親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

現身處巴黎,強烈感受到對華人不禮貌,待遇比白人差,昨天哭了。
1)我們付hkd2000多一晚住 novotel, 安排全酒店最糟,最近火車站的景觀房間。前台説今晚冇人退房,下午4:00竟然服務員有人清理客人已check out 房間。
2) 去到景點,有個香港人模仿金正恩的衣服及髮型,外國人紛紛向前跟他拍照,我和仔仔走上前,模仿金正恩個香港人大聲 “get away” , 要俾錢架”. 我拖住個仔即刻離開,鼻酸,眼淚開始流 。其實,佢係唔收錢架!
心情好差!

珍珠宮

唔好諗咁多,當自己黑仔算。我去法國咁多次,酒店房有時分得好有時分得唔好,如果唔係太難接受就算啦。
第二個case 我就唔明,會唔會個表演者見到你香港人同你開玩笑吧
另外,去歐洲會食飯行街都盡量跟返當地文化,so far 我覺得好小受到不禮貌對待

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

我都岩岩去完巴黎,同意d 法國人無禮貌,但又無令到我覺得要喊的感覺

我們訂果間酒店,夜間的職員是比較rude, 但其他的都ok

至於街頭的表演人,我們都見到好多,但我同仔講,要比錢的,千期票好影佢相,我相信佢地不會無原無故企係樹揚晒野為左娛樂大家

男爵府

chowyikwan 發表於 19-7-29 13:47
現身處巴黎,強烈感受到對華人不禮貌,待遇比白人差,昨天哭了。
1)我們付hkd2000多一晚住 novotel, 安排 ...

我前年去過一次巴黎咁大把,又無覺得佢地歧視華人喎。我住cheap cheap ibis 咋,食飯行街搭巴士入景點博物館我都覺得都幾friendly 呀。我去個時又係超熱,因為手持廢青風扇,仲有好多人問係邊買添,哈哈哈哈。

wcpcelia    發表於 19-7-30 12:04

男爵府

missvivi 發表於 19-7-29 18:59
我前年去過一次巴黎咁大把,又無覺得佢地歧視華人喎。我住cheap cheap ibis 咋,食飯行街搭巴士入景點博物 ...

我剛去完巴黎,四星酒店,服務好好,雖然酒店得27 間房。但服務員好好,在大堂有免費coffee飮,又比冰我沖涷啡

男爵府

小公主媽媽 發表於 19-7-29 19:36
我剛去完巴黎,四星酒店,服務好好,雖然酒店得27 間房。但服務員好好,在大堂有免費coffee飮,又比冰我沖 ...

細酒店好多時係正野黎架 ,服務人性化好多。

男爵府

我剛去完巴黎,四星酒店,服務好好,雖然酒店得27 間房。但服務員好好,在大堂有免費coffee飮,又比冰我沖 ...

可以pm資料我嗎?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

chowyikwan 發表於 19-7-29 13:47
1)我們付hkd2000多一晚住 novotel, 安排 ...

唔駛太上心同埋放大件事丫.

1. 住邊間房有時好random. 客滿時就算外國人都有機會住景觀差既房. 同埋有時d 人唔知咁多, 或者真係突然有房呢...

2. 你點知佢唔收錢? 果d 藝術家係見收到錢至俾人影相. 仲有你話佢係香港人...我反而覺得佢係咪怕俾番香港人認出, 怕俾人笑, 所以唔想同你地影相. 乜都唔扮反而走去扮金仔搵食...

子爵府

請問係邊間酒店? thx

公爵府

我們依家一家人在德國,我們感覺到德國人比法國人更歧視中國人,點解我甘講,有兩件事,都是關於餐飲

1. 有一晚我們夜返,去到慕尼黑中央火車站,就食埋飯先返酒店,就求其搵間餐廳食,食完之後叫埋單,個waiter收到signal, 之後繼續做佢既野,當時我們以為佢忙,但全場得佢一個waiter, 其他客人都食緊野,而佢只係去執檯,ok 我等,之後佢拿bill黎,放底後又走左去,我們放底錢之後,佢都還要續張檯去舖布,擺餐具,好,我又忍,到佢終於玩左三張檯之後,埋黎啦,見我們比大紙,又裝模作樣拿個銀包出黎(佢有袋銀包在身隨時找錢),之後收埋又行左去

