自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

珍珠宮

luckybaby2011 發表於 19-7-26 17:58
好多父母都話為仔女教育走、到頭來覺得仔女唔感謝甚至不成才就真係傷、所以真係要睇得開、父母 ...
咁佢個仔都好大壓力下喎

伯爵府

其實唔係咁差

我親戚成家人去加拿大
小朋友讀完書 事業有成

成家人周日去渣車周圍玩

我奶奶係個邊生活舒服 你叫佢返黎佢都唔願

水晶宮

Angel_Rose 發表於 19-7-26 18:03
咁佢個仔都好大壓力下喎

希望佢慢慢會慣返、同我地呻無所謂對仔忍下口囉、其實佢以前都果邊讀書仲要果區多華人、不過仔一向工人+阿媽照顧、所以你(emoji)啦

男爵府

MayJoeydd 發表於 19-7-26 17:22
我都好奇怪,個個話供仔女去外國讀書然後落地生根,但我識D人 oxbridge master 畢業都揾唔到公司幫佢申請wo ...

d人想得很容易……真奇怪!

好多年前已佼,就算英國讀得幾咁好,都好難留下,全部要離開

珍珠宮

回覆樓主:

萬一佢地達唔到你預期嘅目標,可能你又會怪當初自己為佢地犧牲乜乜乜,變成互相埋怨

子爵府

回覆樓主:

九七前移民,可以話為自己為下一代,我好感謝我父母帶我去外國生活讀書, 身邊好多有外國護照朋友回流,值得與否見人見智

水晶宮

syne403 發表於 19-7-26 17:09
用[犧牲]係諗到父母為仔女做嘅嘢,仔女未必為父母做,唔係諗法negative。 anyway,多謝jm意見
...

會否令有良心的子女將來大咗背著沉重的包袱?
佢哋仲細,無決定權,假如去到一家人順風順水,生活得好就固然好。萬一不如想像般如意呢?或捱餐死後才有好日子過,啲阿爸阿媽好興講唔係為咗你哋,我哋駛咁辛苦!
唉!我好怕聽到呢啲說話,都唔知點還好

子爵府

為咗别人,勉強做任何事都唔值得。就算是你的至親。

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

全家去定太空人先?
如果太空人就勸你唔好啦

子爵府

2024年龍年勳章

syne403 發表於 19-7-26 17:09
用[犧牲]係諗到父母為仔女做嘅嘢,仔女未必為父母做,唔係諗法negative。 anyway,多謝jm意見
...

我倒覺得好多父母是拎子女做籍口多d, 係佢地自己想移民、原因好多:香港生活不易、子女考唔上心儀既名校,樓價高等。既然樣樣都不順心、自然想走。

但佢地又接受唔到去到外地要從頭來過、搵唔返本行、好多只可做零售/司機,同在香港坐寫字樓,做管理人員,家有賓賓服待是完全兩個世界。去到外地,錢賺少左、稅又重,仲要自己做埋賓賓,心一定不會好過。好運既捱幾年搵到返本行會好些、唔好彩既做極都係咁心就會洩氣,更覺當日要離鄉別井,放棄一切過去十分不值。

其實,決定移民前就要先好好管理自己期望、一旦決定、就努力走下去,別後悔。所謂心不隨境轉,境自隨心轉。

子爵府

2024年龍年勳章

luckybaby2011 發表於 19-7-26 17:58
好多父母都話為仔女教育走、到頭來覺得仔女唔感謝甚至不成才就真係傷、所以真係要睇得開、父母 ...

同意、 父母自己認為對既野自然就認為子女都應係咁想,即係父母認為子女成材生活先會好,到最終係外地可能只做一個 gardener 都會認為十分浪費咁、覺得當日搞咁多大龍鳳,忍受咁多不如意既野比最好既野子女,到最後都不過如是,心自然不快,子女背負既期望十分大。

但關鍵在於、誰來定義快樂?是賺到盆滿石本滿,40 歲唔夠就話退休唔駛做就是快樂?定係無論做邊行,有幾多身家都好、子女滿足佢地擁有既野就是快樂?

我常在反思。

榮盛    發表於 19-9-8 15:25
厚多士    發表於 19-7-26 20:03

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

冇錢。。想犧牲都唔得

水晶宮

Cheddar85ang 發表於 19-7-26 18:35
會否令有良心的子女將來大咗背著沉重的包袱?
佢哋仲細,無決定權,假如去到一家人順風順水,生活得好就固 ...

上一代好興、叫情感勒索、下一代應該無咁大包袱啦、擔心自己多d

伯爵府

luckybaby2011 發表於 19-7-26 19:52
上一代好興、叫情感勒索、下一代應該無咁大包袱啦、擔心自己多d
有時覺得我們這一代都幾慘,上一代好多都仲有養兒防老的心,宜家的香港又生活不容易,對下一代有好多父母亦願意無私付出,亦預左將來都未必靠到子女。壓力真係好大。

男爵府

回覆 彥彥媽咪 的帖子

well said
好多人覺得移民就是由地獄去天堂 其實分分鐘由地獄會另一個地獄 甚至由天堂去地獄。

香港太多打工皇帝 有樓有車有傭人 。在香港冇人歧視香港自己人。但係去到外國450歲重頭來過 穩唔到體面工作 埃苦。又被人歧視2等公民 。如果心理素質高可以一試!

大宅

syne403 發表於 19-7-26 15:09
無咗事業、家族根基,係一個新的地方重新起步,重新適應,為人父母真係唔容易!但仔女大咗回流出生地成家立 ...

這個諗法好悲觀,也對當時人唔公平!。

伯爵府

syne403 發表於 19-7-26 15:09
無咗事業、家族根基,係一個新的地方重新起步,重新適應,為人父母真係唔容易!但仔女大咗回流出生地成家立 ...

其實現在世界距離好近。現在移民唔係好似當年咁。好似同香港脫晒咁。

其他地方我唔知。 Syd Hk 單單Cathy 都日日5班機。重未計其他airline. 再加whatsapp 和電視盒。 其實移唔移係冇分別。

我覺得移咗的分別係冇咗個姐姐用,同埋出街冇咁多嘢食。其他冇分別。

但一年半年點都回港一次。

男爵府

回覆 厚多士 的帖子

睇來我仲好老人家思想我仲有養女防老的思想,點算 哈哈
我還希望我女到時照顧我 唔使給錢我 照顧我就滿足

大宅

有能力就快,會越來越難攪。

伯爵府

Happyangela6 發表於 19-7-26 20:12
回覆 彥彥媽咪 的帖子

well said

世事都比你看透。

我個人覺得

未移的中下層黃絲會覺得係移咗會係天堂。

移咗的中產黃絲會因為移咗而好開心,但未必覺得係天堂。因揾少咗又稅重又冇工人用。

移咗的中立人事覺得係人間地獄。食之冇味,棄之可惜

首頁
12345...10

尾頁

跳至