時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

BK Milk勳章

https://news.mingpao.com/ins/%E6%B8%AF%E8%81%9E/article/20190723/s00001/1563890883621/%E3%80%90%E5%85%83%E6%9C%97%E8%A5%B2%E6%93%8A%E3%80%91%E7%99%BD%E8%A3%99%E5%A5%B3%E6%87%B7%E5%AD%95%E4%B8%8D%E8%B6%B33%E5%80%8B%E6%9C%88%E6%B2%92%E9%80%9A%E7%9F%A5%E9%86%AB%E9%99%A2-%E8%A8%BA%E6%89%80%E6%B1%82%E9%86%AB%E8%AD%89%E8%83%8E%E5%B9%B3%E5%AE%89

元朗周日(21日)晚至翌日凌晨發生白衣人襲擊市民,醫管局昨(22日)表示急症室沒接收過任何孕婦或流產個案。當晚其中一名被送博愛醫院的傷者趙小姐,今日(23日)透過短訊向《明報》表示,自己懷孕不足3個月,早前不想公開資料,但因網上言論過分而決定澄清。她又說已向診所求醫,胎兒平安。

相關報道:【元朗襲擊】醫局澄清無孕婦送院 白裙女子倒地 哭說與男友被圍打失散

趙小姐前額和後腦受傷,周日晚由救護車送往博愛醫院,本報於昨凌晨在醫院訪問她。其後,網上傳出短片,有身穿白裙孕婦受襲倒地。本報昨曾透過短訊向趙小姐查詢她是否該受傷孕婦,但當時未獲回覆。醫管局同日澄清急症室沒接收孕婦或流產個案。

直至今午,趙小姐透過短訊回覆本報表示自己是孕婦,胎兒未足3個月,本來不想事件被放大,「其實我已經覺得好困擾,如果唔係網上面言論咁過分,講到話有人做戲,我都唔會出聲」。她說,事後已到診所檢查,胎兒一切安好。

趙小姐指出,自己當日只傷頭,沒傷及腹部,在博愛醫院接受腦部電腦掃描前,無醫護問她是否懷孕她周一曾接獲醫院電話,提及其電腦掃描結果顯示腦部無問題,讓她放心,對方曾問趙小姐是否有可能懷孕及對上一次經期。趙小姐說,當時反問對方為何要提供有關資料,並無向對方透露自己情况。

回想當晚遇襲,趙小姐說:「無論孕婦又好,女性又好,都唔應該打。應該係話根本唔應該打人。」她又指出,緝拿施襲的白衣人歸案,才是對傷者最好的補償。

本報記者就趙小姐上述情况向博愛醫院查詢,該院回覆說根據紀錄,元朗西鐵站事件當日,博愛醫院急症室沒有接收過與事件有關的孕婦或流產個案。一般而言,醫護會按病人的放射檢查部位詢問婦女是否懷孕,例如進行腹腔或盆腔的放射檢查的輻射劑量有影響胎兒發展的風險,醫護事前需詢問婦女是否懷孕;但其他部位的放射檢查包括腦部掃描,並不影響胎兒,毋須向接受檢查的婦女查詢是否懷孕。

唔該入黎請理性討論:

1) 第一次答話係照xray後來再講就電腦掃瞄............之但係佢講到醫護人員無問過佢係咪懷孕???

2) 點解要隱瞞自己有左??? 一般媽媽咁樣跌倒同俾人打係會好緊張胎中BB

3) 呢點醫局好有問題.........一個被打到頭又暈過, 行路都暈既.............點解會咁快俾佢出院??

特派員  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 19-7-24 09:25

珊瑚宮

BK Milk勳章

點都好, 討論還討論
打人係唔啱, 拒絕暴力

祝福胎中BB

男爵府

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

其實懷孕好似係唔可以照X-ray同CT scan㗎喎?!!

