論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我有兩個小朋友,1個2歲,1個4歲(N丶K2),今日同同事吹開水,佢先知我原來有姐姐。因為小朋友讀長全日,我平日自己接送,自己放工買完餸,學校延展7:00先接放學,學校已食完晚飯,返屋企我同佢地沖涼做功課練琴講故事,9:30暗訓覺,都幾忙,但我幾enjoy佢地痴實我。姐姐在佢地心目中只是做家務的。之後我同事話:你要個姐姐幹嘛? 其實我唔係好知人地家庭係點,我自己做教育行業的,我比較信學校所以揀長全日,如果小朋友唔舒服,姐姐就可以做back up在家照顧。
佢話我冇必要攞苦來辛,應該放多D手,等自己舒服D,不過仔女係自己的,我唔捨得。你地會放幾多手俾姐姐?

男爵府

回覆樓主:

使乜聽人點?
你自已覺得無問題就得啦。
不過可以 train 定姐姐自已湊到一日半日都無問題, 咁你自已 or 同老公二人間唔中可以放假休息下。

複式洋房

jenny729 發表於 19-7-29 01:50
我有兩個小朋友,1個2歲,1個4歲(N丶K2),今日同同事吹開水,佢先知我原來有姐姐。因為小朋友讀長全日, ...

自己小朋友自己教,

我仔同学當中有兩個媽咪都係有三名子女
(媽咪a:1yr,3yr,6yr
媽咪b:8yr,6yrs,4yrs)
媽咪a係ftm, 事事親力親為,凡係煮食教養呀媽負責,收拾清潔工人s搞。
小朋友三個都好乖自律

媽咪b:要返工,三名子女比呀菲姨照顧,但小朋友都係乖的,但校服,零食盒,學校生活上條理有欠(我都係ftm, 經常到校做義工,見到小朋友成日著錯校服同大大支汽水邊行邊返学)

由於我都係ftm, 冇工人到小朋友六歲,小朋友從細個一齊做家務,洗菜,煮食,抹檯,收衫。。。已經學識分類,大小肌訓練,空間,有限時間完成任務,多感知訓練。(ftm冇法,要慳住洗(emoji))

複式洋房

我有兩個小朋友,1個2歲,1個4歲(N丶K2),今日同同事吹開水,佢先知我原來有姐姐。因為小朋友讀長全日, ...

家務留比菲姨

教養係父母之責

我堅持到小朋友大到6歲先請,因為佢有能力分辦有冇人蝦佢,夠能力講屋企情況,
佢細個時我唔敢搏。
不過按每個家庭情況啦,事實上我做ftm的確揾少左,所以更加唔可以亂洗錢

wcpcelia    發表於 19-7-29 10:59

別墅

其實小朋友都咁晏放學,你要請工人做家務,不如請鐘點。小朋友唔舒服可以暫托比社區保姆,都唔貴

水晶宮

FlorenceCara 發表於 19-8-4 04:46
其實小朋友都咁晏放學,你要請工人做家務,不如請鐘點。小朋友唔舒服可以暫托比社區保姆,都唔貴
...

社區暫妥服務是隨時(不需預約) 都用到? 小朋友要病, 冇得預計。

大宅

我有工人,都唔放手俾工人揸主意,因請咗呢個工人 mary ann 才辭職,現在 full time mother. 我仔仔放學後到公園玩,d 工人圍住一堆傾,小朋友最少1.5 歲自己玩,好似街童。有次,某一工人把糖果向天擲,小孩在地下執,係咪玩弄香港小主?

大宅

我覺得你無問題,自己小朋友當然最好自己照顧,大家都係迫於無奈先請工人,雖然辛苦d,但咁樣工人無咁大枝野,以為無左佢唔得,小朋友又唔跟佢,唔驚俾佢脅持而要對佢忍氣吞聲
如果佢做家務煮飯都可幫輕你,又無帶來太多麻煩(偷野,黑面,借錢),家裡又有地方,咪繼續用,否則隨時炒都唔太影響你家庭,咁幾好呀,主動權係自己度

子爵府

回覆 jenny729 的帖子

如果自己接受到時間全部比晒小朋友, 我覺得無問題.我都係自己帶返學, 姐姐接放學.
我放工回家也是自己照顧 / 陪小朋友.
只係放學要姐姐接同埋姐姐要煮飯盒帶飯.

子爵府

我同樓主差不多,由小朋友出世開始,關於小朋友的一切事情都係我一手一腳跟,由換片、揋奶、冲涼到後來返學、興趣班接送、帶飯等都係自己做。工人姐姐只是負責家務事和大人的煮食。

男爵府

我覺得無問題,吾洗理人地,做父母如果有能力同時間,梗係自己去教育仔女啦,工人只係輔助咋,做下家務,雜事幫輕下,我之前都有姐姐,但發覺幫吾到咩手,因為我吾放手,我吾放心比人湊,之後用左5個月左右炒左了,依家雖然係辛苦少少,但係好ENJOY架,我幫完個女沖涼,講下故事不知幾開心佢痴下我!

大宅

回覆樓主

請問你讀邊度嘅N同k有延展服務?可以PM我嗎?thanks !!

男爵府

我同你係同一類媽咪。請工人係有咩我想外判就可以外判,但唔係因為請咗工人而要自己對少啲小朋友。我都寧願小朋友多啲時間响學校,有群體生活有老師教,好過响屋企同工人你眼望我眼(咪又係開著電視俾小朋友放題 )。

個人選擇,自我感覺良好、小朋友快樂就夠。

男爵府

自己知想點就得,唔駛理佢,佢唔明白你

男爵府

畀面勳章

我家姐係全職媽媽,基本上屋企野會交俾姐姐打理,細佬溫英文都係姐姐幫手,基本上呢個姐姐係好好,兩個姨甥好痴佢,但有時兩兄弟會為左姐姐爭風呷醋,所以我唔知好定唔好

大宅

我小朋友都係今年pn同k2, 我係ftm。
我工人主要做家務買餸煮飯,我主要接送返放學,送興趣班等,大返am, 細返pm, 工人會幫佢地沖埋涼,間中陪下小朋友玩,小朋友夜晚瞓覺就我地陪返,工人9pm可入房休息

子爵府

教養責任一定在父母,如果我地係屋企,一定自己照顧,訓練小朋友自理(21.5個月),外傭主力負責日間照顧、家務,但唔會同小朋友出街,日頭爺爺嫲嫲帶佢出街,晚上食完飯,我地同佢玩、講故事,假期更加唔會要外傭同我地一齊出街照顧小朋友,幾辛苦都係自己攪,所以小朋友都痴我地。

大宅

回覆 jenny729 的帖子

我D同事同你D同事一樣
都話應該放多D手俾姐姐
而家人都講過, 叫我唔好下下指示姐姐點做, 俾佢自由發揮 (如俾佢諗晚餐食咩, 等佢自己買餸)
咁我同姐姐都會輕鬆D

但我覺得自己頭家, 自己子女梗係要自己顧住
況且佢諗既野, 未必岩我心水

我返工時姐姐照顧我女, 仲要負責家務,清潔同煮晚餐
其他就我自己做返

男爵府

我工人係煮飯買餸,做家務。我仔既事全部我負責。係依家大肚先俾個仔跟佢多d,... 因為黎緊坐月都要佢幫手湊,依家開始訓練定個仔跟佢,但到時坐月又會有陪月佢就唔駛煮飯,只係負責湊我個四歲仔同家務。其實我都唔放心,所以我黎緊幫我仔報左好多興趣班,就係唔想佢同工人獨處太耐。

首頁

尾頁

跳至