論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

請教,昨天in一個斷約菲傭,在香港4.6年,第一個雇主完約,現僱主做完第一個約,第二個約做了6個月斷約,理由是其他2個菲傭排擠她。請問是否可信。

之前兩個雇主都是半山大戶人家,manner還不錯。有問agent有沒有同僱主確認,agent只說他們覺得這個菲傭人好好。

男爵府

Stephmummy 發表於 19-7-27 11:04
請教,昨天in一個斷約菲傭,在香港4.6年,第一個雇主完約,現僱主做完第一個約,第二個約做了6個月斷約,理 ...

理由咁似我剛剛請個件野,話自己既workmate 排擠佢,實情係自己笨,加上性格硬頸唔聽人講,前僱主4000 呎,來到我屋企700 呎,但佢自己有間房,但又話前僱主餐餐有魚有肉,暗串我日常飯菜太cheap ,勸你in 搵多幾個比較下先決定

洋房

綠茶新地 發表於 19-7-27 14:25
理由咁似我剛剛請個件野,話自己既workmate 排擠佢,實情係自己笨,加上性格硬頸唔聽人講,前僱主4000 呎 ...

好似真係這樣,我跟她in就覺得性格有點傲嬌的樣子。29歲未婚,因為想自己攢錢回菲律賓蓋大屋。前僱主3500呎,前前僱主9000呎,我家只有1000呎,不知道會不會驚到她

男爵府

Stephmummy 發表於 19-7-27 17:24
好似真係這樣,我跟她in就覺得性格有點傲嬌的樣子。29歲未婚,因為想自己攢錢回菲律賓蓋大屋。前僱主3500 ...

你看看我隔離問個個帖,星期六係佢假期,無錯佢可以早d 出門口,但係顛到凌晨0300 起身沖涼洗頭,嘈醒成屋人,事先都無同我地講要咁早出門口

男爵府

Stephmummy 發表於 19-7-27 17:24
好似真係這樣,我跟她in就覺得性格有點傲嬌的樣子。29歲未婚,因為想自己攢錢回菲律賓蓋大屋。前僱主3500 ...

我諗你感覺正確。住慣 castle 既公主, 食慣珍饈百味。好難養。一陣見到你間得1000尺既"劏房"咁細, 串你話佢以前工人房都500尺啦咁你點? 幾叻都唔好請。

男爵府

Solarflare 發表於 19-7-27 20:16
我諗你感覺正確。住慣 castle 既公主, 食慣珍饈百味。好難養。一陣見到你間得1000尺既"劏房"咁細, 串你話 ...

係呀!中哂! 我屋企個件話佢以前太太成身Hermes , 我呢d 成身葵涌廣場貨色加H &M.咁我咪問佢我呢個太太咪好窮啦!佢即刻唔再講野

wcpcelia    發表於 19-7-29 11:02

首頁

尾頁

跳至