自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

用戶要求終止服務

Angel_Rose 發表於 19-7-29 13:02
×2

同埋叻吳叻,咁細個未發揮到出黎嫁

廿幾年前唔同曬喇,讀經典好似係04年開始。

用戶要求終止服務

[quote]SuperChanB 發表於 19-7-29 13:07
報幾間學校睇吓邊一間收才決定[/quote

侯爵府

學術及品德並重,根德園.

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-7-29 12:20
點解覺得谷成績,就唔重視品德培育?有邊間幼稚園出名品德差?

我都有同樣疑問!好想知邊間係出名學術好但專出無品學生嘅幼稚園
大把學校有學術又重品德自理,有必要一定要揀間有你無我嗎?仲有想讀都要人地學校收先讀到,唔想讀99堅持嗰d學校咪話報左但學校唔收,一句ko左99就唔洗嘈。

珍珠宮

谷吾代表不重品德,搵緊德學並重嘅,除非你打算永遠happy school

男爵府

通常重學術都會重品德。好少偏係一邊。

水晶宮

小朋友係自己,除非係長老出錢養,否則教養方式一定係父母作主!另外,pn讀過嘉記,完全唔推介,性價比極低!

水晶宮

Angel_Rose 發表於 19-7-29 13:02
×2

同埋叻吳叻,咁細個未發揮到出黎嫁

N年前呢間可能ok, 而家又唔平,競爭力又低,好多學卷都好過佢!我女班龍b十幾廿個同學讀完佢pn,九成走曬去其他幼稚園!你諗吓,龍b咁大競爭下,呢間可以pn直升上K都咁多人寧願再考過間K轉校都知有幾好!

子爵府

朋友個仔讀嘉德麗, 今年岩岩K3畢業,佢話呢間幼稚園會罰成績唔好的學生留堂,
又會有全班成績排名,
學術性的課外活動, 如果成績差的學生, 老師會叫家長唔好再比小朋友參加,
呢D就係谷學術的學校啦, 全部都好功利,
個人覺得學生未上小學, 都被谷到唔想返學啦 ~

大宅

品徳教養應源於家庭教育,唔應該將呢個放係簡學校重點。

珍珠宮

你99諗太多了,學習成績好唔好唔係齋睇讀咩學校的,如果幼稚園都可以培養出神童,今日呢個話題唔會需要你哋討論。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

kavenzou 發表於 19-7-29 13:23
谷吾代表不重品德,搵緊德學並重嘅,除非你打算永遠happy school

老實講
「幼稚園happy完最多小學繼續happy」呢個假設好危險
小學happy? happy完點先?學到野又happy就唔會咁易入;happy得黎升中唔掂又無人要啦
有句說話好變態但亦so true: 因為小學想happy,所以幼稚園要谷一谷佢
唔係講笑,堅架!有選擇至係大佬!happy完又有競爭力,唔係無,爭崩頭囉 (both小學&幼稚園)

公爵府

GloriaAB 發表於 19-7-29 11:52
囝囝準備報班,因為咁同99係揀學校方面有意見衝突

99覺得佢個孫好聰明,要讀多啲書入名校小學中學大學,所 ...

我認為著重培養細路自律最重要,我非常感謝根德園,無論學術上品德上定自理能力方面,都幫我仔嘅根基打得好好

珍珠宮

Ytfc 發表於 19-7-29 13:04
谷嘅幼稚園,啲小朋友未入去已經識哂abc, 我仔k1未開學有啲同學仔已經學梗phonics blending ..... , 上到k ...

冇錯,讀幼稚園只係背A-Z係講緊大陸吧

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我會學校簡品德, 學術自己教

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

品行重要...你無禮貌,去面試一定有影響

男爵府

GloriaAB 發表於 19-7-29 11:52
囝囝準備報班,因為咁同99係揀學校方面有意見衝突

99覺得佢個孫好聰明,要讀多啲書入名校小學中學大學,所 ...

學術好多時都係小朋友出去外補

侯爵府

我覺得品德重要D, 叻既小朋友去邊度都會讀得好
有時村校都會出十優

珍珠宮

99dogdog 發表於 19-7-29 13:34
N年前呢間可能ok, 而家又唔平,競爭力又低,好多學卷都好過佢!我女班龍b十幾廿個同學讀完佢pn,九成走曬 ...
乜咁岩呀,我都係屬龍呀~
當年媽聽人講話這幼稚園係全區最多人入到呂小的幼稚園,所以千辛萬苦令我入到,想我入完呂小直入呂中,諗返起都覺得神奇,當年我咁薯又吳識講野,又烏下烏下,咁都有名幼收我......

翡翠宮

牛年勳章

有邊間幼稚園只教學術唔教品德?
應搵間學術品德並重,咁就唔洗同99嘈

首頁
12345...12

尾頁

跳至