0-6個月

跳至

首頁

尾頁

洋房

純粹想抒發下,返工有收入固然係好。自己搵錢自己洗,有經濟能力為頭家,為阿B,所以會繼續返工...

產假完左,因爲返shift,阿B會送上奶奶到湊,奶奶湊阿B我無咩意見。雖然唔算遠,但好難日日拎上拎落,阿B同我都會攰... 放假前先接落黎。我好鍾意照顧阿B,餵奶,換片,沖涼,同佢玩。而家務我會等佢瞓咗或者靜落黎先做。我知自己貪心,我會盡一切辦法同可能去照顧頭家!

阿B仲細,暫時唔會請工人。考慮遲下先請,但對請工人程序、要求唔太熟。

起到我搵緊同路人,等我知道這條路唔係得我一個獨身走下去。想知道你地時間點運用?
有無同路人可以講下請工人既經驗同埋注意事項?

複式洋房

我都係番shift.. 我個囡宜家2個月 我都請左姐姐. 如果你都係打算請姐姐 建議你早d搵定 因為要教佢做野 同咪要睇清楚佢先比佢揪小朋友 .. 我姐姐之前係台灣做左8年係照顧nb 到佢8歲 之後係香港照顧老人家都5年.. 所以我諗搵d 有經驗照顧小朋友 同咪搵d 有續約既比較好

別墅

HelenLui 發表於 19-7-28 15:21
純粹想抒發下,返工有收入固然係好。自己搵錢自己洗,有經濟能力為頭家,為阿B,所以會繼續返工...

產假完 ...

建議搵海外工作經驗數年、未來過香港(會聽話d)、有照顧初生嬰兒經驗的印姐。
唔易搵,有心就提早5-6個月搵,要慢慢等到岩心水先請,唔好Agent 比咩你都要。

洋房

HelenLui 發表於 19-7-28 15:21

產假完 ...

我都係返shift, 本身下星期要返工啦,唔捨得BB請多一個月假!返工就比婆婆湊

加油啊!

複式洋房

我bb預産期9月,我大概三月搵工人,搞掂埋啲手續姐姐會八月中嚟。啲時間唔好預到咁緊,我都係請第一次嚟香港嘅工人姐姐,希望佢乖乖地
我份工都係反shift, 雖然仲未生,但係一諗到放完產假要返工就好唔捨得 加油呀!

洋房

FlorenceCara 發表於 19-7-28 20:05
建議搵海外工作經驗數年、未來過香港(會聽話d)、有照顧初生嬰兒經驗的印姐。
唔易搵,有心就提早5-6個月 ...

有無話邊間中介公司好d架?我剩係識得成僱傭,同埋見過有d商場有中介。

洋房

Tinatinahui 發表於 19-7-28 20:50
我都係返shift, 本身下星期要返工啦,唔捨得BB請多一個月假!返工就比婆婆湊

加油啊!

我諗住留假遲d帶阿b去旅行(emoji)
我都想婆婆湊,始終係自己阿媽。不過考慮到婆婆搵得多d,住又近奶奶多d,就請奶奶黎幫手睇住。點知起產假時落埋黎住,生活習慣大不同,最後搞到要送阿B上去湊。

洋房

Mama_Sam 發表於 19-7-28 22:34
我bb預産期9月,我大概三月搵工人,搞掂埋啲手續姐姐會八月中嚟。啲時間唔好預到咁緊,我都係請第一次嚟香 ...

我一係放假先湊番,一係放工接番落黎,不過又擔心放左工唔夠精神。不過見老人家湊都係操勞,宜家仲細都係忙食奶同換片,大個d識行識走就真係睇到實一實。
本身我唔考慮工人姐姐架,始終陌生人。為左放工可以見到阿仔唯有請啦。

洋房

HelenLui 發表於 19-7-28 22:53
我諗住留假遲d帶阿b去旅行(emoji)
我都想婆婆湊,始終係自己阿媽。不過考慮到婆婆搵得多d,住又近奶奶多d ...

