論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

1010k 發表於 19-7-28 19:33
我喜歡你的做法
摸住本聖經, are you speaking the truth?
佢地稟神都無句真。he he. 天然避雷針。

男爵府

細姐姐 發表於 19-7-28 19:23
唔使同佢講咁多
盞佢得戚
半夜3 點,可以去邊?都冇好人做啦! 咁唔願留係僱主家,就快快掃打佢

大家都覺得我應該掃佢走

佢琴日大聲叫我唔滿意佢就Terminate 佢,佢話自己來緊個個星期六都會一早出去教會,出去之前要沖涼洗頭先。

呢位惡賓姐係我第三個工人,我就唔炒佢看看佢仲想玩咩~

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

綠茶新地 發表於 19-7-28 20:42
大家都覺得我應該掃佢走

佢琴日大聲叫我唔滿意佢就Terminate 佢,佢話自己來緊個個星期六都會一早出去教 ...
我同以前陳衰寸 grace, 肥廢人cornellia, 惡過黑社會, if you don't like me, you can terminate me.

我唔怕佢惡, 要惡過佢, I record what you say, you want me to terminate you? Say again to my phone.

唔敢講。

If you insist me to terminate you, go together to Labour Department calculate all the charges. Be sure record all the things. Go now.
又唔去。

又大我you know the law of termination?

Of course I know, I will not owe you one dollor.

你梗係好淋。

大宅

合約條款係無寫但屋企規矩要遵守。

男爵府

lily-of-valley 發表於 19-7-28 20:56
我同以前陳衰寸 grace, 肥廢人cornellia, 惡過黑社會, if you don't like me, you can terminate me.

...

謝謝JM 好建議

琴晚懶醒大我,我同老公今日唔理佢。

阿女既野自己攪,佢做番佢平時日常家務。仲有佢指控我話我唔俾佢同佢d 同鄉傾計,問題係我叫佢take care 我女,湊返學,興趣班我,佢都主動搵佢d 同鄉傾計,話過佢做野唔好講野,佢好唔服氣,我唔反對佢識既人,傾兩咀,問題係出親街3唔識7 都主動撩人傾計,我就好鬼憎。

象牙宮

綠茶新地 發表於 19-7-28 21:31
謝謝JM 好建議

琴晚懶醒大我,我同老公今日唔理佢。

鞋, 混吉架, 唔比佢同鄉里傾計, 我會答佢, are you come to work? Or come to talk with your philippine people? If you like to just talk talk talk, go back philippine and talk.

仲有佢地勁諸事, 八人地僱主D野, 同你D野, 周圍唱。因Pa, 以前老人痴米, 成棟大复, bun 印都知。

呢件野又係博炒專家。 我會炒, 但等我鬧返佢夠至炒。

你唔使驚佢地惡。 耍惡過佢。 佢地欺善怕惡。

揾法律大你, 大返佢, this is H K, I know H K law better than you.

男爵府

lily-of-valley 發表於 19-7-28 22:20
鞋, 混吉架, 唔比佢同鄉里傾計, 我會答佢, are you come to work? Or come to talk with your philipp ...

可能我平時太客氣,因為之前d 姐姐都係無咁離譜,呢件真係極品。因為心急搵日,就算佢上張約未完都請佢,見佢時又話自己好慘,前僱主4000呎大屋,2個工人,佢係其中一個,又話人排擠佢,又話自己有個仔要養,又咁又咁,咁我咪做左好心。但實性性格硬頸唔聽人講,你講A 佢做B,跟住又反問你 madam why you always angry ?惡人先告狀。

人地唔要總有原因

象牙宮

佢地D大話, 等人用, 心軟, 又比佢呃到。 無法, 你唔夠佢心腸毒, 尤得佢呃啦, 因呃咗都唔見佢發咗。

男爵府

lily-of-valley 發表於 19-7-28 22:20
鞋, 混吉架, 唔比佢同鄉里傾計, 我會答佢, are you come to work? Or come to talk with your philipp ...

