時政擂台

跳至

首頁
34567...10

尾頁

侯爵府

crazypaper 發表於 19-7-23 21:30
其實班人,個個星期搞破壞,仲搞埋國徽,將來要一國一制都係佢地搞出黎,斷送咗香港既一國兩制。唔知呢樣係 ...

係佢哋斷送左我哋嘅自由 國歌法咪又係佢哋搞出嚟

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

angiehouse 發表於 19-7-23 19:31
我睇錯左廣東道,開心得我丫

係囉,我都以為在廣東道

侯爵府

Ben2003 發表於 19-7-23 19:42
提早一國一制已不是沒有可能。
依家直頭想咋咋臨一國一際啦

公爵府

Ben2003 發表於 19-7-23 20:00
共產黨講得出,不會只是靠嚇,看來已準備好隨時出解放軍到香港平亂。

有安樂曰子過喇。

班(emoji)仔邊會知訂吖,成班白痴!

侯爵府

Kittymummy 發表於 19-7-23 21:52
唔會出,上面已經唔係30年前既大6.
佢只會有得香港亂,亂到一個點後⋯⋯⋯睇下基本法啦.
...

這新聞未出前我都是這樣想。

如果一定不會出解放軍,就不會有這新聞。

要多謝 721 出來遊行的人。

尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

侯爵府

Ben2003 發表於 19-7-23 21:59
這新聞未出前我都是這樣想。

如果一定不會出解放軍,就不會有這新聞。
但願如是

侯爵府

媽媽YAN 發表於 19-7-23 21:44
回覆 coffeejoeybb 的帖子

如果再甘落去,無法無天,政府又搞吾掂,真係吾排除有走難呢日。 ...

其實部分人已經走緊啦 好多人已諗住移民 仔女走得都比佢地走

伯爵府

回覆 setrea 的帖子

最慘吾係人人走到啊嘛,包括我

子爵府

2023年兔年勳章

yumw 發表於 19-7-23 20:10
一國一制到時係咪可捉埋啲漢奸?

叛國係死罪,隨時槍斃

侯爵府

媽媽YAN 發表於 19-7-23 22:04
回覆 setrea 的帖子

最慘吾係人人走到啊嘛,包括我

走得嗰啲 攞住兩本護照咪喺度搞亂緊香港囉

侯爵府

>《環球時報》總編輯胡錫進發文,指非常不願意看到解放軍駐港部隊在香港街上維持秩序,因為「一國兩制」讓香港實行與

內地截然不同的政治制度。

胡錫進又指,除非出現三種情況,否則內地社會不必動強力干預念頭,包括出現

對愛國力量的大清洗,導致他們要逃離到內地;或

嚴重政治動盪出現人道災難,例如不同派系相互大規模仇殺,令城巿陷入完全無政府狀態;或

極端分子武裝暴亂打敗香港警察,並建立政權。

細味紅色字....

尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

伯爵府

Ben2003 發表於 19-7-23 22:07
>《環球時報》總編輯胡錫進發文,指非常不願意看到解放軍駐港部隊在香港街上維持秩序,因為「一國兩制」讓 ...

即係咩?會定唔會

侯爵府

https://hk.news.yahoo.com/%E9%A7%90%E6%B8%AF%E8%A7%A3%E6%94%BE%E8%BB%8D%E7%B8%BD%E9%83%A8%E6%9C%89%E7%95%B0%E5%8B%95-%E6%B4%BE%E5%85%B5%E6%B4%BE%E8%BB%8A%E5%9C%8D%E7%B9%9E%E5%B7%A1%E9%82%8F-214500356.html

駐港解放軍總部有異動 派兵派車圍繞巡邏

【本報訊】修例風波引起的示威遊行以至警民衝突已持續超過一個月以上,而蒙面示威者的衝擊亦見愈來愈純熟,見警方在金鐘灣仔一帶屯重兵,就看準時機轉移至西環的中聯辦施以突襲,甫知警方清場在即,又懂得即時向中上環方向分散撤退。示威者昨晚竟夜「反轉」中、西環,惟卻始終未有人膽敢觸碰有軍人持槍駐守的中環駐港解放軍軍營。

及至晚上十時許,即示威者突襲中聯辦後兩個多小時,位於中環的解放軍駐港部隊總部內疑有異動,一部綠色的車不停閃爍藍色及紅色燈號圍繞總部兜圈行走,另有駐港部隊人員不斷穿梭巡邏。

示威者昨日的行動,未有「正面迎擊」警察防線或受警方嚴防的陣地,反而會隨警力多寡隨即改變目標地點,進退均會互相提醒,舉例:他們捨金鐘再直攻中聯辦,清場警力推至之前就向東撤退再「打游擊」,行動可說愈見熟練,不過屬於駐港解放軍駐守的地方,就完全沒有被示威波及。

「野貓式」示威衝擊難防

有學者同意昨日示威者的行動顯示出他們行動的老練,不排除是因為每星期都有類似的活動,令到他們採取的行動靈活性亦已經有所提高,示威者亦似乎變得「無咁易被佢(警察)捉到」。

學者又認為行動似非一時衝動而是有人策劃,雖然昨日示威者並未闖入中聯辦,但亦令人擔心執法機關未來有否能力應付此等愈見靈活的「野貓式」示威衝擊。

侯爵府

忍了一次。

侯爵府

PacoMum 發表於 19-7-23 22:10
即係咩?會定唔會

沒有暴動就唔會。

別墅

回覆 Ben2003 的帖子

首先我希望世界和平,天佑中國,天佑香港。
坦白講解放軍而家未係時候出動,而家係警告預告。但示威者唔會理,而家大家一定要冷靜,克制,唔好搞連儂牆,唔好同示威者嘈。沈默是金。

侯爵府

Ben2003 發表於 19-7-23 21:42
香港已大亂,全世界都知,出解放軍合情合理,解放軍一過深圳河,連登仔女仲暴動?

沒有流血,便沒有問題 ...

更正:

香港已大亂,全世界都知,出解放軍合情合理,解放軍一出軍營,連登仔女仲暴動?

沒有流血,便沒有問題。

侯爵府

llaauu9168 發表於 19-7-23 22:19
回覆 Ben2003 的帖子

首先我希望世界和平,天佑中國,天佑香港。

我反而想搞連儂牆,同示威者嘈,入元朗遊行,快些一國一制,從此天下太平。

別墅

Ben2003 發表於 19-7-23 22:25
我反而想搞連儂牆,同示威者嘈,入元朗遊行,快些一國一制,從此天下太平。

咁這樣就中左示威者的陷阱,他們要將「暴徒」一字除名,就是要將「暴徒」轉嫁比對家。

男爵府

雪影 發表於 19-7-23 20:11
從來無試過咁歡迎解放軍終於有啲安慰

心情一樣,好期待!好想返去以前嘅香港,飲食零售旅遊都搵到錢,百花齊放!但希望大陸人同香港人都因為呢件事之後都減少摩擦。大家都可以取得平衡

首頁
34567...10

尾頁

跳至