嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓

小朋友6個月開始食糊仔,7、8個月開始食粥,一路食左歲半都係食粥,餵食的,但自從歲半開始,就唔肯張大口食野,一匙粥都要幾啖先食完。
比過其他食物佢食,通粉、烏冬唔食,菜、紅蘿蔔唔食,對新穎既食物永遠唔敢放落口,例如一同種類既果,一見到就話驚驚,對食完全無興趣,一碗粥都係睇住電視食成個鐘先食完,有嘗試比佢自己食,食兩啖就唔食,推開,無論碟上的食物整得好靚,色彩繽紛都唔食。

我係咪要帶他睇醫生?是厭食症還是心理有問題?

現在只有10kg, 女孩,由歲半到而家無重過

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章

牙出齊哂未?

會唔會飲奶太多影響食固體?

芝士?乳酪?餅乾?麵包?蛋糕?水果?紫菜包飯,雲吞,淋d嘅麵,湯水個d喜歡嗎?

最好唔好再食粥,冇咬口影響口肌發展,比飯粒妹下,食大人餸,蒸下水旦、豆腐、瓜類淋d比佢習慣下,系佢面前表現好好味咁

男爵府

2019新春慶豚圓

gigicatb 發表於 19-7-28 14:49
小朋友6個月開始食糊仔,7、8個月開始食粥,一路食左歲半都係食粥,餵食的,但自從歲半開始,就唔肯張大口 ...

我個仔以前都係咁,好驚試新野,我好辛苦先係佢10個月大加到固,食量好細,我覺得係3個問題,第一係愉快既進食氣氛,第二係要佢發現食物原來係咁好味,第3佢要有肚餓感
愉快進食氣氛係一齊食飯,佢表示左唔想食就要聽佢講,可以再問下佢食唔食,但千萬唔好逼佢,食一啖都要讚下佢,食晒仲會獎勵零食
第2,平時出街食飯會夾d好味但岩bb既餸佢食,佢唔食就由佢,我食雪糕啫喱蛋糕,我都會喂佢食d,佢慢慢就會知原來野食係咁好食,晚餐食大人既飯餸,剪碎d比佢食,撈d餸汁比佢
第3,飯前3個鐘唔好比野佢食,固定時間食晚餐午餐,自自然然佢每日定時會肚餓想食野

2019新春慶豚圓

回覆 gigicatb 的帖子

Hello gigicatb, 明白小朋友唔肯食野媽媽會擔心, 有研究指出小朋友要嘗試新食物7-8次先會接受新味道, 所以小朋友試過幾次未接受到都正常, 隔一排等佢淡忘左再比佢試, 亦可試多D 唔同煮法, 醬汁, 吸引佢食, 比佢嘗試粥仔以外既質地, 例如: 軟飯, 薯蓉等, 有冇比小朋友試過呢?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

2019新春慶豚圓 2019勳章

小朋友6個月開始食糊仔,7、8個月開始食粥,一路食左歲半都係食粥,餵食的,但自從歲半開始,就唔肯張大口 ...

試下其他野,例如蒸包,pancake,碎牛薯蓉。我阿仔而家16知月大,對軟飯,通粉一時時有興趣,一係令佢餓下就自然會食。近期試另一個方法吸引佢食多d飯,整波波飯團,佢食三個就夠飽,有時晚飯加幾塊生果或烚蛋。

別墅

2019新春慶豚圓 2019勳章

我bb14个月都好似你甘,体电视吃粥,如果吃软饭根本唔吃,因为唔肯嚼同吞,应该太懒,我想饿下她,让她知道肚饿,同自己吃,可惜做唔到,可能自己都没准备好吧,我唔点做妈妈,烦死!

民房

好憂愁,我女不管煮什麼都不愛吃

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