自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

本身我是香港人 已婚2年 老公係內地人,公屋排左十年,依家有左bb 12周,想問下係咪16周就可以登記多一個bb變2人單位,跟住扣減一半?我減左一半都有5年了,係咪會比較快上樓?依家自己在外面住都幾大壓大,所以問下咁樣係咪真係會快d,謝謝🙏🏼

珍珠宮

回覆樓主:

唔識, 幫你推

男爵府

mm88mm 發表於 19-7-25 21:19
本身我是香港人 已婚2年 老公係內地人,公屋排左十年,依家有左bb 12周,想問下係咪16周就可以登記多一個bb ...

當然唔係減一半時間啦,單人排三年以上都係當1.5年.所以你加咗bb名就當你2人隊排咗1.5年

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

一定冇扣減一半時間仲要加多啲時間, 因為無端端要轉人數, 房署一定會重新再編版

新的一天...希望真的有新的希望吧...

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

都係計分排隊
可能可以排前少少少少

男爵府

回覆樓主:

轉兩人一定快過你單人啦!
單人的話,應該50歲都未到你!

wcpcelia    發表於 19-7-26 09:46

複式洋房

yanyanb0401 發表於 19-7-25 21:27
當然唔係減一半時間啦,單人排三年以上都係當1.5年.所以你加咗bb名就當你2人隊排咗1.5年
...

原來係咁樣 我單人排左成十年啦,吾轉二人的話等多30年都未必到我

複式洋房

zone123 發表於 19-7-25 21:56
轉兩人一定快過你單人啦!
單人的話,應該50歲都未到你!

係啊,打算bb夠16周就加上去

子爵府

wyeth冷知識勳章

mm88mm 發表於 19-7-25 22:25
原來係咁樣 我單人排左成十年啦,吾轉二人的話等多30年都未必到我
...

上限系一年半,無論你排20年只計1.5年。

複式洋房

sp2007wtm 發表於 19-7-25 21:47
一定冇扣減一半時間仲要加多啲時間, 因為無端端要轉人數, 房署一定會重新再編版
...

即係轉左我都要再等4年左右

複式洋房

KARYKARYKARY 發表於 19-7-25 22:26
上限系一年半,無論你排20年只計1.5年。

so sad...等到bb讀書都未必到我

子爵府

wyeth冷知識勳章

mm88mm 發表於 19-7-25 22:27
so sad...等到bb讀書都未必到我

2人快好多,宜家公屋一層2個4-5人單位,7個3-4人單位,7個2-3人單位,4個1人單位,條條村唔同,但個比例差不多,所以2人單位比較快。
新樓來計。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

會唔會返內地住會好d? 同老公團聚

複式洋房

littlefunpig 發表於 19-7-25 22:30
會唔會返內地住會好d? 同老公團聚

我係香港工作、住內地吾方便,老公過黎會比較好⋯

複式洋房

KARYKARYKARY 發表於 19-7-25 22:30

2人快好多,宜家公屋一層2個4-5人單位,7個3-4人單位 ...

咁都好d

男爵府

本身我是香港人 已婚2年 老公係內地人,公屋排左十年,依家有左bb 12周,想問下係咪16周就可以登記多一個bb ...

+BB=2人,唔會-一半咁好,好似最多扣1年半,你快打去房署問啦,夠16w好馬上加人了

男爵府

立馬加B,排住先,老公拿身分证再加距

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

mm88mm 發表於 19-7-25 22:31
我係香港工作、住內地吾方便,老公過黎會比較好⋯

等老公養
內地消費平d

男爵府

唔會減1半,你bb兩個人,佢可能派1~2人單位比你,或派2~3人單位,如果之後加埋老公,可能分到3~4單人
如果你想拎到屋後再加老公用擠逼戶調大d,建議你拎1~2人單位,到時你再加埋老公,再生多1個bb,變成4個人就夠晒逼參加擠逼戶調遷會簡到靚單位

你起碼排多幾年,一般2人家庭都排5~7年,你單人排左10年都幫唔到你好多

珍珠宮

上限當年半 你16周加左先,生完再補出世紙先正式排2人,2人可能都要5年,到時你先生都夠期落埋黎,又加變3人要排7年,期間你可能又生,冇了期的,預等多8-9年

首頁

尾頁

跳至