時政擂台

跳至

首頁
12345...11

尾頁

水晶宮

貓咪達人 發表於 19-7-24 07:50
有冇返過內地?唔好井底蛙,大陸發展超過香港,科技先進過香港啦,仲發緊夢!
...

對!香港已是次級發展,上海、北京、廣州、深圳已經超越了HK
自由太多會令世人失去平衡

公爵府

Nok_Nok 發表於 19-7-24 02:12
從來沒站直過的人,總覺得跪著才是真理!

一直係到外國的月亮比較圓,成日以為香港係國家,要同人地國家睇 ...

唔洗理個班黃皮白心,話中國人香港人有外國護照,又如何?外國人咪一樣有中國護照,係中國生活,最緊要既係,人地有唔認同自己身份,唔認自己係中國人個下先好笑,唔認自己係中國人,又住係香港,用香港身份證,護照,咁唔鐘意中國,剪左身份証同護照囉

補充內容 (19-7-24 08:07):
有外國護照,但冇唔認同自己中國人身份

水晶宮

karshing 發表於 19-7-24 07:08
悲哀! 中國人打中國人,古往今來都發生,香港何時才停?!

美國去中東搶石油,都要派軍隊炸到敍利亞溶溶爛爛

美國了下香港蟋蟀籠, 就自己打打打

美國買定花生,爽

水晶宮

mickeywinnie3 發表於 19-7-24 07:58
對!香港已是次級發展,上海、北京、廣州、深圳已經超越了HK

中國同歐洲做生意做到好大

亦插手去南美生意, 你google下淡水河谷就知咩事, 連委內瑞拉都攪埋

完全威脅到美國

男爵府

回覆樓主:

香港自己邊緣化自己,先有不斷要求撤換政府令政府管治薄弱,再支持法律人士在法律漏洞上賺錢令香港法治及社會淪陷,仲有各種不斷將香港本錢消耗如佔中,加上用暴力獨裁欺凌方法爭取所謂自由民主,我本來有腰骨就係比依啲眼光短淺不明大勢只為己利既人拆走,仲好意思講要搵返

大宅

畀面勳章

Nok_Nok 發表於 19-7-24 02:20
想跪的,沒人阻止,一國一際遲早既事,你話廢老害下一代,我就睇下今日呢班人又可以為下一代做到D咩!今日 ...
佢地有下一代先算啦,人地先人都搞

SIRIABABY    發表於 19-7-24 12:14

水晶宮

miffyumiffy 發表於 19-7-24 08:03
美國去中東搶石油,都要派軍隊炸到敍利亞溶溶爛爛

美國了下香港蟋蟀籠, 就自己打打打

香港啲BB太低智
自由太多會令世人失去平衡

大宅

Nok_Nok 發表於 19-7-24 02:23
中國人未開放,你就真係井底,好懷疑你有冇出過國,外國有邊個地方見唔到中國人?人地買樓都買到去外國啦 ...

好多人唔接受現實,永遠自我感覺良好

子爵府

bopomofo2405 發表於 19-7-24 02:19
佢哋講緊自己。真係好可憐。

你唔係諗香港係國家嘛?

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

kiki818hei 發表於 19-7-24 07:54
其實我真係唸住返大陸住,亦已在深圳置業,本來唸住當渡假但而加見到香港甘..... 而加個D而不是什麼和平示 ...

真係好架,有咩唔好?自己國家、冇爭執、單一意見、食野又好又平,又先進。點解要同d不滿政府既人對罵,唔煩嗎?好多人值得返大陸生活,真心,自己心靈健康最重要。

我唔怕示威,因為冇針對平民。我反而怕元朗,「元朗」係我心目已經等同「菲律賓」,我呢世都唔會再踏足呢兩個地方,傷我香港人,呢d三不管之地。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

bopomofo2405 發表於 19-7-24 02:22
一國一制

香港咩野優勢都無
唔好講其他國家
已經被其他省市超前
成日都仲發緊春秋大夢
你地爭取的言論自由咪只有滅我地普通市民的聲音
阿伯係車廂講下自己意見
你地班友又圍住個老人家做咩

男爵府

Nok_Nok 發表於 19-7-24 02:26
殖民地的人,永遠唔知一等既重要,係要做2等公民!又冇錢學人移民,成條街都係普通話啦遲D,仲唔諗下自己 ...

