少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

暑假已過了一半 , 她功課唔願做 , 去運動唔願郁 , 叫佢練琴……係上堂前1晚才練下。 秒秒為伴既就係手機 , 日間戴住earphone 同同學打機 , 晚間就煲下劇 , 晚晚2點左右才瞓。冇規律既生活,鬧/勸都冇用。我日日哦佢,做功課既責任都盡唔到,冇咩資格要享受玩樂既權利。 鬧完咪磨住黎做囉~
我真情願佢返學。我唔想教啦
Lilypie Baby Ticker

男爵府

欣媽媽 發表於 19-7-25 07:22
暑假已過了一半 , 她功課唔願做 , 去運動唔願郁 , 叫佢練琴……係上堂前1晚才練下。 秒秒為伴既就係手機 ...

出街,返工,眼不見為干淨

公爵府

牛年勳章

現代的孩子, 愛打機, 有物質, 有手機, 夜睡, 妳急佢唔急.

現代父母, 供他們所需, 什至有多, 物質豐富, 兒時我們無既, 希望自己囝囡有, 滿載責任心, 心怕囝囡做得唔夠好, 交吾到功課, 老師點看妳, 妳的父母, 點教架, hea 哂成個暑假, 無做好功課, 點上學呀9月, 妳已經耍咩有咩咁制喇! 我都係要求妳, 為自己負責吧! 點解妳咁都做吾到.

公爵府

牛年勳章

暑假已過了一半 , 她功課唔願做 , 去運動唔願郁 , 叫佢練琴……係上堂前1晚才練下。 秒秒為伴既就係手機 ...

7 月15日開始放, 今曰25日, 正常叫放左9 日咋, 唔計星期六和日, 放鬆d 喇! 中學了, 由得佢, 8 月20日, 唔做才再出聲

男爵府

小朋友幾大個呀?

放暑假前有冇同小朋友傾下暑假時間點安排?我有叫阿女(今年升中二)做個暑期作業計劃表,列曬要做的功課出黎,計算好大約完成時間。每個禮拜,我會拎呢張表出黎同女review,睇下有否跟上進度。阿女算乖的,目前都會自己按進度趕工。

我仲有個細仔讀緊小學,雖然我依家仲限制到佢使用電子產品的時間,但其實很擔憂以後佢會沉迷。所以現在我會努力教佢要做好佢責任範圍內的事,然後才能享受(打機)。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

暑假 Hea 下冇問題,成年人我地放假都會啦,不過暑假太長,可以幫佢揾啲野學下/玩下,唔好浪費左個暑假,但如果小學/初中都 Hea慣,你就好難要求佢做啲咩!

我唔想呀仔浪費暑假,所以升中後都有幫佢揾野比佢揀黎報名,仔仔今個暑假非常充實,除了參加學校遊學團、日營、補課同老師攪嘅課程外,佢都報左2個Maths/ 1個 phy/1個|人功智能課程/大學taster. 我仔升中四,昨日去完大學 taster,返黎仲同我研究下大學學系有咩讀,諗下入大學目標。

大宅

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

升中三,可能係我太緊張啩,我日日同佢倒數佢就嚴我煩。想問你囝升中四暑假補咩呀? phy, Chem, Boi. 嗎?我原本都有睇大學的暑假班,問過亞囡她又話唔去 ,可能冇人陪佢唔想去。

樓上既 jm囡囡好乖會列出schedule 按日完成家課。真值得贊。
Lilypie Baby Ticker

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

欣媽媽 發表於 19-7-27 09:06
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

升中三,可能係我太緊張啩,我日日同佢倒數佢就嚴我煩。想問你囝升中四暑假補咩呀 ...

暑假冇乜補習,平時恒常班就有補主科中同英,學校補幾日係全級一齊返,應該係預習下S4嘅數,另外自己參加果啲屬短期課程,maths/phy/人工智能(IT)/taster,返幾堂就有張cert. 往年我仔仲會去做義工,同佢揾活動就係唔想佢冇野做日日在家打機。

我仔都有同學家長話佢地唔願旭,唯有半推半就搵啲野逼佢地返下唔好浪費左個暑假。

琥珀宮

我嗰個一定要食,佢唔做野就冇飯食,你嗰個有冇弱點

大宅

睇黎,所有中學既家長..都係嘔心瀝血多....我個個叫佢去補習..佢又懶懶行,,唔去...叫佢搵D野學下..佢又唔去..成日都係打機..搵FD食野..1日又1日...仲要成日早出晚歸....做媽媽真係好難

複式洋房

回覆樓主:

啊仔放假前已做嘢 依家佢日日打機我都無聲出

其實可以放鬆D,規定佢 每一做一兩個chapter, 好快做哂, 佢有時間玩得, 又唔怕做唔切

別墅

我讀書的時候都係差唔多,或者出去親子旅遊會唔會好d?

複式洋房

你唔需要眼火爆,呢d係天意,你亦唔會改變到佢,迫佢都無用,順其自然就可以。

民房

要畫個時間表俾佢跟住做

大宅

而家仲有冇咁呀?自制力差不如set個app限制上網好d 啵

大宅

panda_lovelove 發表於 19-11-27 11:20
而家仲有冇咁呀?自制力差不如set個app限制上網好d 啵

有邊個好用

大宅

我係黃太 發表於 19-11-27 12:45
有邊個好用

我用緊香港寬頻app

大宅

panda_lovelove 發表於 19-11-27 14:11
我用緊香港寬頻app

Oic ,thanks

侯爵府

我個愛上旅遊,點都好過在家打機
要佢學救傷先準去
現因為想去交流,要考好gpa
最緊要有野佢中意

大宅

panda_lovelove 發表於 19-11-27 14:11
我用緊香港寬頻app

第一次聽有呢樣野喎,點收費

首頁

尾頁

跳至