頁

尾頁

跳至