0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

我呢胎係第一胎,我發現原來做媽媽真係唔易,仲幾辛苦下…尤其係去到餵夜奶,自己湊b湊左成日,夜晚仲要幾個鐘起一次身沖奶,真係攰…究竟bb要去到幾大先戒夜奶呀…

複式洋房

szetop 發表於 19-7-30 18:40
我呢胎係第一胎,我發現原來做媽媽真係唔易,仲幾辛苦下…尤其係去到餵夜奶,自己湊b湊左成日,夜晚仲要幾 ...

我個仔兩個半月戒左夜奶

大宅

我呢胎係第一胎,我發現原來做媽媽真係唔易,仲幾辛苦下…尤其係去到餵夜奶,自己湊b湊左成日,夜晚仲要幾 ...

Bb依家幾大?我都係第一胎,真係做左媽媽先知幾辛苦,之前完全想像唔到,夜晚要好強意志力爬起身,依家兩個月多少少先好左d拖長左時間夜晚可以六七個鐘倒,我都唔知算唔算戒左夜奶加油呀

子爵府

kewpie160523 發表於 19-7-30 19:24
Bb依家幾大?我都係第一胎,真係做左媽媽先知幾辛苦,之前完全想像唔到,夜晚要好強意志力爬起身,依家兩 ...

六七個鐘bb都係熟睡?
我bb半夜可以訓到5個鐘先食下一餐,但係通常熟睡訓到2-3個鐘就會開始叫下扭下,但未醒,不過好嘈一樣搞到我地訓唔到

大宅

2020勳章

我個b出生輕磅,要3小時喂一次,起身喂不是問題,問題係我個b有時候夜晚食完唔訓,勁興奮係咁哭要抱先慘,連1小時睡覺的時候都冇,連踩12am-10am,日夜顛倒,好唔開心。

大宅

Pink_girl 發表於 19-7-30 19:37
六七個鐘bb都係熟睡?
我bb半夜可以訓到5個鐘先食下一餐,但係通常熟睡訓到2-3個鐘就會開始叫下扭下,但未 ...

最尾個半個鐘會訓下又叫下咁爭扎訓覺定起身咁

大宅

ryanychu 發表於 19-7-30 19:54
我個b出生輕磅,要3小時喂一次,起身喂不是問題,問題係我個b有時候夜晚食完唔訓,勁興奮係咁哭要抱先慘, ...

我b出世都係輕磅要3個鐘餵一次,重要頭一個月成日唔駛訓咁好精神,bb依家幾大,試下日頭唔好訓咁多

子爵府

1.5個月戒左

子爵府

kewpie160523 發表於 19-7-30 21:21

係,我個b依家就係咁
但佢爭扎左一兩個鐘依依俄俄
唔知係咪開始戒夜奶既b都係咁

大宅

Pink_girl 發表於 19-7-30 21:59
係,我個b依家就係咁
但佢爭扎左一兩個鐘依依俄俄
唔知係咪開始戒夜奶既b都係咁

應該係啦~佢地都努力梗~

複式洋房

回覆樓主:

我bb2個月左右戒左了
戒左真係舒服好多

大宅

2020勳章

kewpie160523 發表於 19-7-30 21:24

我b出世都係輕磅要3個鐘餵一次,重要頭一個月成日唔駛 ...

我家bb 差3日滿月,如果夜晚佢玩得happy,日頭攰左會訓得好死,開電腦播歌,打開大窗外面有施工噪音,開大燈,都唔醒,真係好頭痛,之前好沮喪,到處問人點解會咁,冇人似我個b,依家照顧得麻木了,等奇跡的一天佢會自己turn返

民房

1.5個月多d

別墅

2020勳章

回覆樓主:

我B剛滿月不久,4-5個鐘食一次奶但差不多食奶前半個鐘佢係會叫下再訓再叫好似係食同訓之間爭扎咁

別墅

2020勳章

kewpie160523 發表於 19-7-30 21:21

我B剛滿月不久都係咁

複式洋房

我b四個月 都仲係3個鐘醒一次食奶
試過訓之前餵飽啲可以訓耐啲 但佢食夠就唔肯食
試過佢半夜起身唔俾佢食氹佢訓返 但佢嘈到拆天
試過比少啲份量 但佢食唔飽又係嘈到拆天
見個個都一早戒左夜奶 好羨慕

複式洋房

我都係第一胎,我bb係二十日就自己自然戒。可以訓到7個鐘先起身食食完在訓。到依家4個月可以訓到9至10個鐘先食。我b頭一個月係人奶加奶粉。早上人奶晚上奶粉.

珍珠宮

2020勳章

回覆樓主:

我個未滿月,日夜顛倒好攞命

男爵府

2020勳章

李露眉 發表於 19-7-31 04:16
我個未滿月,日夜顛倒好攞命

比心機,我都剛剛餵完奶
好快又下一餐

大宅

回覆樓主:

我大女(5歲),當年未到兩星期可夜晚睡約六個鐘...未滿月就戒左夜奶....
細女呢家三個半月,係兩個月大時以為戒左,但兩日後又回復要飲,佢好飄忽,試過十一、二點餵多一安(共7安),都係4-5個鐘醒....又試過佢九點幾飲左5-6安,可訓到朝早六點幾....
呢兩日玩眼訓就求其飲3安便擺飲,一定要訓.....我唯有盡量日間4個鐘餵一次,等佢習慣...夜晚就隨佢....至少暫時好在,餓醒到飲飽抱一陣、換片再訓返都是約45分鐘便放我訓(emoji)
我明白每個bb都有自己的時間表,唯有隨緣

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