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

珊瑚宮

BK Milk勳章

回覆 特派員 的帖子

理論討論又變政治帖

補充內容 (19-7-24 09:27):
理性討論

珊瑚宮

BK Milk勳章

回覆 KUDOS 的帖子

我尋晚已經講過, 但有JM 堅持照CT 無問題

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

jessica0768 發表於 19-7-24 09:38
回覆 KUDOS 的帖子

我尋晚已經講過, 但有JM 堅持照CT 無問題

我之前驗身時,X-ray同CT scan姑娘都有問有冇懷孕喎!

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

冇需解釋照頭對BB風險 照咩都好, 必定一定十分確定要個女人填寫最後經期日期,未確定日期, 照咩都好, 所有有關輻射影像都要簽聲明信。

成個過程由登記到換衫到行入間房會有好多提示話照野會有機會影響胎兒, 要同醫護人員講。

咁如果“準媽媽”見到咁, 就算醫護人員冇提, 自己仲唔問得清清楚楚?

再加上, 呢d情況, 班生蕃捉到呢個point仲唔大量文宣, 以咁靜嘅情況, 有冇“準媽媽”, 說實話, 說服唔到我囉

反對暴力, 支持香港警察

大宅

其實有冇都係佢講啫,邊個知呀?

男爵府

開心吸收勳章

照前一定會問你有無懷孕.好正常.
BTW.無論有無.請唔好再炒作趙小姐了好嗎?
如果真有的話,胎兒安好就好.

男爵府

我6月才照電腦掃描,一定會問你有沒有懷孕和經期的日子,我經期完了十天左右,仲要簽名作實 !趙小姐真係特別過人!

大宅

絕對唔信無問

水晶宮

其實佢比人笑左兩日係好慘,不過香港人好善忘,過兩日就冇人記得啦。想人收聲但再加新野,只會沒完沒了. 市民不停講呢個話題

珊瑚宮

BK Milk勳章

清清bb 發表於 19-7-24 12:48
我6月才照電腦掃描,一定會問你有沒有懷孕和經期的日子,我經期完了十天左右,仲要簽名作實 !趙小姐真係特別過 ...

我之前照電腦掃描照腦,要打顯影劑,果朝仲要食8粒過敏藥,仲要空肚幾小時先照得,照前要等要問嘢,手仲要種豆

珊瑚宮

BK Milk勳章

SUKI20062014 發表於 19-7-24 12:45
照前一定會問你有無懷孕.好正常.
BTW.無論有無.請唔好再炒作趙小姐了好嗎?
如果真有的話,胎兒安好就好. ...

唔係炒唔炒作,如果佢真係有左,照左xray或ct,而醫護無問佢有無懷孕跟直接去照係有問題架

咁真係有左,咁希望佢bb平平安安

伯爵府

其實有又好無又好,唔好再攞趙小姐嚟講,佢都好慘。 唔係有個黃屍男伴佢都唔會搞到變成網紅,仲被笑大肚腩。

而家又被黃屍文宣借題發揮,話佢真係有左。 真又點? 你地係先知? 人地都話當初唔想透露所以連醫護都無講(雖然我覺得完全不合情理,正常孕婦第一件事會緊張bb, 會要求醫護check 個胎有無事),咁你連登點知趙小姐係大肚婆? 點都洗白唔到黑記和文宣作文架啦。

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

黃屍男友話我大肚我就大肚
●▽●●0●●﹏●●︿●

伯爵府

jessica0768 發表於 19-7-24 13:03
唔係炒唔炒作,如果佢真係有左,照左xray或ct,而醫護無問佢有無懷孕跟直接去照係有問題架

咁真係有左, ...
醫護有問,係佢自己寸返人問 點解要問經期情況。 所以無得投訴。

而家都係佢自己講有左,佢唔係大肚腩 真係大肚婆。 又胎兒無損傷,咁咪好囉! 祝bb健健康康。

別墅

CM0804 發表於 19-7-24 12:51
絕對唔信無問

Agree. 絶對唔信!

首頁

尾頁

跳至