時政擂台

跳至

首頁
34567...87

尾頁

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

HihiHello_FB 發表於 19-7-24 15:33
真香港人定義?
真香港人要求最起碼係打繁體字
最簡單而言,講野語氣會FEEL到

元朗事件先知元朗係香港原居民,係真正香港人。
之前又話三代以上係香港出世先叫香港人。利申,我係

用繁體字就係香港人?咁台灣人又係香港人?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

stellababe 發表於 19-7-24 16:10
係好爽咁解

多謝解答

大宅

你們所謂的5大訴求﹐其中1項﹕[要政府承諾永不追究反送中示威者]是匪夷所思及雙重標準﹗你們要求成立獨立小組但卻要求政府不可檢控示咸者﹖你們覺得這合理嗎﹖還有﹐你們是否有妄想症﹖為什麼會覺得中國會害香港﹖為什麼你們當中有示咸者遊行時高舉美國旗﹖這裡不是美國啊﹗還有為什麼你們要稱中國人為支那﹖你們不覺得羞恥嗎﹖不要忘記﹐香港人在國籍上也是中國人 (Chinese)啊﹗

子爵府

littlecar 發表於 19-7-24 16:01
佢話政府唔回應會一世遊行,
我即時諗起香港好快會有丐幫,
一班無飯開既人日日行黎行去等運到!!!!!:haha ...

唔怕嘅
冇飯開的話
只要求其行入一間食店嗌「我冇錢但肚餓」
老闆一定當上賓招呼
否則間店好快被圍同貼滿memo
唔使做生意

男爵府

好媽媽勳章

LAUKUK 發表於 19-7-24 16:13
又話bk問連登答,去左邊,揾資料,請槍?

將D連登粗口轉個包裝都要時間加,等下啦,你證明咗你係真香港人未先
●▽●●0●●﹏●●︿●

大宅

要人問你野,咁攪笑嘅

複式洋房

回覆 sukicloud 的帖子

你係勇武還是和理非?哈

和理非。

希望不是膠post,然後cap去連登批鬥

我唔會cap圖
但因為連登一定會有看下你地個論壇
比人cap圖我都阻止唔到 ,因為真係cap連我都會cap埋

運動發展到今日,有沒有考慮過何去何從?
有。五大訴求 不退不撤
特別係經過元朗單野更加團結左我地
另外 想分享小小我既看法

我地69 100萬人遊行 遠比23條時候更多 ,但即日就話keep住二讀 對我地而言,係十分怒火中燒。但隨住612 616後
林鄭第一次講停止修例工作 我係接受 強調係我

因為我歷史系出身 我知道政府講野用字好多顧慮 所以反正我覺得停左條例 等同係唔會再推住 好似23條咁。
但仲有好多人唔接受 一定要講撤回2字
而我對佢講呢2個字興趣不大 ,反而係focus 係獨立調查委員會
因為612個情況 好多警察係過份使用武力 , 一名叔叔係遠處 無衝擊無對警察有攻擊 都要比人射 仲有一大堆係訓左係地
班警察keep住用棍打仲有好多好多 但其實係不必要的武力
所以我地先咁嬲 你要執法可以 但係你不能使用過份不要要的武力 同埋就係對於呢d違反警例守則既警察 都應該調查

之後仲有好多好多警察濫權
執法故意無number 無委任証 無人知佢係咩人
所以警察而家就算濫權 你都告唔到
唔似2014 7警暗角同朱經緯咁
所以先點解咁強調獨立調查委員會 係公平公正公開 示威者同警察雙方都要調查違法問題

假設政府回應某些訴求?你們會停止?會
因為講左呢次無大台,其實只要政府回應到大部份訴求 示威者一定會減少 但林鄭死都唔肯做 ,例如只係講壽終正寢 都打死唔講撤回 明明都唔再推 ,你講句撤回咪算囉 係要搞到今時今日咁

我既目標係獨立調查委員會
第二係接情況放番d政治犯
因為佢地係反呢條條例之下既行動而比人拉
係政府一直死要面所搞出來既行動升級

還是無止境爭取?

