親子旅遊

跳至
[其他] 啱啱去完峴港  

首頁

尾頁

大宅

啱啱去完峴港,分享一下:

e-visa
網上申請e-visa後成功快速過關
注意入資料時要先姓後名,唔好比張form誤導
Upload證件相用app映相都ok,過關時不用交相
記得去官網做,做完直接網上比US$25。好多做落地簽證的agent網頁做到好似官網咁,其實要比US$6,之後email返張表格同封信比你,過關時要拎封信、表格、相片去counter再比US$25做落地簽証的,咁樣比較麻煩。

天氣
真係好熱好熱,很多地方就算有冷氣都唔涼的,帶定風扇仔。我有日去順化行皇城真係想死,另外東巴巿場同Han market雖然喺室內,但空氣唔太流通,所以都行到出哂汗

上到巴拿山久不久有陣涼風,而且小朋友應該有很多時間留喺室內遊樂場到玩,可帶定外套

購物
如買紀念品,會安會貴啲,東巴巿場、Han Market會平啲,Han market好多滕袋賣,可以慢慢揀;另外去了big c買其他手信,週圍好多人講廣東話。

電話卡
淘寶買了兩張廿幾蚊人仔電話卡,預備到步可即聯絡司機,全程非常流暢,一插即用,google map、youtube全無問題,就算去順化中途的山區都收到;反而同行親人喺機場買US$8電話卡,有時都窒窒下。

交通
我地全程6日包了車,初初個聯絡人話司機識小小英文,但其實完全唔得,不過大家用google translate都溝通到。

唱錢
喺香港唱左過去,去到唔夠使再喺Han market金舖唱,美金同港幣都OK,不過美金大額個rate會好啲。

行程
去了會安、玩椰子船、海雲關(去順化中途經過的)、順化皇城、東巴巿場、巴拿山、美溪沙灘游水、龍橋、峴港教堂、Han Market、食jelly coconut、vincom plaza、big c

如大家對上述地方有興趣可再問,不過如對睇歷史建築無興趣,強烈唔贊成去順化,因為由峴港去一程車都要兩個幾鐘,但所謂皇城實在太令人失望,絶對絶對同北京紫禁城差天共地,最初計劃去埋皇陵,但實在太熱,而皇城又令人失望,所以即時決定放棄了。

水晶宮

where is 東巴巿場 ?
thanks

大宅

mimi005 發表於 19-7-29 15:30
where is 東巴巿場 ?
thanks

東巴市場喺順化,其實去han market都夠,D野差不多,但han market喺峴港市中心

wcpcelia    發表於 19-7-31 09:15

水晶宮

回覆 豬Bmama 的帖子

ok, thanks a lot

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

多謝旅遊經驗分享,有幾個問題。
1)海雲關值得去嗎?
2)在香港那裡兌換越南盾?滙率與當地兌換差不多嗎?
3)試過的餐廳,有沒有值得介紹的?
4)酒店有沒有推薦?
謝謝回覆

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

樓主,
請問在那裏玩椰子船?
有酒店推介嗎?

大宅

豬Bmama 發表於 19-7-29 10:58

e-visa

皇陵有特色過皇城 [

大宅

回覆 mingaga 的帖子

我覺得海雲關沒有特別,因為入順化途經,所以司機介紹可到此一遊,但如不入順化,跟本唔會搭咁耐車去。

我親人在上環一間兌換店換的,聽講茘枝角都有得唱,兌換率不太清楚,但應該同機場、會安差不多。其實個rate最好係喺Han market附近啲金舖兌,但我地尾2嗰日先去嗰到,所以自行喺香港唱定先。我知有人一到步便搭車到金舖唱,其實視乎你行程安排。

餐廳方面,我地對食野冇咩要求,純粹行到邊食到邊。係其中一晚有時間,於是叫阿仔上tripadvisor睇下酒店附近有咩好野食,搵到間叫Viet Food Restaurant (247-249 HoNghinh Phuoc My, Son Tra, Da Nang),食當地野,價錢唔貴,我地8個人叫到成枱野都係$300幾到,你可以上tripadvisor睇睇,佢地website有中文menu同價錢的,呢間都可以一試。另外,去到會安經過morning glory都有試,因為見好多香港人推介過,但我覺得普普通通。最後有間司機話都多香港人去,見tripadvisor都有介紹,叫Nom Bistro,呢間對正條河,主要食個景,食物都OK,價錢一般,如果想影相呃like可以一試。

酒店

1晚住會安
La An Central Boutique Villa

好簡陋,似homestay,個泳池細到無可能游到水。揀佢主要因為佢今年新開,位置近夜巿同古城,有lift,整體來說乾淨企理,員工好nice,早餐冇咩選擇,住一晚還可以。