我講過既instructions 5 分鐘內就唔記得要再講一次,嬌身慣養,話前僱主個個星期六同佢去飲茶,我地唔好,同佢食茶記,快餐,譚仔個樣就好似苦瓜乾樣對住你,覺得你刻薄佢,其實一人一份餐,仲想我點?餐餐食魚翅花膠?佢地放假都係食炸雞。

象牙宮

綠茶新地 發表於 19-7-28 22:43
我講過既instructions 5 分鐘內就唔記得要再講一次,嬌身慣養,話前僱主個個星期六同佢去飲茶,我地唔好, ...
嘩, 明車天車地, 飲茶, 半島, 文華啱唔啱呀? 痴線。 聽佢車大炮。

男爵府

lily-of-valley 發表於 19-7-28 22:46
嘩, 明車天車地, 飲茶, 半島, 文華啱唔啱呀? 痴線。 聽佢車大炮。

JM 你都覺得佢老作,我唔信有人對工人咁好,由其以佢咁既工作態度和質素,真係橋唔怕舊最緊要受

象牙宮

綠茶新地 發表於 19-7-28 22:50
JM 你都覺得佢老作,我唔信有人對工人咁好,由其以佢咁既工作態度和質素,真係橋唔怕舊最緊要受
...
可能會飲茶, 因扶老人家上茶樓, 咁食野, 咪一齊食, 唔係專登請你當vip. 便唔使叫鲍魚鱼翅佢食呀?

神經。

子爵府

綠茶新地 發表於 19-7-28 22:43
我講過既instructions 5 分鐘內就唔記得要再講一次,嬌身慣養,話前僱主個個星期六同佢去飲茶,我地唔好, ...

做乜要請食茶記,譚仔,contract 冇寫要俾錢請佢在外用餐,你哋出街食,叫佢留屋企看門口,自己煮!
咁衰格,唔使益佢!

之前僱主咁好,叫佢返去做囉!

男爵府

細姐姐 發表於 19-7-28 23:28
做乜要請食茶記,譚仔,contract 冇寫要俾錢請佢在外用餐,你哋出街食,叫佢留屋企看門口,自己煮!
咁衰格 ...

佢都唔知幾想返去做,但自己同另一個同鄉工人拗頸,僱主2揀1 唔要佢囉!

我咁傻心軟同情佢,點知係個惡過黑社會既賓姐。

男爵府

lily-of-valley 發表於 19-7-28 22:59
可能會飲茶, 因扶老人家上茶樓, 咁食野, 咪一齊食, 唔係專登請你當vip. 便唔使叫鲍魚鱼翅佢食呀?

...

朋友說如果個姐姐連續斷約兩次,就唔可以來香港,是真有其事?

象牙宮

綠茶新地 發表於 19-7-30 10:20
朋友說如果個姐姐連續斷約兩次,就唔可以來香港,是真有其事?

唔一定, 但短期內斷2次, 而2次僱主都有投訴, 入境處會理吓。

用我2014 jan 14 來到aug 5炒肥廢人, 因太衰, 投訴。

佢好快有visa, 因pa 死咗, 佢大條道理僱主死咗, 唔使離開hk. 9月頭已可番新工在tsuen wan.

www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14035314

男爵府

lily-of-valley 發表於 19-7-30 11:09
唔一定, 但短期內斷2次, 而2次僱主都有投訴, 入境處會理吓。

用我2014 jan 14 來到aug 5炒肥廢人, 因 ...

即是僱主投訴佢,佢就無得留低,明白

象牙宮

綠茶新地 發表於 19-7-30 11:38
我問過入境處, 若淨我投訴, 當我武斷, 但若有另一僱主投訴又好快被炒, 入境處會理吓。

子爵府

綠茶新地 發表於 19-7-30 11:38

如断過两次,又有僱主投訴,工人再apply work Visa, 入境處會有問卷俾工人,問関於之前断约事情,我agent 話係好多問題,工人唔會識答,agent 唔會幫佢答,唔會follow 佢個case, 答唔到問卷,我諗入境處就唔批

男爵府

綠茶新地 發表於 19-7-28 12:09

好,問左佢,佢話要返教會,一定要沖乾淨涼先去,跟住佢話 ...

3點老蘭仲有醉鬼揾女上房wo

首頁

尾頁

跳至