0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

2020勳章

回覆 szetop 的帖子

我個仔 3 星期夜晚就可以訓 5-6 個鐘先起身
2 個幾月就訓 10-12 個鐘先起身
BB 會自己突然戒左夜奶架,加油呀媽媽!!!

大宅

2020勳章

szetop 發表於 19-7-30 18:40
我呢胎係第一胎,我發現原來做媽媽真係唔易,仲幾辛苦下…尤其係去到餵夜奶,自己湊b湊左成日,夜晚仲要幾 ...

我B就快一歲都頌食緊夜奶

禁止訪問

別墅

szetop 發表於 19-7-30 18:40
我呢胎係第一胎,我發現原來做媽媽真係唔易,仲幾辛苦下…尤其係去到餵夜奶,自己湊b湊左成日,夜晚仲要幾 ...

我等到4個月都未(emoji)到夜奶 我係咪應該強迫佢介,應該點介夜奶?

別墅

我睇左本書教按時餵奶可以幫到介夜奶
我跟本書安排我囡食奶時間
滿月多啲就戒左夜奶了
如果媽媽們有需要了解多啲pm我丫

大宅

回覆 chocofds 的帖子

我呀女2月左右都戒左夜奶 因為基於懶關係 我係人為咁幫佢戒夜奶
未到1個月時每隔3小時就起身 11pm>2am>5am
然後佢慢慢自己變左11pm>4am>8am
持續左大半個月,我就開始嘗試4點嗰轉佢醒左時 我就比奶咀 氹下 好快又訓返 但開頭佢會5點左右好快又醒 我照餵奶既 但過左三四日 佢知道4點起身無奶飲 就自己5點左右先醒 我都照餵既 再慢慢佢5點醒 我又比奶咀佢 佢又無扭喎 又訓到6點幾 宜家夜晚10點幾飲完最後餐奶 11點會訓到朝早6點先食奶 當然 佢有時半夜都會醒 但氹下又會自己訓返 有次試過大家都訓到過哂籠 我8am先醒嚇到我即刻起身拍醒佢飲奶

複式洋房

我個果未滿月 夜晚已經唔想起身飲奶
一滿月同埋check咗退咗黃就冇再叫佢起身

大宅

Mrswong_JM 發表於 19-8-1 14:22
回覆 szetop 的帖子

我個仔 3 星期夜晚就可以訓 5-6 個鐘先起身

2個月仲未解…原本想分開訓,但真係太辛苦頂唔順,依家放左係我隔離訓,一要食就側身喂。大家都有覺好訓

大宅

ferfer~ 發表於 19-8-2 00:51
2個月仲未解…原本想分開訓,但真係太辛苦頂唔順,依家放左係我隔離訓,一要食就側身喂。大家都有覺好訓
...

我四個月了,全母乳埋身吃,試過一次凌晨五點先醒要吃我自己谷奶起身泵出來了。辛苦過餵奶!寧願寶寶三個四小時吃奶一次好過 起碼唔痛,眼訓可以訓到中午

禁止訪問

洋房

回覆樓主:

我都想bb儘快戒夜奶,所以現在無刻意半夜餵,佢喊先餵,希望佢2個月大可以瞓天光啦~

大宅

2020勳章

其實係幾難捱,所以我明

大宅

2020勳章

星期四見 發表於 19-8-2 12:20
我個c6係bb出世之前就問定曬其他朋友點樣捱過飲夜奶,佢d朋友就介紹我地揀babynes奶粉機~~夜晚沖奶就撳個制 ...

有朋友係用佢,係衛生同方便嘅...但貴左少少

別墅

meikipipi 發表於 19-7-30 19:21
我個仔兩個半月戒左夜奶

其實一般去到幾多個月就戒奶架?

別墅

星期四見 發表於 19-8-2 12:20
我個c6係bb出世之前就問定曬其他朋友點樣捱過飲夜奶,佢d朋友就介紹我地揀babynes奶粉機~~夜晚沖奶就撳個制 ...

咁都幾好,咁c6就冇藉口話唔識沖奶而唔幫手~~btw,沖完就直接飲得?唔熱咩?

別墅

chocofds 發表於 19-8-1 16:00
我等到4個月都未(emoji)到夜奶 我係咪應該強迫佢介,應該點介夜奶?

其實我都唔知啊,有JM話bb會自己戒..唔知係咪

禁止訪問

大宅

Cindy曾 發表於 19-8-2 10:48
我四個月了,全母乳埋身吃,試過一次凌晨五點先醒要吃我自己谷奶起身泵出來了。辛苦過餵奶!寧願寶寶三個 ...

係…我都諗緊其實要起身泵奶…介唔介都冇分別…定係會調到夜晚唔做奶?

公爵府

2020勳章

回覆樓主:

我女飲到兩歲

伯爵府

2020勳章

最後一餐奶前沖涼,會比較攰,會越訓越多個鐘

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