自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

維仔媽媽 發表於 19-7-25 09:34
網購時將睇啱的貨品放落購物車,定期清下,留低的,諗清楚再買。

我就放晒落購物車諗住緩衝冷靜吓,但心情唔好時就付款清晒佢,之後好似好治愈,其實好病

珍珠宮

畀面勳章

iki 發表於 19-7-25 09:46
我就放晒落購物車諗住緩衝冷靜吓,但心情唔好時就付款清晒佢,之後好似好治愈,其實好病
...
咁樣好嘥錢。
試下轉方法去治療心情。
我發覺自己擦拭家居系會改善心情。咩都唔諗好專心擦乾淨啲野,之後心情會變好,做下運動都得。

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

我就寧願買貴少少,買一件,好過買平的買5件,最後果5件都唔著得。所以我自問少衫褲鞋襪
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

大宅

回覆 asd456 的帖子

Me too!成日會買一大堆別人口中的垃圾回家,我係放到咁上下(如幾年就掉)其實好浪費同有種掉錢落海既感覺近年轉買衫為樂事關衫通常穿1-2季,冇咁浪費(我係專買平衫為主,掉那陣冇咁肉痛)

歡迎歡迎

大宅

回覆 littlefunpig 的帖子

我都好怕成屋野, 得個擺字個d野唔會買

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

買消耗品,買完即用

大宅

回覆樓主:

執屋掉野都好減壓,執完多左空間又可以再買野,雙重減壓

如果唔想買野,我會放晒“想買既野”落購物車先,過幾日再睇,諗下有冇位放/有冇須要,就會唔想買

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

JoslynPeonies 發表於 19-7-25 09:31
租左倉放幾年都唔用衫,鞋,袋

如果租倉擺,其實你已經唔記得倉入面放左啲咩,同咪放左落倉,好大程度都係唔需要/非必要嘅嘢。所以,你決定要放落倉嘅嘢,可以考慮賣出/捐出,清空位置之餘,又可以慳返租倉費用。

男爵府

obligation118 發表於 19-7-25 10:34
如果租倉擺,其實你已經唔記得倉入面放左啲咩,同咪放左落倉,好大程度都係唔需要/非必要嘅嘢。所以,你決 ...

已經送出好多比父母嘅工人姐姐,第一個有七大袋,第二個有四袋,現時呢個都有送。我老公已經用excel mark 晒倉中物品,有晒number,description of items. 好易查返。

男爵府

obligation118 發表於 19-7-25 10:34
如果租倉擺,其實你已經唔記得倉入面放左啲咩,同咪放左落倉,好大程度都係唔需要/非必要嘅嘢。所以,你決 ...

其實最佳方法,應該stop buying. 屋企已有四個衣櫥。兩個鞋櫃。 應該改變係人,努力中。

珍珠宮

買之前諗下有冇野可以掉先買。
掉得到有位放先買。
唔買任何擺設,
只會惹塵埃,
唔買冬天衫,特別係大褸,
因為香港都冇冬天。
夏天減價時會買多D冬天著

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

有見過,free谷有好多隔離屋係咁,淘完唔要或貨不對板就棄,佢乾乾淨淨棄門口可以益下人,唔駛多件垃圾
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

公爵府

asd456 發表於 19-7-25 00:07
我好鐘意買嘢,覺得有啲減壓完成一件事,近年喜歡淘寶。
好在啲嘢平,買完減壓好開心,
但好快又成屋嘢,又 ...

櫃已爆,士多房膠箱已疊到人咁高。
想執都無從入手

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

買一件掉番一件,係實惠買左個垃圾桶,用左半年唔好用,又買左個eko,舊既掉左,好浪費

公爵府

zxyggp 發表於 19-7-25 10:50
有見過,free谷有好多隔離屋係咁,淘完唔要或貨不對板就棄,佢乾乾淨淨棄門口可以益下人,唔駛多件垃圾 :th ...

我都試過買左唔啱,通常唔剪牌袋返好,儲埋一箱車去救世軍

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有時忍到手今日唔買, 但終有一日會買左

侯爵府

我都鐘意買野, 特別鐘意睇 TMALL 同TAOBAO , 我會加晒去購物車, 再掉去收藏夾, 睇咗當買咗 ..... 阿Q 精神

珍珠宮

回覆樓主:

我window shopping 就夠了。我成日行街睇下有咩新設計的物品,但通常唔會買。有時覺得有實際需要買嘢,都會諗清楚屋企有無替代品。

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

oceandeepsea 發表於 19-7-25 10:54
買一件掉番一件,係實惠買左個垃圾桶,用左半年唔好用,又買左個eko,舊既掉左,好浪費

...
我鍾意用長方形垃圾筒, 圓形筒好似冇買過

侯爵府

回覆 oceandeepsea 的帖子

你唔要, 我幫你接受.....

首頁

尾頁

跳至