公爵府

我們以為佢無散紙,結果佢今次走左去放餐具,真係頂,佢放左幾張檯之後又返黎找錢比我們,我們全程望住佢,佢從無去過搵散紙,所以不存在佢不夠散紙找比我們

當時亦無其他客等緊位,佢無需要即時去舖檯/放餐具

令到我們覺得德國人歧視中國人的原因,是因為我們今日去另一間餐廳食飯,又是預著這個情況

我們叫左waiter好多次,佢都無采我們,我女忍不住去收銀話要落單,個waiter即刻埋黎話叫我們坐低,之後會黎幫我們,我們坐低左,見佢去serve其他客人都無幫我們落單,到佢幫我們隔離檯的客人落完單,連果檯客人都忍不住同個waiter 講我們未落單

公爵府

個waiter 望一望我們又走左去,結果有另一個執檯的女仔行埋黎,我叫佢落單,佢走去叫人黎,我們先落到單

到最後埋單時,我真係忍不到,又不想開口鬧人,比左9個幾的coins比佢,佢一路數,我一路用廣東話,我有時間,你慢慢數

大宅

CrabPincers 發表於 19-8-1 03:02
我們依家一家人在德國,我們感覺到德國人比法國人更歧視中國人,點解我甘講,有兩件事,都是關於餐飲

1. ...

我上次去慕尼克都有類似經驗,個waiter 好似唔想落 order.

大宅

missvivi 發表於 19-7-29 18:59
我前年去過一次巴黎咁大把,又無覺得佢地歧視華人喎。我住cheap cheap ibis 咋,食飯行街搭巴士入景點博物 ...

巴黎 ibis 幾好,可能價錢大眾化,黑人做 receptionist. nice

公爵府

chowyikwan 發表於 19-8-1 04:36
我上次去慕尼克都有類似經驗,個waiter 好似唔想落 order.

啊,好彩有人同我感覺一樣,第一次時我不敢甘諗,但第二次時就不到我不甘諗啦,德國對我黎講印象真係不是甘好,我應該不會黎第二次,反而倫敦同巴黎比我印象幾好

大宅

CrabPincers 發表於 19-8-1 13:38
啊,好彩有人同我感覺一樣,第一次時我不敢甘諗,但第二次時就不到我不甘諗啦,德國對我黎講印象真係不是 ...

佢哋有白人 有priotity 優先,當亞洲人係傻佬。昨天在巴黎,侍應主動叫我們入去食,亦為我們推介餐廳最貴食物,總費$800。原來是旺角花園餐廳的食物質素。我們香港人付得起有餘!

公爵府

chowyikwan 發表於 19-8-1 17:00
佢哋有白人 有priotity 優先,當亞洲人係傻佬。昨天在巴黎,侍應主動叫我們入去食,亦為我們推介餐廳最貴 ...

我不會隨便入一間restaurant, 除左那次夜得濟,在火車站求其搵食,其他時間都是女上網search晒先去食,佢帶我們去的食的都好好味

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

chowyikwan 發表於 19-8-1 04:36

度度都有呢d 待應, 我地去德國都試過坐低等好耐至有待應, 到點菜時至話廚師瞓緊晏覺, 所以只serve 野飲. 去北歐又係差唔多.

我地冇理係咪歧視, 等得太耐既話或者佢地玩野既話我地即刻起身走.

大宅

bosch 發表於 19-8-2 01:42
度度都有呢d 待應, 我地去德國都試過坐低等好耐至有待應, 到點菜時至話廚師瞓緊晏覺, 所以只serve 野飲. ...

有個姊妹話可能跟我性格有關,同意!

大宅

完全同意,除了小偷橫行,心驚膽戰外,去餐廳完全被忽略,比最差的位置比你,點單埋單當你透明,侍應落錯單,大聲地話我地錯,好彩我地再大聲返佢,佢先退回,感覺好差,係有次去左間食越南河粉有中國人,先感覺自己係客人,除了景點值得去,我相信我以後都唔會再踏足巴黎,

首頁

尾頁

跳至