論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

印印好定賓賓好?

BB下年出細,需要請工人幫手湊,未請過外傭,唔知印印好定賓賓好,結左婚好定未婚好,同有經驗好定新手好,請比D意見,Thanks。

洋房

Re: 印印好定賓賓好?

我覺得找一些有揍BB经驗好些,印印or賓賓其實関係不大,最緊要係你能同佢溝通得到。當然仲有好多嘢要考慮。

If too young, she might not mature enough to take care a new born baby.

If she married or has children, she might homesick, etc..........

總之找一個在港揍過BB会好小小, 因為我相信你都係新手父母, 我曾是過耒人。

複式洋房

我請過菲同印, 印真係好d, 第一佢地無甘多要求, 純d, 服從多d, 但一定要找係星加坡或台灣有做過, 當然最好一個僱主做好耐, 我全部親人同friend 再請都請印, 無咁煩, 菲係就係醒d, 不過好多麻野, 最多就係借錢, idd 無錢比, 成日傾電話, 我阿哥之前個菲試過走左出街剩番個5個月既b係屋企, 佢地係香港人多, 好容易學壞, 又有法律顧問, 好鐘意同你講勞工法, 我宜家個印做左一年都無用手提, sofar 都ok

珍珠宮

我覺得印係好些, 因為會比較純, 少D古惑野發生, 不過印會蠢, 要教多幾次少識做, 我之前請賓賓又係借錢走佬, 不過態度由一返工開始就好差, 反而印會比心機去做係我睇得出。
我今早唔舒服, 個印都會問侯我兩句叫我去睇醫生, 以前個賓就無, 係唔識做人個隻, 同埋通常印在港少朋友同親戚, 反而賓週街都係表姐表妹之類, 容易學壞。

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

子爵府

piyanmum,

Yes ar 我係新手,所以真係要請教下。香港做過果D會唔會已經學壞晒?

複式洋房

係真, 我個印好錫我個仔, 同埋細膽D吾係咁多會出去借錢, 因為我聽人講同佢地國家有分別, 如果印借錢走佬BAD LIST 左, 好似好麻煩, 以後好難再去第道打工, 我試過IN 過一個菲, 原本諗住請, 後尾我堅持要問佢之前個僱主既電話, AGENCY(係銅鑼WAN) 自己打電話比我扮係佢前僱主, 後尾比我CHECK 到佢真既, 話佢借錢, 重要計準時間收埋你張機票走左才有公司開始追數, 工作期間, 又懶又串, 時時罵番你轉頭,有個小朋友, 又吾想罵得佢太過, 即刻炒佢, 自己又請吾到假, 所以忍到完約才炒佢, 好彩我睇佢份表時又記住個地址, AGENCY 又吾比我COPY, 佢諗吾到我會走去人地屋企拍門問清楚, 我又無個老人家幫我睇住, 個B就得個工人, 我一定要好小心。
你最好搵d大公司, 佢地會KEEP 住工人D PASSPORT同合約, 要問公司取, AGENCY 會話比你聽, 因為呢2樣都可以借錢同出電話,
太YOUNG 吾好, 最好28, 29 結左婚, 佢地為左自己屋企都吾比人機做野, HOMESICK就一定有, 人之常情,我咪時時同佢傾計叫佢SAVE,話好快就可以回家享福。
如果你BB就出世, 最好早D請, 自己可以先教佢做野, 同埋佢都要適應你屋企同你地。

首頁

尾頁

跳至