嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

發燒2日,咁我地大人幾多日後無事先叫做安全?
仲有個家姐

回覆 Siutinching 的帖子

Hi Siutinching ,屋企有兩個小朋友, 明白媽媽會擔心容易出現感染問題 手足口病傳播方法主要透過接觸到病人的鼻/喉嚨分泌物、口水、穿左水疱、排出的糞便而引起, 大部份病人需約7-10日完全好返,病發首星期傳染性係最高,而病毒亦可能經由排便排放達數星期。 媽媽注重家居環境/個人衞生,增強免疫力係預防病毒最好嘅方法。 小朋友退左燒未? 仲有肚瀉嗎?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

大人應該冇咁易惹到

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-7-30 10:35

Hi Siutinching ,屋企有兩個小朋友, 明白媽媽會擔心容易出現感染問題 :kiss ...

第三日退左燒了,然後手腳、身都有少少,紅點,我見佢喉嚨有幾點,但係今日完全冇唔舒服了!今日第四日,我發現點點小左(包括喉嚨),但係D紅點冇水泡,點先知佢好緊?

子爵府

我小朋友都試過,但大人事前事後都冇任何疑似發病徵狀

大部份手足口病患者約要7-10日先完全好返, 小朋友已經退燒, 身上紅點少左都代表康復緊, 如果醫生無指定覆診日期, 可以先完成藥物療程, 再觀察小朋友情況, 小朋友口腔入面有出現水疱嗎?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

Siutinching 發表於 19-7-28 15:00
發燒2日,咁我地大人幾多日後無事先叫做安全?
仲有個家姐

潛伏期3-7日 我試過中蕉 嘴有爛 手腳有出疹 但冇任何唔舒服...我小朋友中過三次手足口...第一次好痛苦...上網學煲三豆水...紅豆綠豆黃豆...三個份量相等...煲多D..全日就不停飲呢個水..第一次痛咗三日先識得煲..第二次手足口第三次手足口...手有出疹就即刻飲三豆水....照樣個嘴仔好似星空咁爛手仔腳仔出疹...但完全冇感覺..照常食嘢訓覺...

別墅

lamyanyi 發表於 19-8-1 22:29
潛伏期3-7日 我試過中蕉 嘴有爛 手腳有出疹 但冇任何唔舒服...我小朋友中過三次手足口...第一次好痛苦... ...

紅豆綠豆黑豆都得

大宅

請問沖涼方面是否用清水洗?查潤膚膏係咪能幫助止痕?定係吾好查?

大宅

yungyeung 發表於 19-8-3 22:46
請問沖涼方面是否用清水洗?查潤膚膏係咪能幫助止痕?定係吾好查?

我照普通一樣清水冲涼,冇搽藥膏

大宅

lamyanyi 發表於 19-8-1 22:29
潛伏期3-7日 我試過中蕉 嘴有爛 手腳有出疹 但冇任何唔舒服...我小朋友中過三次手足口...第一次好痛苦... ...

請問材料同水份量,同埋煲幾耐
thanks

別墅

iameunice 發表於 19-8-12 01:50
請問材料同水份量,同埋煲幾耐
thanks

你上網搵手足口病三豆水就會好詳細噶啊

首頁

尾頁

跳至