送上去湊好過一齊住呀,因為湊B方法唔同,同奶奶嗌交仲衰! 最多自己辛苦d
我第時都係放工自己湊返落黎,如果收夜就我老公湊返屋企先
就算辛苦都想親自湊下佢

複式洋房

回覆樓主:

有自己人湊點都放心d, 我都好想有自己人湊,我請左個工人,bb已經個幾月我都未放心比個工人湊,佢連開奶水都可以用微暖黎開奶比我bb飲,到時我放完產假真係唔知點算好,一諗到咁就好想自己湊番,炒左個工人,佢連煮野食都唔得,到時bb可以食得野個時都唔知點安排好!
好唔放心囉!

洋房

Tinatinahui 發表於 19-7-28 23:35
送上去湊好過一齊住呀,因為湊B方法唔同,同奶奶嗌交仲衰! 最多自己辛苦d
我第時都係放工自己湊返落黎, ...

係呀!我初頭諗法係我返工先需要奶奶黎幫手,放產假時可以自己湊阿B。
點知奶奶好熱心日日過黎幫手,每事都提點提點,結果我頂唔順... 話就話大家都係為阿B好,但係下下都話我真係好難頂... 溫度已經每個人感覺都不同,冷氣溫度、沖涼水溫度...

洋房

angel.to 發表於 19-7-29 00:04
有自己人湊點都放心d, 我都好想有自己人湊,我請左個工人,bb已經個幾月我都未放心比個工人湊,佢連開奶水 ...

我未請,但一諗到每樣野都要教工人姐姐先識做就好頭痛... 一次唔識仲要教多幾次...

到時我都唔知道我d時間用黎陪阿仔定教姐姐喇...

複式洋房

HelenLui 發表於 19-7-29 04:58
係呀!我初頭諗法係我返工先需要奶奶黎幫手,放產假時可以自己湊阿B。
點知奶奶好熱心日日過黎幫手,每事 ...

我都同你一樣,初初為左呀B穿衫多少,冷氣溫度而同奶奶都有不爽,佢試過放我呀B係一個無開冷氣既房,時時都話涼,我就覺得熱,我又怕佢比好多衫BB穿,總之開初我都佢唔順,不過而家好d啦,我就買左個溫度計,Keep住溫度,大家唔好再為冷同熱而不爽

複式洋房

HelenLui 發表於 19-7-28 22:40
有無話邊間中介公司好d架?我剩係識得成僱傭,同埋見過有d商場有中介。
...

我今年4月預產期 姐姐3月黎開工 等佢熟習下, 打掃好屋企同準備好bb野 我請左個年紀大嘅 貪佢咩都識唔使由頭教 之前都有擔心old seafood會好難搞 但好好彩姐姐非常好 乾淨 識整野食 又識湊b (佢仲熟手過個陪月 -__-) 我唔喺屋企我都放心佢一個人幫我湊 我請姐姐果陣agent問我有咩要求 之後比左3個我in 如你有興趣我可以pm資料比你

洋房

panghope 發表於 19-7-29 09:21
我都同你一樣,初初為左呀B穿衫多少,冷氣溫度而同奶奶都有不爽,佢試過放我呀B係一個無開冷氣既房,時時 ...

我就係用溫度計出事!x.x
話說我用溫度計試沖涼水,諗住岩岩好。點知奶奶幫阿B沖涼時就話d水咁凍既。個個感覺不同,唔係過凍過熱咪可以囉!尤其宜家天氣咁熱!我之後唯有睇化d,佢有佢講。

別墅

HelenLui 發表於 19-7-28 22:40
...

未必得成,但要揀做得耐、及有小小規模的公司。
我先生以前開顧僱公司,佢話好易細公司租約到期,倒閉你錢都拎唔返,工人當然唔會來啦。

首頁

尾頁

跳至