時政擂台

跳至

首頁
45678...9

尾頁

大宅

Taitaimui 發表於 19-7-24 19:31
可能唔係你想要既答案...
除左沙田屯門果2次,我次次都有出去遊行。行完就走無抗爭。

咁你支唔支持夜晚搞事的人的行為?

其實你講嘅情況更証實大家所擾,即是日頭遊行的大部分是和平之人,在BK 也少見批評和平遊行的人;而晚上搞破壞暴亂的是看似青少年居多,樓主就是提出討論“是否因為他們過於安逸而造成這樣不負責任的行為呢?”

琥珀宮

give_thanks 發表於 19-7-24 19:06
所以都不珍惜所擁有的一切,認為一切都是理所當然 ,所以任意破壞……

破壞的不單止是物品,還有良心、信 ...

絕對係啦

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

咁就佢地有無去盡力做。自己先不管理自己,只識要求圍住人地去轉。 就好似自己跌咗,只是罵地硬咁。自己俾自己借口。

大宅

回覆樓主:

絕對係

珊瑚宮

2024年龍年勳章

mlcbb 發表於 19-7-24 20:58
不如諗下,政府除左無破壞物品
有無份破壞良心、信任、和諧、秩序、公義、道德

同意政府係錯,不過犯法既人就係犯法,有冇罪就交俾法庭判
而且條例都已經完左,但仲要n大訴求,又要求特首破壞司法獨立,我真係認同唔到佢地

伯爵府

KLDC 發表於 19-7-24 21:13
遊行用嘅係軟暴力!遊遊遊!
一定要遊到人哋答應所有要求。

林鄭前日記者會果一句,「我以為回應左」其實就係重點。

政府係要平衡各方意見同利益,尋求共識。但政府一直都係,以為回應左,所以先出事。

珍珠宮

KLDC 發表於 19-7-24 21:13
遊行用嘅係軟暴力!遊遊遊!
一定要遊到人哋答應所有要求。

十分同意, 要求唔一定要全答應, 修例工作已停, 還要一定要個字眼。 破壞又話要唔畀追究, 有做錯就要受法律制裁, 你話唔追究就要應承你, 咩玩法 班友都傻傻地

複式洋房

momobbpig 發表於 19-7-24 21:14
其實你要試下站於年青人的角度看,就會理解點解佢地會咁做。
我自問都算係捱過的中產,亦都係佢地口中的既 ...

你所講嘅係我心聲我係70後,細個屋企窮,父母學歷低,靠努力同老公總算捱到有車有樓,但新一代根本睇唔到將來,我哋細個父母教導努力就可以脫貧,而家喺香港生活只係幫人交租,政府高官只顧自己利益,有幾多個真正為民服務?我都有出去遊行,200萬人行,但某些人只睇到破壞嗰三幾百人,所以政府更加唔需要聽民意

伯爵府

李豆豆 發表於 19-7-24 21:36
同意政府係錯,不過犯法既人就係犯法,有冇罪就交俾法庭判
而且條例都已經完左,但仲要n大訴求,又要求特 ...

政府係錯,但佢都唔肯認,又唔肯成立獨立調查委員會。只係覺得自己推動政策解說有問題,所以道歉。

但有班勇武,因為政府處理失誤,會受法律制裁。
政府做錯事,原來無佢乎。市民做錯事,就要俾人打俾人拉。點叫人服?

用戶要求終止服務

係,咩生於亂世,咩要救下一代,早d 返去瞓覺發佢地嘅春秋大夢啦

大宅

雨木木 發表於 19-7-24 21:42
你所講嘅係我心聲我係70後,細個屋企窮,父母學歷低,靠努力同老公總算捱到有車有樓,但新一代 ...
其實你真無70後
講嘅野我好似經常見到

水晶宮

雨木木 發表於 19-7-24 21:42
你所講嘅係我心聲我係70後,細個屋企窮,父母學歷低,靠努力同老公總算捱到有車有樓,但新一代 ...

我80後,同你經歷差不多,阿爸小學畢業,阿媽文盲,我同老公靠自己捱到間屋仔返黎,點解我睇嘅野同你唔同?如果唔係班人攪到香港笠笠亂,我覺得香港依然充滿希望

男爵府

mlcbb 發表於 19-7-24 21:43
政府係錯,但佢都唔肯認,又唔肯成立獨立調查委員會。只係覺得自己推動政策解說有問題,所以道歉。

但有 ...

陳同佳而家點?
林鄭想喺議會暑假前,修好條例,
引渡陳同佳,呢個方法又唔會得罪中央。
點知大家驚到震,慌死冇言論自由
(原來係驚冇得潛逃台灣
條例最終冇修到,佢好快就出嚟喇!

獨立調查委員會?
社會上高中低層充斥黃派人,搵佢哋調?
搵邊個調會令所有人信服調查結果?

有班勇武,因政府處理失誤
咬文嚼字喎!暴徒呀嘛!!!!!!!
騷亂一個多月,唔止你樓上所講嘅 3 幾百人!
開頭嗰幾千幾百人中,只拉到 5 個,
你哋已經牙痛咁聲,要破壞法治,
由林鄭說了算,要佢放人?!!?

警察係咪全部都做錯事?!
點解要受你哋凌辱、指罵、起底、圍毆?!

男爵府

mlcbb 發表於 19-7-24 20:58
不如諗下,政府除左無破壞物品
有無份破壞良心、信任、和諧、秩序、公義、道德

想政府少做錯事,
咪下次選 D 做實事嘅人囉!
記得要尊重人,尊重自己,好好宣誓!
連呢 Part 都做唔好,
點有說服力幫助貧苦大眾?

另外就唔好拉拉拉布、逢新必反反反!
少幫新移民、假難民爭取資助...

乜地都唔俾起樓,班勇武可以幫手!
入新界收地囉!人多勢眾吖嘛!

珍珠宮

開心吸收勳章

give_thanks 發表於 19-7-24 19:06
所以都不珍惜所擁有的一切,認為一切都是理所當然 ,所以任意破壞……

破壞的不單止是物品,還有良心、信 ...

https://youtu.be/3ertjkq-Zgk

子爵府

因為有錢過暑假

伯爵府

sheetajeff 發表於 19-7-24 19:46
絕對認同!相信唔少人既阿爸阿媽都辛辛苦苦由大陸逃落黎香港,再辛勞工作令香港變成國際大城市,但就唔好好 ...

或者甘講…………就系吾想幾代人的辛苦/打下来的基石/未來……用温水煮蛙方式慢慢斷送。。或許有人在搞风搞雨,但我也絕對相信有一班系真心愛這片港地,有些事系要經過訊求、抗議C壓……。香港法律/福利/保障/自由/廉潔……才有美麗香港……。我想往後追。。我只知道人民想要的東西,是不會冇條件從天而降的。。

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章

絕對係,唔知亂世,戰鬥嘅可怕和平唔係必然

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

係,基本上,垂手可得。

首頁
45678...9

尾頁

跳至