2晚住順化 – Villa Hue

佢同時係trainingschool來的,員工helpful,房都夠大乾淨,其餘普普通通。

3-5晚美溪沙灘 – Stella Maris Beach

呢間揀佢因為今年新開,對正海灘,幾分鐘可到。我地住family room,其實係connectingroom,落地玻璃對正海灘景,朝早可以睇到日出,個view一流。親人住double bed room twin beds room,無海景,間房算細,無特別。唯一唔太鐘意係淋浴間同馬桶之間只有半塊玻璃隔住,沖涼水有時會流到馬桶那邊的位置。另外,員工好好,成日好主動同我地傾計,早餐算多選擇。但其實近沙灘對面,全部都係酒店,要住近沙灘仲有好多選擇的。

順帶一提,雖然叫住近沙灘而唔係巿中心,但其實峴港真係好細,基本上10分鐘以內車程一定到巿中心的。

大宅

回覆 lancynine 的帖子

椰子船係包車介紹同幫手book的,玩完都有問佢攞聯絡,你可以上www.hacoconut.com睇詳情。聯絡人係一個後生仔,可以whatsapp溝通,佢英文寫同講都OK,佢地係家庭式生意的,成程大約45分鐘船程,包括用葉編織皇冠、介指等紀念品、釣蟹仔、睇轉船表演、睇撒網、上岸後提供凍水、西瓜招呼,每位12萬盾。

大宅

回覆 Monday789 的帖子

竟然係咁,不過嗰日行完皇城大家都已經熱到想死,實在無能為力再去皇陵了。

男爵府

e-visa

可以比電話卡條link我嗎? 請問你幾點上到巴拿山, 多人嗎? 有人話一早, 有D又話晏晝先好去.

Nom Bistro有無冷氣? thank you.

大宅

回覆 DFSON 的帖子

電話卡你找賣家 "深圳汇義軒旅游專營店" - 越電電話卡4G手机上網流量vinaphone那張就係,我買6日人仔25.6。

我7:30am由酒店出發到巴拿山,去到大約8點多啲,已經有幾多人下,不過好彩纜車一架坐成10個人,呢個鐘數搭唔使排咁滯,但上到佛手金橋已經全部企哂人影相。我之前上網見話好多團大約0900到,如果撞正呢啲時間就要排好耐先至搭到纜車了。我亦見有人建議下午先去就冇咁多人,但我有小朋友,寧願早去早回,尤其室內遊戲唔太記得5點定7點收的。而巴拿山食野方面,如食自助餐就11:00-15:00,價錢為起70幾蚊港紙,我地早去食OK,走時約12點幾已爆哂好多人了。如唔食自助餐都有餐廳食越南菜、意大利菜、韓式炸雞等,不過見一個pizza或一道main course為起都幾十蚊港幣,於是都係決定食自助餐起碼大家多啲選擇。

Nom Bistro我地坐近門口對正條河,應該無冷氣,但近河好大風,加埋風扇一啲都唔熱。不過條河有時會有少少味吹埋嚟。

wcpcelia    發表於 19-7-30 11:58

男爵府

謝分享,啱啱做緊research

男爵府

豬Bmama 發表於 19-7-30 10:59
回覆 DFSON 的帖子

電話卡你找賣家 "深圳汇義軒旅游專營店" - 越電電話卡4G手机上網流量vinaphone那張就係 ...

唔該晒, 我SEND EMAIL去NOM BISTRO問佢又話有冷氣....如果有風都OK, thank you.

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

豬Bmama 發表於 19-7-30 09:46
回覆 lancynine 的帖子

椰子船係包車介紹同幫手book的,玩完都有問佢攞聯絡,你可以上www.hacoconut.com睇 ...

收到,謝謝。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

解釋得好清楚,多謝回覆

水晶宮

換$方面我剛兌完,有少少分享,我下周出發去蜆港,因為晚機到,而又直入會安,所以我個人先在香港兌少少越南盾,以支付當天的包車費及 dinner , 我自己第一次盲摸摸去左百年,原來佢地冇盾的,咁我見反正上到來就兌左美元了。盾有 group 友介紹,荔枝角同,尖沙咀都有,匯率也是一樣的,我先換了3⃣️百萬盾用住先,轉天返蜆港會去 Han market 附近金舖換,但匯率幾多就未知了。香港的 rate 是 2924

複式洋房

e-visa

我預算九月中或尾去峴港,现在找緊机票,借問—下 捷星及香港快運,如机票價錢差不多,選那間好D呢!

大宅

回覆 fanny239 的帖子

我上星期去程坐jetstar,回程坐HK express,冇訂餐,因為個幾鐘機程,兩程都飛得好穩,服務又差不多(其實廉航都冇咩服務可言),如比我揀就揀平啲嗰間。

大宅

回覆 mimi005 的帖子

如果唱開美金,可以唱定啲1蚊紙美金for比酒店bell boy搬行李時做tips。

首頁

尾頁

跳至