3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位,
我好唔開心,仔仔3歲半好容易咳,一咳就好耐好難好,西醫中醫都睇過又煲過不同類型水比仔仔飲都係唔斷,最後醫生話食抗生索,咁細過食抗生素會唔會唔好呢?當然我知道抗生素都係為病情而食,唔知各位家長又會點樣決定食唔食抗生素,又或者食抗生素是一件好平常既事呢?或者有沒有良方可介紹一下對於咳,痕咳無痰睡覺唔咳就日頭咳,都是單聲咳醫生聽過肺是沒事,希望各位可以比點意見,謝謝。

複式洋房

matsujoe 發表於 19-7-30 06:23
各位,
我好唔開心,仔仔3歲半好容易咳,一咳就好耐好難好,西醫中醫都睇過又煲過不同類型水比仔仔飲都係唔 ...

我仔之前都咳,嚴重的時候要食抗生素,睇完中醫,戒左人造糖的食物9,例如,菠蘿包,蛋撻。每日食一條蕃薯(去腸熱), 食幾粒腰果,天然糖可吃。之前一個月睇兩次西醫,現在已經好多。咳可以食燉橙,食幾日後就冇事,不用吃西藥。

複式洋房

mamihuam 發表於 19-8-1 21:25
我仔之前都咳,嚴重的時候要食抗生素,睇完中醫,戒左人造糖的食物9,例如,菠蘿包,蛋撻。每日食一條蕃薯 ...

燉橙程序如下圖

複式洋房

mamihuam 發表於 19-8-1 21:36
燉橙程序如下圖

唔好意思,順序圖1-8黎睇

大宅

回覆 mamihuam 的帖子

唔該晒

子爵府

育兒性格勳章

matsujoe 發表於 19-7-30 06:23
各位,
我好唔開心,仔仔3歲半好容易咳,一咳就好耐好難好,西醫中醫都睇過又煲過不同類型水比仔仔飲都係唔 ...

其實如果病咗咁耐,食抗生素可以好我會食,

大宅

回覆樓主:

小朋友平時食咩嘢多,因為小朋友消化系統發展未好,加上鍾意食煎炸生冷甜嘢,好容易食滯,所謂小兒食積,咁好易有痰而咳。我個仔睇開既中醫師教,消滯可以用山楂焗水飲,如果加糖就用冰糖或者麥芽糖(飴糖) ,同埋清熱就蘆根同冬瓜仁煲水飲。阿仔一日飲蘆根,白茅根同冬瓜仁煲水飲,一日兩次,飲四五日都無痰。
中醫師話呢三種都係清熱,而冬瓜仁更會入肺,可以清走啲痰。

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

回覆 matsujoe 的帖子

如果醫生沒有解析清楚服用抗生素的原因就讓你孩子服用的話,强烈建議你轉第二個醫生!
咳嗽是病徵不是病!是由於氣管敏感所造成。至於爲何氣管會敏感,這就是作爲醫生用專業知識去判斷,然後才對症下藥!

氣管敏感有很多可能原因。最常見是上呼吸道感染(即傷風感冒等),也可以由於環境污染或其他心肺功能所引起。

而抗生素只是適用于由細菌(不是病毒)所造成的感染。

其實如果不是受感染而咳嗽,應該注意日常生活及飲食。看看會不會吃過多刺激喉嚨的食物。多做運動(當然如果空氣污染嚴重的話就留在室内)。

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

儘量唔食, 但真係食極藥都唔好都唯有食

首頁

尾頁

跳至