跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如無意外, 我們一家四口(小朋友在 小三/中一) 會申請移民PEI. 中介說我們現在申請, 經過多個程序後, 大概會在明年3-4月拿到工簽. 暫定7月land 加拿大吧. 現在問題如下:

1. 我們希望小朋友在下一個學年可以繼續"升班". 這是正常可以做到嗎? 還是需要事先完成某此適應課程的呢?
2. 由於只是工簽, 而且東南西北也不清楚, 暫時不打算買樓. 那麼, 租的話, 有沒有好的區域(因為學校好像是跟住址吧) 和/或 中介可以介紹?
3. 我有香港車牌N年了. 由於不可以直接"換"加國車牌, 想確認一下, 大家也是用國際車牌, 直至考到加國車牌的嗎?

先多謝大家.

大宅

2019勳章

micwong2 發表於 19-7-24 22:45
如無意外, 我們一家四口(小朋友在 小三/中一) 會申請移民PEI. 中介說我們現在申請, 經過多個程序後, 大概會 ...

1. 移民 PEI, agent 亦建議暑假去,不要冬天去! 因為天氣太凍,冬天 settle down 會好困難。 Public school 跟你居住地方分,但私校就唔洗分。 但PEI 好細,唔需要太擔心,因為唔會好多學校俾你揀。 問定 agent。

2. 去年可以攞 direct PR 的 PEI-PNP 未取消前基本上無可能租到 house。 不過現在情況好似不同了! 你可以去之前先搵下當地租屋網站睇睇。 夏天(6月開始)係當地租屋旺季。 聽人講大陸移民勁減! 你要去邊度 start biz ? Summerside ? Charlottetown ? 其他?

3. 一定先用國際牌,好似有90或120日 (唔記得太清楚) grace period,然後去考車牌。 聽聞可以無限次考,考到得為止! 睇網上加拿大香港移民講 唔好睇小考車牌,路時有機會fail,聽聞駕駛技術唔太重要,但駕駛態度好重要! 任何時候見到有人想過馬路就死人都要讓,其餘有乜嘢要注意就唔知喇!

複式洋房

回覆 wrymoep 的帖子

我多數會住Charlottetown, 但位置的重點 是在於佢連繫的公立學校. 中小學加埋也有20間左右.

當然, 反正不可以買住, 結果可能是隨便一個能租到的屋, 維持1-1.5年(拿到PR之前) 的生活便算.

我的中介是介紹我們去Summerside 開公司的, 因為什麼也平啲, 如租金. (不過, 這也是未定的)
你的呢? 公司是做什麼的?

考車的資料, 真的要找一找才去考. 希望可以早一些弄好它.

別墅

回覆 micwong2 的帖子

點解可以咁快搞到工簽? 我老公兩年前搞,因為轉咗玩法, 最後都申請唔到. 咁今年初,轉咗去calgary, 三個月後老公就可以拎到工簽啦

複式洋房

回覆 小儀仔細細 的帖子

對不起, 我未有正式開始. 現階段是在溫書去考英文.

上文提到的時間段, 是中介給我的預測. 不過, 由於PEI 省政府年初剛宣佈了延長這個計劃2年, 加上取消了原有的PR計劃, 佢哋應該不會在短時間內再攪東攪西了.

別墅

哦, 明白.

大宅

2019勳章

micwong2 發表於 19-7-25 10:11

我多數會住Charlottetown, 但位置的重點 是在於佢連繫的公立學校. 中小學加埋也有20 ...

如果你仲未開始申請,要問清楚 agent詳情。 據我所知新 PEI-PNP biz impact 亦係計分制,每月公佈 EOI 最低分數要求。 除非你已經爆曬分,否則要靠 community endorsement 攞分,即是去當地市政府interview,而 agent 建議你去Summerside 係因為比較熱門,社會資源齊備,成功攞到 endorsement 後可以賺到35分,非常吸引! 但係如果你要靠某個市政府 community endorsement 攞分,你就要到該區開公司,不可以自己隨意走去 Charlottetown 開公司。

Summerside 生活費是否好平就不得而知,我去過那邊溜過一溜,物價跟Charlottetown 比我唔覺得有好明顯分別。 但租金平 D可能係事實,不過Summerside 屋齡相對大。

我聽聞加拿大public school 間間差唔多,無美國咁参差。唔知真定假?

大宅

2019勳章

小儀仔細細 發表於 19-7-25 11:35

點解可以咁快搞到工簽? 我老公兩年前搞,因為轉咗玩法, 最後都申請唔到. 咁今年初,轉 ...

Calgary 是否一步到位攞 PR ?

別墅

我個情況都都這樣. 申請是AGENT 講話2年左右就可以到PEI...點知中途改咗申請要求. 所以我們的AGENT 就同我哋轉咗去CALGARY....

別墅

我老公今個月初到咗CALGARY, 咁首先要在CALGARY開公司,用這個方法拿到工簽. 咁我都唔知道這是不是已正式拿到PR?

大宅

2019勳章

小儀仔細細 發表於 19-7-26 09:08

我老公今個月初到咗CALGARY, 咁首先要在CALGARY開公司,用這個方法拿到工簽. 咁我都唔 ...

如果係一步到位PR,你一定會先收到信通知你地有 PR 身分。 如果Calgary 亦是一步到位 PR, 我估Calgary 比PEI 好好多! 始終 Calgary 係個大城市。 搵工、做生意等應該機會大好多。

複式洋房

哦, 明白明白. 謝謝.
中介和我們一起計分的時候, 我們可以有140分 (IELTS有7的話). 但我忘記有沒有計Summerside 的35分. 但公司是多數開在那裡的了.

大宅

2019勳章

micwong2 發表於 19-7-26 10:12

哦, 明白明白. 謝謝.

可以自己計分: https://www.princeedwardisland.ca/sites/default/files/publications/pei_pnp_express_entry_guide.pdf

大宅

wrymoep 發表於 19-7-26 09:49
如果係一步到位PR,你一定會先收到信通知你地有 PR 身分。 如果Calgary 亦是一步到位 PR, 我估Calgary 比P ...

一歩到位應該只有NB, 我認識的一個反而從 Calgary 移去 NB 買樓長住

大宅

2019勳章

jiajia2009 發表於 19-7-26 20:05
一歩到位應該只有NB, 我認識的一個反而從 Calgary 移去 NB 買樓長住

NB 有什麼優勝之處?

複式洋房

能夠一步到位(PR), 已經是一個無敵的優勢了.
PEI 的一個, 要以工簽的狀態下, 留在PEI 開公司, 1-2年內才批出PR 許可.
故此, 如果申請時間一樣的話, NB 便快PEI 1-2年便可以申請入籍了.

複式洋房

我們是用這一個PEI Business Impact stream 的.

https://www.canadavisa.com/prince-edward-island-business-impact-category.html?_ga=2.57068842.1004213532.1562851313-1280532452.1562851313#WorkPermitStream

而我是需要Community endorsement, 才可以有140分. 不過, 由於沒有了直接PR, 近月來的最低成功分數, 只有11x 左近.

大宅

唔知係皇子島容唔容易搵工呢!
https://www.facebook.com/pages/Charaplus/829349383758385

複式洋房

回覆 car817ho 的帖子

照我所知, 除非是當地承認的專業人士, 否則是沒有可能找到正常文職的工作.
不過, 它可是需要勞動力的地方. 可以屈就的話, 找份Min Pay 的工應該還是可以的.

大宅

都唔介意,過得去就預左重頭黎過
https://www.facebook.com/pages/Charaplus/829349383758385

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