自由講場

跳至

首頁
56789...10

尾頁

珍珠宮

要睇下移民後兩夫婦能否順利就業和適應當地生活。如果可以有好發展,移得值,否則就等仔女到喜歡嘅地方讀書,之後靠自己努力同能力決定在那裡生活。

以前幫華人社區做義工,見過唔少父母為仔女移民,失去事業、目標、自我定位,最後個家四分五裂,實在太可惜。

伯爵府

stkyo 發表於 19-9-8 20:55

根本好多人?係你認識定係聽返嚟?

絕對係我認識,住喺我朋友屋企,係我朋友個阿姨,佢患癌症,我朋友就每日幫佢煲中藥,同佢喺政府醫院複診。

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

amazing 發表於 19-9-9 06:53
絕對係我認識,住喺我朋友屋企,係我朋友個阿姨,佢患癌症,我朋友就每日幫佢煲中藥,同佢喺政府醫院複診 ...

咁仲有無其他實例?見大家講到「好多」,同埋以我所知香港醫癌唔係免費

我阿姨有打標靶藥,聽佢講係每個星期定隔個星期打一次,要皮幾野一支,醫癌過程都幾辛苦,希望你朋友嘅阿姨早日康復

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

syne403 發表於 19-7-26 15:09
無咗事業、家族根基,係一個新的地方重新起步,重新適應,為人父母真係唔容易!但仔女大咗回流出生地成家立 ...

我朋友就是了 ,97年前兩夫婦是在做政府公務員中層管理 ,悠哉悠哉 ,現在 獨生子 畢業自己一個人回港工作, 他兩老還留在那邊工作到退休,才能回港生活~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

唔係香港搞到咁都冇諗移民

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

stkyo 發表於 19-9-8 12:55

根本好多人?係你認識定係聽返嚟?

其實我係香港都買晒保險,有事會返香港私家做。

我爸當年有病時,係政府醫院,隔離病人係法國返去醫,佢地香港有樓,老婆同女停薪留職返去陪佢。

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我愛Corina 發表於 19-10-18 05:03

我爸當年有病時,係政府醫院,隔離病人係法國返去醫,佢 ...

睇私家自己比錢又唔同咁講法,我回覆個啲係講緊移咗民都返香港公立醫病

或者有人會咁做,不過如果個病唔急,返香港睇公立閒閒地排一年半載,我自己就無咁嘅本事做到

禁止訪問

伯爵府

我愛Corina 發表於 19-10-18 05:03

我爸當年有病時,係政府醫院,隔離病人係法國返去醫,佢 ...

我問過我agent。保險應該全世界醫院都用到?

珍珠宮

好媽媽勳章

bobomia 發表於 19-7-26 15:51
唔使搞咁多野,從小鼓勵佢地學好外語,供仔女去外國讀大學,叫佢哋畢業後留低,入籍移到民就移(有本事嘅申 ...

同意,加強子女競爭力好過,而家d人成日話香港十萬様唔好,但以經濟角度來說,香港中國已是中期較有發展空間嘅地方,移去第二度都唔見得仔女將來會更好,不過香港教育令人擔憂,所以都係努力賺錢供佢哋去外國讀書好d

公爵府

移民係自己的決定,唔係子女叫你咁做, 唔好覺得自己係犧牲

子女回流, 父母要留在外地生活都係自己的決定

水晶宮

我自己唔會, EVEN 有錢,
因為我覺得..讀書只係生命一部份,.
最重要, 我比較傳統.
希望仔女都係身邊, 當然將來佢移民我無法控制.(唔係養兒防老)
一齊食下飯,行下街.
傾下計.

需然而家話科技發達, WEB CAM,/PHONE, 都係爭好多.

男爵府

馬明嫂 發表於 19-9-8 16:08
我老公個邊親戚移民過加拿大 仔女大晒落地生根 叫作地返黎都唔願

奶奶話加拿大好舒服 又係唔肯返黎

我老公喺加拿大住咗十年,佢而家都話想返去

珍珠宮

我和C6唔會為個囡移民

不過會為4老留港

個囡會plan去外國讀大學因現在或以後學校讀書風氣唔樂觀。到時佢可以自己選擇。我啲喜歡選合適的天氣周遊列國。到時可以陪下個囡,或想去的地方逗留長些時間。

大宅

父母永遠想給下一代有選擇及希望。
父母真偉大

男爵府

stkyo 發表於 19-10-18 07:06
睇私家自己比錢又唔同咁講法,我回覆個啲係講緊移咗民都返香港公立醫病

或者有人會咁做,不過如果個病唔 ...

我父母係堅持返香港醫既老人家。主因係英文唔夠好,唔能夠聽得明醫生謢士講咩,自己又唔識表達,又唔能同病友傾幾句,所以鐘意番香港醫。

不過我父母唔係老移民,係我申請佢哋嚟。

子爵府

有錢咪去馬
無錢就自己唸下

男爵府

syne403 發表於 19-7-26 15:09
無咗事業、家族根基,係一個新的地方重新起步,重新適應,為人父母真係唔容易!但仔女大咗回流出生地成家立 ...

唔值,我只會送佢去讀書,中意嘅可以幫佢入籍!我有我嘅人生,佢都一樣
無聊閒在家

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

SabrinaR 發表於 19-10-17 23:48
我問過我agent。保險應該全世界醫院都用到?

好多條款架,我agent 有解釋過,當然係用到既。

以及香港私家真係快靚正,我最怕係cancer, 有親戚係外國私家都等左個幾月先做手術。

象牙宮

MeowMuiMui123 發表於 19-10-18 13:18
我父母係堅持返香港醫既老人家。主因係英文唔夠好,唔能夠聽得明醫生謢士講咩,自己又唔識表達,又唔能同 ...

我呢度有中文翻譯,如果係我,我唔會比我父母返香港醫,因為無人照顧佢哋,每個人做法唔同,所以我講我無本事去做

首頁
56789...10

尾頁

跳至