自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

象牙宮

踏入中四了,好矛盾,又怕心散左,老公話3年都唔帶個仔玩,剩係自己飛好殘忍

水晶宮

無話可說 發表於 19-7-30 13:51
踏入中四了,好矛盾,又怕心散左,老公話3年都唔帶個仔玩,剩係自己飛好殘忍
...

都要個高中生肯跟家長去旅行才會有你呢個矛盾出現。

象牙宮

birdbird 發表於 19-7-30 13:53
都要個高中生肯跟家長去旅行才會有你呢個矛盾出現。

佢唔會主動提議旅行,但迫佢一齊去佢又ok既!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

點解唔帶呢!工作時工作,遊戲時遊戲,要心散唔去旅行都一樣可以心散,關乜事。

JoeyJoey    發表於 19-7-30 16:13

水晶宮

無話可說 發表於 19-7-30 13:55
佢唔會主動提議旅行,但迫佢一齊去佢又ok既!

個人認為中四果年至中五前的暑假仍可在長假期去旅行. 踏入中五後, 就要把握長假温書。其實都只係一年8個月不外遊。

象牙宮

洋蔥頭媽咪 發表於 19-7-30 13:57
點解唔帶呢!工作時工作,遊戲時遊戲,要心散唔去旅行都一樣可以心散,關乜事。 ...

因為佢讀書係比較求其果d,高中影響人生嘛!

水晶宮

回覆 無話可說 的帖子

仲以為係咩原因, 讀書? 吊頸都要透下氣啦!
我地有去呀! 高中冇停過, 去幾日唔會心散既! 反而可以放鬆下, 大家開心

bopomofo2405    發表於 19-7-30 16:10

象牙宮

birdbird 發表於 19-7-30 13:59

個人認為中四果年至中五前的暑假仍可在長假期去旅行. 踏入 ...

即係玩埋中四 再研究下先

侯爵府

...

有呀....我個女 3年高中都有一家人去旅行呀.... 無問題..讀書都要放假架...放假去旅行好平常啫, 唔會太心散嘅, 況且高中有自制能力, 應該無問題啦....

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 無話可說 的帖子

會帶, 我又唔信去個幾日就會心散

大宅

...

我女都係今年升中四,我都照同佢去,我仲有個仔升中六,學校喺中五時候講盡量唔好去旅行,考埋個DSE先去,比佢地專心讀書

象牙宮

natnat_tsang 發表於 19-7-30 14:03
有呀....我個女 3年高中都有一家人去旅行呀.... 無問題..讀書都要放假架...放假去旅行好平常啫, 唔會太心 ...

佢d自制能力.... 佢讀書已經幾懶散,雖然科科合格中間位,但未盡力囉!帶住耳機聽歌溫書,2個鐘又走去訓覺

伯爵府

佢一日願意一齊去我都會帶

象牙宮

魔怪媽媽 發表於 19-7-30 14:04
回覆 無話可說 的帖子

會帶, 我又唔信去個幾日就會心散

因為平時懶散嘛!

象牙宮

bobokong 發表於 19-7-30 14:06
我女都係今年升中四,我都照同佢去,我仲有個仔升中六,學校喺中五時候講盡量唔好去旅行,考埋個DSE先去, ...

佢平時成績點?讀書主動嗎?

水晶宮

birdbird 發表於 19-7-30 13:59

個人認為中四果年至中五前的暑假仍可在長假期去旅行. 踏入 ...

我仔都係去到中四,今年中五暑假又補習學校又補課,佢叫我唔好book旅行

佢話明年考完DSE先去畢業旅行

象牙宮

miffyumiffy 發表於 19-7-30 14:09
我仔都係去到中四,今年中五暑假又補習學校又補課,佢叫我唔好book旅行

佢話明年考完DSE先去畢業旅行

好乖

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Why not?? 長假期去無問題的。

男爵府

回覆樓主:

佢仲肯跟咪會帶,好多高中生已唔多想,至於話讀書,去到中六就閉關一年,考完 DSE 先再去。

侯爵府

無話可說 發表於 19-7-30 14:07
佢d自制能力.... 佢讀書已經幾懶散,雖然科科合格中間位,但未盡力囉!帶住耳機聽歌溫書,2個鐘又走去訓 ...

我屋企位小姐都係咁, 都要考試前佢先臨渴掘井, Anyway, 考出嚟成績總算可以接受啦.... 我同C6都係認為, 就算唔同個女去旅行, 阿女都唔會係屋企溫書囉.... 不如同佢一齊去一齊開心, 考試前再娥吓佢溫多少少..... 只要小姐無話唔同我兩老去旅行,
我都一定預埋佢....

首頁
12345...6

尾頁

跳至