自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

男爵府

ddkaka 發表於 19-7-25 20:51

最大白像係港台,睇過報導每年用納稅人成10億

好過乜藝術品,超貴高鐵,有問題月台,危害安全,起碼有警訊,教育電視,重有少眾節目,多元化

公爵府

goodbuyer80 發表於 19-7-25 20:30
唔知班公務員係咪因爲唔係用緊自己錢所以先亂來,有好多野都唔合符成本效益
...

政府使咁多錢係教育都好失敗,睇吓現在的大學生,年輕人,言論行徑完全係黑社會一樣

侯爵府

親子王國15週年勳章

李豆豆 發表於 19-7-26 09:05
Ngo都係,洗唔晒d錢都要夾硬搵野洗左佢

呢啲睇渣數嗰個點做

有啲可能年頭洗多左, 年尾就會真係無錢, 爛左野都無得換

有啲可能年尾見有突, 就會預早幾個月至半年諗計洗左佢, 咁下年又可以申請返同一舊數

我試過 cheap 到連女廁鎖匙都要自己比錢配, 但離職嗰陣叫你交低 in case 有下手啱用

男爵府

最浪費係公務員人工, 以前話高薪養廉, 而家明目張膽。

用戶要求終止服務

焦糖媽 發表於 19-7-26 10:17
呢啲睇渣數嗰個點做

有啲可能年頭洗多左, 年尾就會真係無錢, 爛左野都無得換

我以前個部門年年年尾都洗淨x百萬...唔洗下年冇。

年年都係咁,根本洗唔晒,所以要臨尾倒錢落海(可能你都知可以點快速洗錢)

有時作為立稅人,知道啲錢係咁洗...

侯爵府

親子王國15週年勳章

南丁媽咪 發表於 19-7-26 10:35
我以前個部門年年年尾都洗淨x百萬...唔洗下年冇。

年年都係咁,根本洗唔晒,所以要臨尾倒錢落海 ...

成個架構都係咁, 渣數嗰個都好難做

唯一可以做係下年早少少 review 下條數, 或者可以做到啲幫到同事既野 (換下 d 機都好), 好過倒錢落海

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

衛生署成日寄啲海報嚟學校,根本就用唔到咁多

教署成日寄單張嚟連埋外語表格,根本用唔著,製造垃圾

侯爵府

回覆樓主:

珍珠宮

agee 發表於 19-7-25 20:37
私人公司都係
個個國家都有, 睇下多定少

同意,我公司嗰班仲要私下向大老細篤對方嗰下先好笑,A部門話B部門浪費物資,B部門話C部門亂駛錢,C部門又篤翻A部門⋯⋯

公爵府

回覆樓主:

要睇揸數嗰個點用喎。
每年撥幾多錢俾部門,通常個個都作大條數㗎啦,搞活動就容易知道預幾多budget,但有民生嘅就好難預。
同埋慳黎都嘥氣啦,無錢乜都做唔到,咪個個撒賴唔做野囉。
我寧願有錢俾你fing好過有錢但又孤寒唔俾你用。
當無錢無資源但又要做得好又要順利又唔俾人炸型根本就係極度為難公務員。

大宅

今年budget用唔晒出年就冇咁多麻

另外,外判果啲,炸乾下面,攤長黎做督數,大白象工程果啲判可以叫啲工人一日只做一個item,例如只剷一板材料,做完時間就hea足一日....超資某部份咪咁黎架囉....

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

港台仲有得做就知政府嘥錢啦

男爵府

我之前做左6 年都有咁嘅感覺太details 既野唔講得

但可以簡單講,好多無謂野其實根本唔使用咁多錢,又或者每年批咗一筆錢俾你,年尾都未用晒嘅話,就會突然有好多不必要嘅項目務求盡快洗晒啲錢,佢哋嘅講法係,如果今年唔洗晒啲錢,出年就未必會再批咁多 到時想用就可能會唔夠錢喎,好浪費

用戶要求終止服務

karenlyk 發表於 19-7-26 11:08
衛生署成日寄啲海報嚟學校,根本就用唔到咁多

教署成日寄單張嚟連埋外語表格,根本用唔著,製造垃圾 :ange ...

1我以前old seafood教,派就有條數,証明做左野,唔派唔得,政府要有數字架。派左五千張,就等於至少有五千個人收到個信息,咁就可以証明我地做得好(但其實可能有4999人拎左去回收同墊煲底)

每年係咁印poster,派pamphlet ,之後係咁搵地方派...印唔係多錢,但真心唔環保。

伯爵府

goodbuyer80 發表於 19-7-25 20:30
唔知班公務員係咪因爲唔係用緊自己錢所以先亂來,有好多野都唔合符成本效益
...

一早心照,成日因為budget問題攪出好多笑話

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

南丁媽咪 發表於 19-7-26 13:53
1我以前old seafood教,派就有條數,証明做左野,唔派唔得,政府要有數字架。派左五千張,就等於至少有五千 ...

經我手掉嘅垃圾,我個心真係唔好過

男爵府

回覆樓主:

做過小工程都貴過人

子爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

可以同政府扯上工作關係(唔需要直接)間接上,都比出面既都好搵好賺。

所以一早知。唔會講出黎咁傻仔。

大宅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

首頁

尾頁

跳至