自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

80年代初期,政府仍未宣佈清拆九龍寨城,寨城內的各種建築確實蔚為奇觀。話說某個初夏,樓上其中一戶傳出惡臭,只是寨城內環境本就惡劣,魚蛋工廠本就臭味,所以連續幾個星期都沒有人理會。直到盛夏時節,臭味實在太強烈,於是有住戶難忍惡臭報警,警方於是到場調查。當警員去到該戶門口,已經肯定臭味是傳自該寓所之內,其中一名老警察更肯定地指出這是屍體的臭味。警員大力拍門卻無人應門,且在惡臭之中竟然傳來陣陣飯香,當中更有臘腸香味,警方於是肯定屋內一定有人,所以繼續叫門。

最後終於有一名年約六、七歲的小女孩開門,屋內更立時湧出極大惡臭,警員問小女孩家中有沒有大人,女孩回答說媽媽身體不適,正在房間休息,在小小的房間內,警員舉目一望,就見到全身發黑,甚至流出屍水的女性躺在床上。而屋內原來有兩名小女孩,另有一名年紀較小的女孩正在做功課,兩人似乎對屋內惡臭和屍體不感困擾,開門的女孩更說,媽媽說她不舒服,叫我們吃完飯之後去上學。

警員在廚房發現剛剛煲好的臘腸蒸飯,遂問小女孩是誰弄的,小女孩竟答是媽媽做的。原來兩姊妹的媽媽是非法入境者,一直居住在城寨內沒有外出,其父親早就棄三母女於不顧,鄰居也從來沒有見過她們有任何訪客或朋友,可以肯定不會有人願意在一個惡臭難當,更兼有屍體的房間內做飯給兩名年幼姐妹吃。但是兩姐妹從頭到尾,都說是媽媽做飯給她們吃,而且臭味已傳出一個多月,若有成年人的話也不可能置之不理。此事件最後以屍體發現案處理,兩姐妹最後入住收容所,也從沒有親友探望,那麼到底是誰在照顧兩姐妹?臘腸蒸飯又是誰做的呢?恐怕只有當事人才清楚了!

男爵府

回覆樓主:

別墅

回覆樓主:

好恐怖 但內容好吸引
jm有無多d故事share

子爵府

減齡達人勳章

回覆樓主:

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

是真的嗎?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

...............即起雞皮

慎入後面再加心血少真係唔好入
第一眼就頂唔順

wcpcelia    發表於 19-7-24 09:07

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

嘩,張相好嚇人。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

櫺囹桼 發表於 19-7-23 20:33
80年代初期,政府仍未宣佈清拆九龍寨城,寨城內的各種建築確實蔚為奇觀。話說某個初夏,樓上其中一戶 ...

買定甘多臘腸?

男爵府

牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

回覆樓主:

水晶宮

回覆樓主:

大宅

Thx for sharing
Share 多d

水晶宮

可能個大姐姐煮嘅啦而佢自己可能有少少,情緒上嘅嘢。成日諗住媽媽仲喺度。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

張相恐怖
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

水晶宮

回覆樓主:

真事?

男爵府

幅相係超恐怖個故事好得(emoji)(emoji)有冇更多故事?我正一係又要驚又要戴頭盔

侯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

張相係媽咪?

伯爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

咁依家2個小妹妹都長大咗, 唔知佢哋記唔記得有呢件事
:-) :hammer: :verycold: :chair: :sm:

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

首頁

尾頁

跳至