嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我呀女而加8個月,食2固3奶,時間表如下:0800 200ml奶
1200 粥仔
1600 120ml奶
1900 粥仔
2300 60-70ml奶

最後果餐食得咁少奶,怕唔怕唔夠營養,整日嘅奶量都唔高。我應該要rearrange佢嘅時間表嗎?一般朝早8點先起身,晚上8點就開始眼訓

aliengrandpa 發表於 19-7-24 20:57
我呀女而加8個月,食2固3奶,時間表如下:0800 200ml奶
1200 粥仔
1600 120ml奶

Hello aliengrandpa,媽媽可以按BB的需要同胃口調節奶量同加固份量,一般8個月大BB食兩餐奶+三餐固體,如果女女晚上8點瞓的話,都唔一定要叫醒佢飲夜奶,瞓得好都有助長肉架。固體食物會比較飽肚D架,建議每餐固體均衡包含穀物、瓜菜、肉魚蛋豆類,由多元化食材吸收所需營養。依家女女每餐固體食到幾大碗? 開始了食肉魚蛋豆類未呢?
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

回覆 Yvonne@NUTRICIA 的帖子

Hello Yvonne, 兩固已經食得好好,粥仔一般已經食到1碗至一碗半,暫時只俾肉同菜,而加開始試蛋黃同魚。咁有無話一日總奶量要幾多㗎?佢真係唔太中意食奶
aliengrandpa 發表於 19-7-25 12:19
回覆 Yvonne@NUTRICIA 的帖子

Hello Yvonne, 兩固已經食得好好,粥仔一般已經食到1碗至一碗半,暫時只俾肉 ...

Hello aliengrandpa,女女鍾意食固體食物都係好事啊,逐漸過渡到一歲大主要營養來自三餐固體。現階段的奶量,媽媽按佢需要餵哺就最好了。女女鍾意食固體,不妨俾佢嘗試多D唔同種類的食物吸取各種所需營養,每次只試一樣新食物,從少量開始,連續試至少3日,觀察有冇過敏反應,最重要留意女女吞嚥同消化能力,仲要飲多D水。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

首頁

尾頁

跳至