懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2020勳章

BB出世差唔多3weeks,今晚突發奇想,回憶開刀前後的情景,為自己留下腳印(emoji)又好,為即將到聯合開刀的媽媽也好,記錄呢一切,希望對大家有幫助……
Part 1
大概34w嘅時候到聯合產檢,醫生也俾期我開刀,個醫生幾好人,俾個期我,撞啱大女仲要翻學,我問可否遲兩日(暑假快到),醫生也因應我請假,俾咗7-11呢一日我!我第一反應係……便利店甘容易記都幾好!

複式洋房

2020勳章

LXY_yy 發表於 19-7-28 23:20
BB出世差唔多3weeks,今晚突發奇想,回憶開刀前後的情景,為自己留下腳印(emoji)又好,為即將到聯合開刀的 ...

Part2
開刀前三日,去聯合見麻醉師,先係磅重量血壓,問病史,抽血(三支),同麻醉師傾完,知悉所有有關半麻同全麻的資訊,佢提我,到時半麻唔得就要全麻,一般冇特別情況,半麻都會好順利,果一刻,我仲係興奮多過驚,因為都十分期待BB出世!

複式洋房

2020勳章

LXY_yy 發表於 19-7-28 23:21
Part2
開刀前三日,去聯合見麻醉師,先係磅重量血壓,問病史,抽血(三支),同麻醉師傾完,知悉所有有關 ...

Part3
到咗開刀呢一日,早上7點前到咗醫院排隊登記然後上4B病房做準備!拎埋走佬袋,帶定兩公婆身份證,係病房磅重換衫剃毛毛,然後種豆(有啲痛)!跟住姑娘帶咗我地幾個同一日開刀嘅媽媽轉到4A病房待產,呢個時候,病床已經安排好了!我係安排第四個入產房開刀,所以一路等……幸好過程中冇其他緊急媽媽要開刀,所以差唔多個半鐘就輪一位媽媽!

複式洋房

2020勳章

LXY_yy 發表於 19-7-28 23:22
Part3
到咗開刀呢一日,早上7點前到咗醫院排隊登記然後上4B病房做準備!拎埋走佬袋,帶定兩公婆身份證,係 ...

等到11點,見第三個媽媽已經準備入產房,我就開始驚了!隊友同媽媽一直在病房門外等,除咗12點探病時間可以入黎病房見一見我,其餘時間我地都係靠電話聯繫……終於,下午1點左右,姑娘推住輪椅同我講“到你喇,媽媽”果一刻……我居然喊咗!因為我已經開始好驚了!

複式洋房

2020勳章

LXY_yy 發表於 19-7-28 23:23
等到11點,見第三個媽媽已經準備入產房,我就開始驚了!隊友同媽媽一直在病房門外等,除咗12點探病時間可 ...

Part4
姑娘推住我落2樓手術室,隊友都跟住落去,但係也只能在手術室門外等,當我入去手術室回頭一看,仲可以見一見大女,呢個時候,眼淚已經唔停了!入到去,姑娘問咗病史,俾咗一支胃藥我食,然後同我傾計分散我注意力,跟住……真正嘅大門一開,我就見到手術床,入面大概十幾個護士醫生走黎走去!我一瞓上手術床,手手腳腳都有唔同護士幫我整理,總之果一刻,就係任人宰割嘅感覺!

複式洋房

2020勳章

Part4
姑娘推住我落2樓手術室,隊友都跟住落去,但係也只能在手術室門外等,當我入去手術室回頭一看,仲可 ...

當然,我覺得在場護士都ok,態度都幾好,仲同我講笑添!好快麻醉師過黎幫我打針,打兩次,感覺有啲痛但係可以接受!幾分鐘後,護士用冰袋試麻醉效果,不出5分鐘,我下身已經全無感覺!開刀正式開始……醫生開始係我肚整黎整去,感覺係有嘅,就好似有人係我肚搞下搞下甘,突然我有啲啲暈同想嘔!再過多十零分鐘甘上下,護士同我講“衣家準備攞BB出黎喇”好快,護士就話“BB下午1401出世喇,恭喜你”隨即,想嘔嘅感覺更加強烈,好難受,但係聽到BB哭啼聲,我好快就醒翻,護士帶BB過黎,俾我錫咗一啖就帶走喇!

複式洋房

2020勳章

當然,我覺得在場護士都ok,態度都幾好,仲同我講笑添!好快麻醉師過黎幫我打針,打兩次,感覺有啲痛但係 ...

Part5
BB比我早一個鐘出手術室,送到去3樓兒科,屋企人一直在外面等,一見到BB就即刻影相……而我,連完針推咗去觀察室觀察,感覺已經冇甘難受,大概一個鐘左右先被推出去手術室,直接上翻4A病房!過完床,就一直瞓,期間不停有姑娘黎量體溫,量血壓,睇傷口,按子宮……因為宮縮,兩個鐘後我開始覺得痛,一路痛到麻醉藥過大概係夜晚8點幾……

複式洋房

2020勳章

LXY_yy 發表於 19-7-28 23:24
Part5
BB比我早一個鐘出手術室,送到去3樓兒科,屋企人一直在外面等,一見到BB就即刻影相……而我,連完針 ...

Part6
術後6小時可以飲水食嘢,不過要慢慢黎,如果冇嘔,姑娘就要我落床,呢個時候就係最痛苦難受!!!因為已經係夜晚11點,姑娘話醫生唔得閒開止痛藥俾我,但係又要我落床,其實原來我可以堅決唔要甘快落床,冇食止痛藥嘅情況真係好痛好痛!俾姑娘嚇一嚇,冇辦法啦,唯有頂硬上……

複式洋房

2020勳章

Part6
術後6小時可以飲水食嘢,不過要慢慢黎,如果冇嘔,姑娘就要我落床,呢個時候就係最痛苦難受!!!因 ...

有啲亂亂地

複式洋房

點解會提早同醫生約開刀?唔順產?

大宅

有啲亂亂地

請問你住咗幾日就可以出院?

別墅

暈同嘔係正常反應?定係好似想休克咁

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