親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

meimei小朋友 發表於 19-7-27 11:16
因下星期出發,請問大家如平時行街,短衫加外套夠暖嗎?晚上係酒店需要開暖氣嗎?
謝謝
...

如果在Sydney ,短衫加外套應該好快會病,
衛衣加羽絨就差唔多, 中午有太陽可以除外套.

禁止訪問

男爵府

meimei小朋友 發表於 19-7-27 11:16
因下星期出發,請問大家如平時行街,短衫加外套夠暖嗎?晚上係酒店需要開暖氣嗎?
謝謝
...

今日係悉尼走,下午有23度,係早晚凉但都有12,13度,着唔着羽絨要睇你幾怕凍。我就唔需要着,雖然我都有帶。

wcpcelia    發表於 19-7-29 10:12

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

meimei小朋友 發表於 19-7-27 17:41
回覆 wiiabcd 的帖子

原來如些,我還以白天有20度,應該唔會太凍。謝謝你

近中午真係唔凍, 早晚溫差大, 但都要睇每日風速有幾多,
正常風速 15 to 25 km/h 就好好天氣,
如果風速有 30 to 45 km/h, 戶外真係要帶埋頸巾,
呢兩星期我仔女朝早返學都係得7/8度,
見到D鬼仔著件薄T 縮下縮下等巴士, 睇見都凍.

伯爵府

meimei小朋友 發表於 19-7-27 17:41
回覆 wiiabcd 的帖子

原來如些,我還以白天有20度,應該唔會太凍。謝謝你

重有就係, 如果你哋想試下澳洲和牛或剧下扒,
去呢間餐廳試下, 環境服務都一流, 影相打卡必 like.
https://themeatandwineco.com/locations/barangaroo/?utm_source=google&utm_medium=organic&utm_campaign=gmb&utm_content=barangaroo

大宅

好媽媽勳章

wiiabcd 發表於 19-7-27 18:39
重有就係, 如果你哋想試下澳洲和牛或剧下扒,
去呢間餐廳試下, 環境服務都一流, 影相打卡必 like.
https:/ ...

我正想找食扒好地點,多謝介紹! 另外,請問如果想食海鮮,除左fish market, 有冇其他推介

伯爵府

happylily 發表於 19-7-28 17:56
我正想找食扒好地點,多謝介紹! 另外,請問如果想食海鮮,除左fish market, 有冇其他推介
...

暫時都係覺得唐人街金唐海鮮酒家最好.

大宅

wiiabcd 發表於 19-7-28 18:53

價錢合理嗎?我下星期出發
好怕日日食西餐

伯爵府

shirleyli_0513 發表於 19-7-29 14:59
價錢合理嗎?我下星期出發
好怕日日食西餐

除咗海鮮, 金唐各種小炒都好食,
價錢都合理, 豐儉由人,
本地人都多去晚膳,
唔係只做遊客生意.
Sydney 都唔一定西餐多,
中日韓泰餐都多, 又好食.

大宅

wiiabcd 發表於 19-7-29 15:20
本地人都多去晚膳,

JM 重有無多d推介?
你好似好熟悉呀!我去一星期諗食咩都諗爆頭

伯爵府

shirleyli_0513 發表於 19-7-29 16:59
JM 重有無多d推介?
你好似好熟悉呀!我去一星期諗食咩都諗爆頭

我住咗Sydney 好耐啦, 老華僑.

大宅

好媽媽勳章

wiiabcd 發表於 19-7-27 18:30
近中午真係唔凍, 早晚溫差大, 但都要睇每日風速有幾多,
正常風速 15 to 25 km/h 就好好天氣,
如果風速有 ...

咁藍山的溫度係唔係又會低d?8月中會去住3晚,駛唔駛凍到帶暖包

大宅

好媽媽勳章

wiiabcd 發表於 19-7-28 18:53

一於去食下,多謝介紹

子爵府

wiiabcd 發表於 19-7-29 15:20
本地人都多去晚膳,

2x年前在金唐食皇帝蟹真係好好味。上個月重遊 Chinatown, 覺得冇以前咁旺。反而 Chatswood 和 Hurstville 就人山人海。

伯爵府

happylily 發表於 19-7-29 17:30
咁藍山的溫度係唔係又會低d?8月中會去住3晚,駛唔駛凍到帶暖包
...

藍山會凍好多, 晨早直頭零度或以下,
就好似大帽山結霜咁,
西人喜歡7-8月去藍山有個鎮慶祝聖誕節,
因為 Sydney 聖誕係夏天無乜氣氛.

大宅

wiiabcd 發表於 19-7-29 19:30
就好似大帽山結霜咁,

早幾日去完藍山,朝早係凍,大約9度(車顯示),應該無零下了

wcpcelia    發表於 19-7-30 12:00

伯爵府

alhkwok 發表於 19-7-29 23:44

天氣嘅嘢就好像女人的心情無人估到架.

侯爵府

夏天玩到顛

wiiabcd 發表於 19-7-29 19:30
就好似大帽山結霜咁,
係咩鎮?

侯爵府

夏天玩到顛

alhkwok 發表於 19-7-29 23:44
咁係咪藍山温度與市中心相差10度左右?

首頁

尾頁

跳至