時政擂台

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

RGmama 發表於 19-7-29 18:05
我估好多黑衣人都係回歸後出世的,為什麼現在他們如此憎恨國家,父母又扮演着什麼角色?

...

香港好多黃老師!

父母掛住搵食,老師洗腦十幾年變成今天的暴徒

hungng    發表於 19-7-29 22:15

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

baby7 發表於 19-7-29 19:41
我都有呢個疑問
我呢d八十後對回歸前嘅香港就話有記憶啫
佢地一出世已回歸,見佢地fing住港英旗/英國旗。 ...
又係喎

男爵府

tester5 發表於 19-7-29 20:56
果4支呀?根本係傻佬。
香港冇咩多,痴線佬最多。
笑到我肚痛,唔知拎支美國旗做咩?

唔止係傻啦,係On 8+1啦!美國佬仲好戲過班黃屍,口講話好關注好關心,其實恨不得你愈搞愈大穫。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

廷廷媽 發表於 19-7-29 20:32
稱呼中國人叫支那咁侮辱性,係超級憎恨喎
超反感

男爵府

sts8000 發表於 19-7-29 21:04
唔止係傻啦,係On 8+1啦!美國佬仲好戲過班黃屍,口講話好關注好關心,其實恨不得你愈搞愈大穫。
...

係呀…想香港亂…咪阿爺亂!

侯爵府

回覆樓主:

回歸後出世,應該97,現在都係22歲
至2003沙士,都係16歲,
那時仲未有雙非,只不過是經濟唔好,同埋嗰幾年,大部分人只生一個小朋友,有冇關係?

子爵府

回覆樓主:

其實64係一個歷史, 正如日本侵華一樣, 點解反而佢地唔反日本, 識好多黑衣當日本係家鄉

hungng    發表於 19-7-29 22:16

水晶宮

chengcheung 發表於 19-7-29 20:02
多得毒果唔少

落重毒藥
自由太多會令世人失去平衡

公爵府

RGmama 發表於 19-7-29 18:05
我估好多黑衣人都係回歸後出世的,為什麼現在他們如此憎恨國家,父母又扮演着什麼角色?

...

國家?他們根本從來沒有承認中國是自己的國家。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

子爵府

fishfish121 發表於 19-7-29 21:14
其實64係一個歷史, 正如日本侵華一樣, 點解反而佢地唔反日本, 識好多黑衣當日本係家鄉
...

同問

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

tem_2106 發表於 19-7-29 20:46
回覆 廷廷媽 的帖子

小朋友啫,得十零歲,又無乜經歷,算係啲咩痛恨吖,把口咁講,想draw attention 啫。 ...

不論任何理由,訴諸於暴力都係錯。

hungng    發表於 19-7-29 22:16
ccysj01    發表於 19-7-29 21:22
請勿打招呼~

男爵府

回覆樓主:

通識科老師落唔少毒、我朋友個仔出去補通識個導師叫Marco Sir係港大法律系畢業後生仔90後竟然對學生不停講政府點衰讚揚示威者簡直完全不中立教通識、我朋友個仔學完一個月也不再跟他學太差

大宅

個人意見,回歸前,政府好clear係英國人,但屋企入面,父母知我哋係中國人,唔理你係聽政府隻旗or屋企家教,對自己嘅定位/歸屬感係好清晰。

97後,政府又驚北京話哂事,自己冇哂say,地產商也驚共產黨,所以我哋嘅教育都刻意omit歸屬感嘅問題。而家年輕一代唔覺得自己係中國人,唔知who I am,kind of變咗lost generation。

加上SARS之後,開始大量自由行,又撞正大陸入WTO,經濟起飛,對年輕一代,佢哋覺得大陸越來越有錢,香港嘅growth冇大陸快,但因為冇自己係中國人嘅recognition,唔會proud of自己嘅國家,只會覺得They are not us. They are better off & we are worse off. 佢哋冇諗過,我哋都係中國人,一榮俱榮。

hungng    發表於 19-7-29 22:17

公爵府

raven 發表於 19-7-29 20:54
回覆 sts8000 的帖子

如果係14,5 歲, 應該都唔係搶奶粉, 搶床位 等既時期!

係,我仔出世時經歷搶奶粉,佢都未夠10歲

子爵府

Mrs.Luckycat 發表於 19-7-29 21:17
國家?他們根本從來沒有承認中國是自己的國家。

其實咁樣真係好可悲,種族膚色呢啲野根本無得改變。唔係話唔認就唔係。你點唔認,人地都睇到你嘅膚色。

男爵府

回覆樓主:

根本他們依然接受到回歸中國的事實、外國人放屁都係香大家明啦

hungng    發表於 19-7-29 22:17

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

我掛念嫲嫲 發表於 19-7-29 20:59
差不多次次都fing美國旗

黎黎去去咪又係果4支,你話200萬人都拎就話啫,邊有人理佢地?

大宅

回覆樓主:

年青就係有團火,唔識死,衝動
面對唔公平嘅制度會反抗

人大左出嚟做野漸漸就向現實低頭
上左岸嘅更加唔會出聲,唔想改變

hungng    發表於 19-7-29 22:18

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實現今新世代,年青人越來越難向上流,政府放太多國內人落香港,居住環境太迫,社會怨氣重。年青一代其實並非完全唔愛國家,只是感受到香港自由有機會被收窄,擔心未到2047已經變假民主,又冇真普選,言論自由亦越收越窄,害怕變成國內咁連 fb/ u tube 都被禁,而且國內法律令人缺乏信心,所以亦難怪年輕一代想用盡辦法去爭取

hungng    發表於 19-7-29 22:18

子爵府

小紅梅 發表於 19-7-29 20:45
我覺得最激那類後生仔女是生活比較苦的一群,好憎大陸人搶資源,有好多怨氣爆發出來。
我自己接觸小部分後 ...

有同感. 我覺得好多都係對政府對自己生活環境有不滿.

首頁
12345...6

尾頁

跳至