論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

自上年12月尾跟前工人完約,我手提曰曰都收到兩三個無法識別電話,我喂一下就收線,初時以為傳銷所以無理,但慢慢地演變到凌晨兩、三、四點打嚟,真係火都來,於是比$$$電話公司截哂所有133電話,安樂咗一個月,而家又來返啲3字頭電話(有3個不同的),每日兩個我喂一聲佢就收線,我諗住打返去鬧佢啦,點知有把男人聲唔知講乜一秒左右然後無法接通,一係永遠都網絡繁忙接不通,無仇報添!可以點做?

水晶宮

有無過來人幫下我!!

男爵府

報警. 有電話no.應該好易查.

水晶宮

無用,用同一個號碼打十幾次比你先叫做騷擾,佢用三個telephone number打比我,每曰兩個喂一吓收線唔算。
唉.......尋晚個call兩點幾。

水晶宮

仲要唔係我唔續約,喺佢要揾鬼佬顧主話有overnight ho
liday喎,點知揾唔到周圍同人講話我唔要佢!

伯爵府

改電話!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

改電話 應該係唯一辦法

別墅

回覆 4# wewe 的文章

樓主:

我有個辦法,不過要小心d唔好按錯制
1首先你把你的手電set「通話中來電轉駁」,set成9xx或警x電話。
2每次電話響起時,identify係咪滋擾電話。
3如是的話,按紅色收線制。
4咁就會有人代你接call.
5滋擾者就會同警x直接對話。

但你平時有call來時唔好亂按收線掣。

呢招得唔得?

珍珠宮

暫時唔識既電話唔好接~ 玩一牌就冇野架la~

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我第一個工人做左一年比我炒左,佢之後間唔中就會打黎屋企同新工人講話“阿 Mom 點點點,小心佢會炒你呀”,我心諗你做好 d 我咪唔會炒你囉 :;pppp:
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

原帖由 maman 於 09-5-8 13:35 發表
樓主:

我有個辦法,不過要小心d唔好按錯制
1首先你把你的手電set「通話中來電轉駁」,set成9xx或警x電話。
2每次電話響起時,identify係咪滋擾電話。
3如是的話,按紅色收線制。
4咁就會有人代你接call.
5滋擾者就會同警x直接對話。
...

呢個方法幾好,但9XX會唔會check到係我飛線架,有的驚!Anyway,好多謝你

改電話方面,我用咗十幾年,好唔捨得。

公爵府

999係俾市民遇到危急時用,唔應該飛線去999. 同埋以我所知, 飛線只可以飛去8個字既號碼. 如果你濫用, 差人係會check到, 咁你到時要後果自付.

換號碼啦

伯爵府

好媽媽勳章

夜晚熄機咪得囉

大宅

可以向電話公司申請,加「自設密碼」功能,咁就只有你或家人(你某些親戚),先至可以打到電話入黎比你,冇密碼既人係打唔入,而且密碼可以隨時根據自己喜好更改,又唔使改電話,又唔怕電話騷擾,我地都係咁。

伯爵府

唔應該濫用999,如果唔係,會阻左真係有需要既人架!:loveliness:

伯爵府

原帖由 yanwah 於 09-5-8 23:00 發表
可以向電話公司申請,加「自設密碼」功能,咁就只有你或家人(你某些親戚),先至可以打到電話入黎比你,冇密碼既人係打唔入,而且密碼可以隨時根據自己喜好更改,又唔使改電話,又唔怕電話騷擾,我地都係咁。 ...

手提都有呢個功能既咩?

伯爵府

999唔應該濫用,如果唔係,就會阻到真正有需要既人架喇!:loveliness:

大宅

I am not sure mobile company can provide this service or not. But my resident phone company provides this service. I think ask the company to see if there is any this service

首頁

尾頁

跳至