夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

你哋老公會唔會你做錯少少嘢就鬧你,但佢阿媽或者阿妹做錯就唔鬧?
同埋會因為少少嘢激嬲咗佢就會大發脾氣,會掉嘢同踢嘢?

珍珠宮

MiniCathy 發表於 19-7-26 02:32
你哋老公會唔會你做錯少少嘢就鬧你,但佢阿媽或者阿妹做錯就唔鬧?
同埋會因為少少嘢激嬲咗佢就會大發脾氣 ...
佢而家有冇同佢阿媽或者阿妹一齊住?
「相見好同住難」
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

脾氣人人都有,分別係各人如何發自己既脾氣。
有D人好似我先生咁發得賣相好好,我從來唔知佢發緊脾氣既。只係過左成個月,佢平心講翻出來我先知。我好鍾意同我先生相處既。
但我前夫就發既賣相就唔一樣,會即刻面目表情,身體語言出曬來。使我感覺好難相處。但比較起我家父家母發脾氣既賣相,我前夫已經算容易相處。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

複式洋房

858D 發表於 19-7-26 02:59
佢而家有冇同佢阿媽或者阿妹一齊住?
「相見好同住難」

冇一齊住,不過我以前同佢媽同阿妹相處都幾好,但唔知點解結咗婚之後我覺得同佢哋好難相處。

珍珠宮

MiniCathy 發表於 19-7-26 03:10
冇一齊住,不過我以前同佢媽同阿妹相處都幾好,但唔知點解結咗婚之後我覺得同佢哋好難相處。
...
冇一齊住都有D緩衝既空間。以難相處時後到,就可以即刻離場鬆人。
以前未結婚,好多事唔會打住屋企人既名號來一齊解決,一齊辦「家」事,於是處理事情有不合又傾唔掂數時,都可以洗手無理走人。結左婚就有「佔自己人便宜」既概念 (我先撇開對錯來唔探討),你所處理既事結果唔滿意佢地,結果係會影響左佢地既利益既。

複式洋房

858D 發表於 19-7-26 03:04
脾氣人人都有,分別係各人如何發自己既脾氣。
有D人好似我先生咁發得賣相好好,我從來唔知佢發緊脾氣既。只 ...

咁你老公都幾好呀,我以前有個男朋友都係冇脾氣㗎,好錫我從來都未鬧過交,只會自己收埋唔開心
所以有時當我老公發大脾氣嘅時候,我就會突然覺得有點後悔自己當初嘅決定

複式洋房

858D 發表於 19-7-26 03:16
冇一齊住都有D緩衝既空間。以難相處時後到,就可以即刻離場鬆人。
以前未結婚,好多事唔會打住屋企人既名號 ...

的確係,就算見面我唔出聲做自己嘢就算,橫掂佢阿媽都冇點關心過我,上嚟都係同佢個仔傾計同見下個孫

珍珠宮

MiniCathy 發表於 19-7-26 03:16
咁你老公都幾好呀,我以前有個男朋友都係冇脾氣㗎,好錫我從來都未鬧過交,只會自己收埋唔開心
所 ...

我明理的。好少遇到各方面都自己有曬著數同時佢又有得著既雙贏夫妻配搭既。
你以前男友雖然冇脾氣你受,但可會有其他嘢畀你受呢,而果D嘢你又未必接受到喔。脾氣賣相好既男人多數好多「桃花運」,因為好相處嘛。我先生係人版。
你當初決定而家Lee個,相信你已經衡量過得失,所謂食得鹹魚就要抵得渴。
而家條社會條件好,男女就業機會平等,女人唔使在為生計來跟個使自己情緒唔健康既男人一世既。

子爵府

回覆樓主:

你地結婚幾耐?一係佢有情緒病 一係佢唔太愛你

複式洋房

858D 發表於 19-7-26 04:27
我明理的。好少遇到各方面都自己有曬著數同時佢又有得著既雙贏夫妻配搭既。
你以前男友雖然冇脾氣你受,但 ...

所以我都係純呻啦自己揀嘅怨邊個

複式洋房

bobo88hk 發表於 19-7-26 06:51

結咗婚都5,6年喇

珍珠宮

MiniCathy 發表於 19-7-26 08:46
所以我都係純呻啦自己揀嘅怨邊個
妳唯有就住佢來用,每次檢討下妳自己響佢眼裏「衰」左響邊樹。
我唔講誰對誰錯。只是想因著個現實個局來落「戰略」,目的使到自己好過D。
我就係咁就慣我前夫,所以我用過來人既經驗分享心得。

複式洋房

858D 發表於 19-7-26 08:59
妳唯有就住佢來用,每次檢討下妳自己響佢眼裏「衰」左響邊樹。
我唔講誰對誰錯。只是想因著個現實個局來落 ...

我都已經避開咗會刺激到佢嘅說話㗎喇,只係咁啱佢屋企發生咗令到佢唔開心嘅事,所以就對我發癲了,但我都係佢發癲後先知發生咗咩事姐。

複式洋房

bobo88hk 發表於 19-7-26 06:51

佢每次發完脾氣都會氹番我,但每次我只想同佢離婚,其實可能我都唔係好愛佢

子爵府

MiniCathy 發表於 19-7-26 09:21
佢每次發完脾氣都會氹番我,但每次我只想同佢離婚,其實可能我都唔係好愛佢
...

大家一齊見輔導 試下 唔好灰心

珍珠宮

MiniCathy 發表於 19-7-26 09:18

我都已經避開咗會刺激到佢嘅說話㗎喇,只係咁啱佢屋企發 ...
我唸如果妳見到輔導可以問下個輔導有D乜野 angry management class 畀妳老公。或者妳自己上網搜索下Lee方面既課程畀佢。

複式洋房

858D 發表於 19-7-26 09:46
我唸如果妳見到輔導可以問下個輔導有D乜野 angry management class 畀妳老公。或者妳自己上網搜索下Lee方面 ...

我覺得佢唔會去囉其實佢一至兩個月發一次算唔算嚴重?

珍珠宮

MiniCathy 發表於 19-7-26 11:53
我覺得佢唔會去囉其實佢一至兩個月發一次算唔算嚴重?
嚴唔嚴重,以妳當事人為界線。因為係妳與佢共處,唔係其他人。
妳要求佢去學下如何管理好佢既情緒,係因為妳頂唔住佢。同佢講如何佢唔想搞到妳精神都倒塌埋,再也撐唔起佢,會走,會離婚既話,佢最後醒醒定定睇住妳既底線來用。

伯爵府

回覆樓主:

我老公都係一兩個月黎一劑,臭脾氣加小氣。

自己簡既,唯有包容,因為有小朋友,到忍無可忍就say goodbye

公爵府

MiniCathy 發表於 19-7-26 02:32
同埋會因為少少嘢激嬲咗佢就會大發脾氣 ...

佢對阿媽同妹有無好似對你甘鬧,同佢甘鬧你係咪啱無關

首頁

尾頁

跳至