自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

女女6 歲睇個2 個醫生都話佢扁桃缐好大,醫生話吾駛做手術,話希望大d 會自己發育好d . 有無jm 可以分享下食d 咩或者有咩可以做

男爵府

ChingyanPang 發表於 19-7-28 10:33
女女6 歲睇個2 個醫生都話佢扁桃缐好大,醫生話吾駛做手術,話希望大d 會自己發育好d . 有無jm 可以分享下 ...

我細個又係扁桃線大,而家都無乜野,只係容易扁桃線炎

伯爵府

loveyou3000 發表於 19-7-28 10:35

咁有無食d 咩或者飲下咩湯有幫助,謝謝

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

loveyou3000 發表於 19-7-28 10:35

我都係剛剛又發炎,發燒連燒4日超辛苦

子爵府

我個女今年10歲,由兩歲開始經常性扁桃腺發炎發高燒,扁桃腺睇係比一般人大,都直至到七八歲之後開始穩定。

基本上冇乜食療可以幫助,只有做多啲運動增強免疫力。

公爵府

回覆樓主:

我仔都系扁桃腺過大,細繹個都好易病又發燒,醫生都話未使做手術,但其實扁桃腺過大,好易喉嚨發炎,一病又易發燒,所以我慢慢訓練小朋友食辣嘢或熱氣嘢,當然之後又食返涼嘢,等身體平和返唔好上火,慢慢身體適應下熱氣嘢,依家好少再喉嚨痛,千萬不要怕熱氣怕病就食得好清,因如果細個唔適應,到大個一食少少熱氣嘢就好易喉嚨痛

伯爵府

maymycheung 發表於 19-7-28 10:44
我個女今年10歲,由兩歲開始經常性扁桃腺發炎發高燒,扁桃腺睇係比一般人大,都直至到七八歲之後開始穩定。 ...

好,謝謝你分享

伯爵府

sauNG 發表於 19-7-28 10:46
我仔都系扁桃腺過大,細繹個都好易病又發燒,醫生都話未使做手術,但其實扁桃腺過大,好易喉嚨發炎,一病又 ...

哦,原來係咁既,謝謝分享

伯爵府

阿女細個都係扁桃缐過大,記得家庭醫生話一年兩次發炎就要考慮要做手術。

子爵府

sauNG 發表於 19-7-28 10:46
我仔都系扁桃腺過大,細繹個都好易病又發燒,醫生都話未使做手術,但其實扁桃腺過大,好易喉嚨發炎,一病又 ...

贊成(emoji),當然經常病的時期會唔敢。咁呢段時間就唯有做多d動運動,增強體力。

伯爵府

yyan 發表於 19-7-28 11:10
阿女細個都係扁桃缐過大,記得家庭醫生話一年兩次發炎就要考慮要做手術。
...

因為我女得6 歳所以醫生暫時吾健議做手術話可以睇多2 年先,佢細個個時係成日發炎但而家大左少少就好d

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

我係一邊偏大, 盡量少吃辣野, 無乜食療可幫助, 但一定要注意口腔清潔, 因為有細菌就易發炎

伯爵府

ChingyanPang 發表於 19-7-28 11:16
因為我女得6 歳所以醫生暫時吾健議做手術話可以睇多2 年先,佢細個個時係成日發炎但而家大左少少就好d
...

係!慢慢再大一點就會有改善,如非必要,盡量唔好做手術。

伯爵府

stagea 發表於 19-7-28 11:20
我係一邊偏大, 盡量少吃辣野, 無乜食療可幫助, 但一定要注意口腔清潔, 因為有細菌就易發炎 ...

知道,謝謝

伯爵府

yyan 發表於 19-7-28 11:24
係!慢慢再大一點就會有改善,如非必要,盡量唔好做手術。

我都吾想佢咁細個做手術,所以睇下有咩可以做

男爵府

回覆樓主:

我老公(50)以前成日發燒, 早年做了手術,就無乜發過燒啦!

伯爵府

一家三口 發表於 19-7-28 11:28
我老公(50)以前成日發燒, 早年做了手術,就無乜發過燒啦!

點解咁大個先做既

男爵府

ChingyanPang 發表於 19-7-28 11:29
點解咁大個先做既

反而40+開始病就會發燒啦(可能捱得辛苦),後生時反而無乜,所以決定做手術。

伯爵府

一家三口 發表於 19-7-28 11:31
反而40+開始病就會發燒啦(可能捱得辛苦),後生時反而無乜,所以決定做手術。
...

哦。小心身體

公爵府

ChingyanPang 發表於 19-7-28 11:16
...

其實越大抵抗力越高就會改善好多,但平時真系要訓練下食熱氣嘢,唔好怕佢病,當然最好知道食熱氣嘢前就食涼嘢打底,或者食咗熱氣嘢後又立即食返涼嘢,其實熱氣嘢唔谷響身就無咁易作病,我小朋友依家就系好好多喇

首頁

尾頁

跳至