不是

港獨是你們終極目標?如果你有留意新聞 其實呢2個月無人講緊港獨 ,港獨只係中央新聞同外交部故意幫我地扣既帽子

最後你們的起底,破壞,圍人文化ee的教育及道德底線真的無辦法接受,雖然你們打著公義的旗號

我地都有道德底線 ,你望番示威者 包括勇武派所針對既都唔係你地 唔係市民 係政權
就好似咁多場運動中 有邊個商場受到破壞 有邊間民生鋪比人打爆? 立法會係比人攻破左 但所有既文物圖書全部完好無缺 什至元朗單野 我地都積極保護大家番屋企 我地唔係你地諗到咁野性咁 見人就打 見野就破壞

maymyh    發表於 19-7-24 16:26

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

newnew168 發表於 19-7-24 16:13
曬氣啦,你比埋出世紙證明都唔會答你,佢已經曲線講明,比唔到位佢洗腦嘅問題唔答,不利黃絲暴徒嘅問題唔 ...

我諗住學 english: 來自遠方的朋友..招呼下佢
佢又話有咁多野唔問得, 問d 簡單又話唔答, 好難服侍

大宅

HihiHello_FB 發表於 19-7-24 15:33
真香港人定義?

睇你咁講已經驚....真香港人打繁體字,打英文唔得嘅?
你繼續自high 啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

小小馬奇朵 發表於 19-7-24 16:16
唔怕嘅
冇飯開的話
只要求其行入一間食店嗌「我冇錢但肚餓」

同不停叫"開冷氣.開冷氣!" 一棣,
一班乞衣屋企無冷氣,
咪迫人開俾佢

伯爵府

其實黑衣同白衣係咪同一批人?
覺唔覺自己比人利用?

男爵府

唉瘋 發表於 19-7-24 16:13
都有起訴?

起唔起訴, 由律政司決定, 佔中9子, 七警都事隔好耐先起訴渦

大宅

HihiHello_FB 發表於 19-7-24 15:12
其實我因為帝吧呢單野之後申請個BK AC

見到大家媽媽級都好積極討論時政同埋見呢到會員總人數有50%真香港人 ...

覺得自己是中國人嗎?

知吾知你地口中的”支那人"出處?

要起你地所謂黑警底,禍不及家人,你覺得良心好過?

去中聯辦搞事目的係乜?

所謂違法達義,有冇諗住承担法律責任?

珍珠宮

畀面勳章

HihiHello_FB 發表於 19-7-24 15:53
回覆 awaa06 的帖子

我唔會試圖改變你地既看法 因為香港既特別係多元聲音社會

無用, 連是非都不分,叫人點信你地?

999 比人惡意狂打,點解釋?

議員傳媒只偏頗黃絲,對錯不分? 點解釋?

用批鬥形式對待市民,咁叫民主? 你真係唔覺得比紅衛兵更衰?

只可以有黃幾發表,不同意見就滅聲, 有道理,唔洗做文宣,唔需要抺黑架

點解對人咁無禮貌? 下下粗口問候,。除了粗口,還懂得用人話溝通嗎?

唔好成日當所有人白痴,起人墳, 寫幾隻字就可以洗白,禍不及家人,道理, 懂嗎?

點解成日又揾戲子做大龍鳳? 除了戲子, 有哪個是真的?

唔好再講爭取d咩,唔需要你地爭取,香港,已有自由,民主對於民智不夠既人,民主是毒藥,英國脫歐是活生活例證, 你能解釋英國現象嗎?

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

小小馬奇朵 發表於 19-7-24 16:10
我好欣賞你開呢個「你問我答」嘅topic
希望樓主你真係會答大家
或者有啲問題你唔識答
係囉!佢哋成日要求對話、回應。

希望,唔會由得個帖壽終正寢,唔回應大家!

男爵府

回覆樓主:

唉!又係copy and paste一堆嘢,太失望了。

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

HihiHello_FB 發表於 19-7-24 15:12
其實我因為帝吧呢單野之後申請個BK AC

見到大家媽媽級都好積極討論時政同埋見呢到會員總人數有50%真香港人 ...

閱!

大宅

你地想林鄭下台? 咁下台後又邊個上? 你上嗎?

男爵府

好媽媽勳章

selinako^^ 發表於 19-7-24 16:19
我諗住學 english: 來自遠方的朋友..招呼下佢
佢又話有咁多野唔問得, 問d 簡單又話唔答, 好難 ...

所以留返個隻(出前一丁)招呼自己隊友啦
●▽●●0●●﹏●●︿●

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

真香港人定義?

高級同低級點釐定?

首頁
34567...87

尾頁

跳至