懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

水晶宮

ireleu 發表於 19-7-26 13:14
因為囡囡而家粥同糊仔都會推開唔肯食,見到水果同奶粉先肯食,其實咁樣夠唔夠營養架?有冇問題呀? ...

佢幾多個月大?加咗固幾耐?

別墅

如果係岩岩加固,其實營養都係由奶粉黎,所以都OK

子爵府

如果佢過1歲,係唔夠
你減佢奶量,等佢食多d

別墅

其實佢就鍾意就得啦,奶粉都好夠營養
回覆 ireleu 的帖子

Hi ireleu ,通常一歲以上小朋友主要營養來自三餐固體,淨係食奶營養唔夠全面和多元化,咀嚼食物有助發展口腔肌肉,對說話能力都有幫助架。每餐提供3-4種食物,煮成2-3個餸俾囡囡選擇,試下D手握食物: 熟食物整嘅壽司/飯團,小食係1歲以上BB飲食的一部小份, 全麥包+芝士、乳酪+水果片、麥皮+奶+水果片、蒸蕃薯好簡單易整,囡囡係咪同大人一齊進食呀?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

大大下就營養會由固體吸收比較多,都係好睇bb而家幾大而定

禁止訪問

大宅

試下用其他方法等佢奶粉同固體都食呀,始終兩樣野對bb都有益處

大宅

2024年龍年勳章

體重同身體正常就無問題,唔使咁緊張,加固最主要都係訓練佢口腔既肌肉,等大個左無似奶個陣都可以全部由加固黎吸收營養

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至