懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 duckie919 的帖子

怕太高油同高鹽份同防腐劑 等等。

複式洋房

回覆 PhoebeChan333 的帖子

有食麥片但要加粟米 或 少少榨菜,因為想食鹹味同有咬口,單食麥片就唔得,食食下想嘔。食蘋果都反胃

男爵府

35mama 發表於 19-7-24 09:17

有食麥片但要加粟米 或 少少榨菜,因為想食鹹味同有咬口,單食麥片就唔得,食 ...

頭三個月其實唔食辣野,同生冷野涼野就可
過咗三個月可以食少少辣,小小海鮮都可以
其實食麥當勞都可以,唔使戒得咁清

複式洋房

回覆 catgigi059 的帖子

宜家有在BB唔知點解想食杯麵同薯片都唔敢,好似好有罪惡感

複式洋房

我有食少少辣,但壽司,咖啡,未全熟架肉都冇食。唔食得壽司真係幾辛苦

男爵府

35mama 發表於 19-7-24 09:22

我有食少少辣,但壽司,咖啡,未全熟架肉都冇食。唔食得壽司真係幾辛苦:sweati ...

生仔系甘架啦,忍下忍下就過
咖啡可以飲,最多一日一杯
其實上網好多資訊話到比你聽,乜嘢係食得乜嘢係唔食得,乜嘢係可以少量食,乜嘢係完全唔識得,你要食咩之前就上網search下
易有菌,生冷野,涼野就一定no~

複式洋房

回覆 ttt1223 的帖子

哈哈諗起都覺得好嘆,你就好啦,你老公俾你食。我拎咩係手我老公都會用個好銳利架眼神望住我 之後問BB食唔食得⋯ 好有壓力。

男爵府

我有食少少辣,但壽司,咖啡,未全熟架肉都冇食。唔食得壽司真係幾辛苦:sweati ...

想食壽司咪自己整,全部野熟就得,我都成日整腸仔蛋蟹柳壽司,都系食浸壽司飯既味

大宅

PhoebeChan333 發表於 19-7-24 09:25
生仔系甘架啦,忍下忍下就過
咖啡可以飲,最多一日一杯
其實上網好多資訊話到比你 ...

我老公都會問㗎,我同佢講唔食得生野咋嘛!不過如果佢同事/朋友話俾佢知咩咩咩唔好食,佢就會叫我唔好食

別墅

回覆 35mama 的帖子

其實一定會有罪惡感……但又好想食……衹可以節制下盡量少D,我第三胎,之前2胎也冇乜點特別介清!但由於每個媽媽體質唔同對孕婦唔好既野食小心D!

別墅

食蘋果,酸酸甜甜都OK開胃

別墅

其實我覺得如果唔係太過分或者有危險性,想食就食啦,聽講身體潛意識會知道自己缺乏咩營養,就想食啲咩,就算大家口中嘅垃圾食物都有一定嘅營養嘅,好過冇野落肚啦

複式洋房

薯片對我黎講最止嘔,搭梗車反哂胃好想嘔我食塊薯片就會舒服d

因為有人話咸野可止嘔,但我唔食其他咸濕野,所以薯片幫到手
雖然都知唔健康,但當你成日嘔,真係想食d 令自己舒服d ge 野

複式洋房

RE: 懷孕媽媽食零食

回覆 Momo0330 的帖子

我今日終於食左一小包薯片好開懷

大宅

duckie919 發表於 19-7-24 06:49
其實食薯片會引起其他乜嘢問題呢?

你可以睇返我十五樓答
鹽分係一個問題,另外就係致癌物丙脪醯胺
本身諗住只係食非油炸(即係焗)同埋天然調味料(例如蒜粉、紅蔥頭、各類香草)冇落人造調味劑(成分表E字頭果啲)既薯片應該好好多,點知致癌物真係防不勝防薯片,甚至餅乾,超過百三度炸或者焗都會產生⋯⋯

大宅

Hapi_Baby 發表於 19-7-23 22:01
想問下呢,有乜魚乾仔推介啊?
好想食,但又驚唔健康(驚太多加工成份)thanks
...

我自己食果款含鹽量都高,我都係口痕間唔中食下所以我唔推介,之前爬文好似有媽媽在hktxmall買你可以搵搵,但我揀魚仔會避免日本東北或者東京灣既魚仔,驚輻射污染 盡量揀九州或沖繩產會安心啲~魚乾零食主要都係日本黎

大宅

35mama 發表於 19-7-24 14:51
回覆 Momo0330 的帖子

我今日終於食左一小包薯片好開懷

食一小包唔緊要啦~ 唔好比咁大壓力自己

大宅

nana125 發表於 19-7-24 18:55
你可以睇返我十五樓答
鹽分係一個問題,另外就係致癌物丙脪醯胺
本身諗住只係食非油炸(即係焗) ...

ooo thxxx very detail

大宅

PhoebeChan333 發表於 19-7-24 09:19
頭三個月其實唔食辣野,同生冷野涼野就可
過咗三個月可以食少少辣,小小海鮮都可以
其實食麥當勞都可以, ...

我頭三個月每到晏就就冇胃口食野,直到我發現可以食到成個麥記餐或者成碗雲貴X酸辣米線,食完即刻開心哂

大宅

我覺得唔食壽司都ok,我有自己整青瓜玉子小卷頂下癮,可能有果陣紫菜豉油味已經ok當然我最想食牡丹蝦、海膽、北海道帶子 我覺得而家最難最難忍係雪條雪糕

首頁

尾頁

跳至