係。真係好可憐,可憐佢地咁無知。

侯爵府

eunicepipi 發表於 19-7-24 02:54
Support!
回歸早是既定的事實. 自己既是中國人自己國家富強起來應該感到高興又志豪。 難道阿爸 又潺又窮阿 ...

黃c 被仇恨同恐懼蒙蔽左理智。

子爵府

VickyCY 發表於 19-7-24 07:25
講到中國幾咁強大幾咁好,咪又係講外國好多中國人,中國人響外國好多物業,呢種先係揞啞底外國月亮比較圓的 ...

因為要洗黑錢嘛,所以物業遍布各地

http://monthly.hkej.com/monthlyMob/article/id/1510321/%E3%80%8C%E6%9C%9B%E5%8C%97%E6%A8%93%E3%80%8D%E5%AF%8C%E8%B1%AA%E4%B8%89%E5%A4%A7%E5%85%B1%E9%80%9A%E9%BB%9E

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

公爵府

迷你人 發表於 19-7-24 06:41
咁樣搵香港黎定中國比?唔好玩啦,仲以為香港好巴閉?無啊爺撐住,香港這班溫室之花...
最攪笑仲要自視過 ...

您知唔知呢幾年香港捐咗幾多錢比國內?淨係亞投行都差唔多一億美元!你知唔知?

好老實國內咁好,
真係支持您哋留返响國內喎,冇人迫您地㗎喎。

禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

moto1357 發表於 19-7-24 09:13
因為要洗黑錢嘛,所以物業遍布各地

http://monthly.hkej.com/monthlyMob/article/id/1510321/%E3%80%8C%E ...

唔好成日以為得中國人會洗黑錢,全世界都係咁架啦,你自己係中國人,本是同根生,相煎何太急?

接受到外國人做任何非法野,中國人做就大罪D?樹大就緊係會有枯枝啦,香港咁細都大把枯枝

男爵府

tester5 發表於 19-7-24 08:39
真係好架,有咩唔好?自己國家、冇爭執、單一意見、食野又好又平,又先進。點解要同d不滿政府既人對罵,唔 ...

唔需要返唔返呢個問題,香港本身就係中國一部份,我地擁有自己出入權利。

「我唔怕示威,因為冇針對平民」呢句攪笑,你選擇睇唔到因唔同聲音而被圍,被打,被破壞既事實,你都唔係咩好人。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

男爵府

little06 發表於 19-7-24 07:10
但最好笑係點解咁多中共高層嘅仔女,香港官員嘅仔女都有外國護照?自己管治嘅地方都唔信?講到中國咁強大:j ...

出國讀書成日講到唔信自己國家,做人唔好太低B,出去見識下世界,增長見聞,咁先唔會好似某D人咁短淺同井底之蛙。

另外,唔係你唔想送仔女出去讀書(前題係你要有),實情係,因為你冇錢

男爵府

tester5 發表於 19-7-24 08:39
真係好架,有咩唔好?自己國家、冇爭執、單一意見、食野又好又平,又先進。點解要同d不滿政府既人對罵,唔 ...

冇針對市民?而加攪緊吾俾地鐵開車,係未阻住人返工丫?個D吾係市民?
仲有我係深圳上到BK,香討,連登 .... 全部冇問題,你係未太耐冇返冇update ar

子爵府

Nok_Nok 發表於 19-7-24 09:55
出國讀書成日講到唔信自己國家,做人唔好太低B,出去見識下世界,增長見聞,咁先唔會好似某D人咁短淺同井 ...

其實你明唔明出國讀書同拎外國護照個分別邊個先係低B?無人阻止你出國讀書,但點解要申請埋外國護照呀?咁愛國你要學埋外國文化知識再返祖國發展嘛,點解拎外國護照呀?

Ps 我未有小朋友,而我自己係外國讀大學嘅

首頁
12345...11

尾頁

跳至