懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問有媽媽曾經有相同狀況嗎?
我係第一胎,最近私家產檢時發現胎水偏少,醫生寫左信比我轉介去醫院跟進。
公立醫院醫生同我照左超聲波,發現胎水的確偏少,我問醫生會有咩影響時,醫生話有兩個可能性,一就係胎死腹中先兆,另一個就係正常現象。
聽完之後仲不安,所以想請教下大家,
有機會胎水會變返正常量嗎?仲可以順產,需要提早催生嗎?謝謝解答(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

複式洋房

aliceyung 發表於 19-7-26 12:53
我係第一胎,最近私家產檢時發現胎水偏少,醫生寫左信比我轉介去醫院跟進。
...

我當時36week發現胎水偏少,marginal fail, keep住回產前房follow up。試過飲多d水,瞓多d,都冇回升。最後醫生比我38week1催生。

複式洋房

...

醫生有冇話點解胎水會少咗?

複式洋房

wal9779 發表於 19-7-26 13:32
醫生有冇話點解胎水會少咗?

佢冇講點解,佢有問我有冇穿過水,但我又唔覺有。

別墅

...

你胎水幾多cm?
我都係偏少,要每個星期返醫院check一次胎水、臍帶血同胎動。另外醫生話要留意平時胎動會唔會少左,少左就要去醫院喇

別墅

回覆 aliceyung 的帖子

公立醫院同我講37週check胎水, 如果都係唔合格, 就要38週催生, 而催生都係可以順產既

別墅

飲多D水,問醫生是否可以催生, 其實37-38周都可以健康出世啦。

水晶宮

回覆樓主:

直上產房,佢會幫你check

別墅

我上胎30week私家check到胎水偏少
之後到32week再係政府check都係少
跟住立即要入院
Check過都冇漏水
係醫院住左兩星期都冇多到d胎水
仲打左強肺針
因為少水阿bb轉唔到頭
之後都冇乜野做到出左院
要日日番去check胎心機
最後36week5d水愈黎愈少所以緊急開刀俾bb出黎
Bb健康冇事

大宅

...

我第一胎都偏少,醫生寫紙我,有需要就自己入醫院。我同老公決定入去check清楚,點知原來穿左水。醫生問我穿水唔知咩?我話完全無水漏過呀,我回想返,可能係之前打黑痴有pat野(以為係分泌)嗰時已經慢慢漏緊。
醫生即刻要我上產房催生。當時35w6d
所以我建議你入院check 啦

男爵府

回覆樓主:

我孕期胎水一向正常, 係到39週時check到話胎水少咗, 醫院就安排我第二日催生, 唔使再等

大宅

Shansanb 發表於 19-7-27 23:29
我上胎30week私家check到胎水偏少
之後到32week再係政府check都係少
跟住立即要入院

請問你的胎心機在那裡買的?

別墅

bipa 發表於 19-7-28 03:39
請問你的胎心機在那裡買的?

係每日入院check胎心機牙(emoji)

大宅

Shansanb 發表於 19-7-30 20:21
係每日入院check胎心機牙(emoji)

喔,明白

首頁

尾頁

跳至