想生BB

跳至

首頁
12345...13

尾頁

大宅

Manmanman12345 發表於 19-7-31 00:21
我地都係人,有時係需要呻下,清下d 負能量就好d 架啦,樓主一起加油!翁翁一定會幫到你,辦法總比問題多 ...

我都唔知啊,做咁多嘢都係得兩粒卵。希望係Qulity會好啦。

大宅

小珠 發表於 19-7-31 01:13
回覆 SWML 的帖子

加油!養好自己身體先,其他野吾好諗太多,第二日訓醒覺就忘記左佢啦~ ...

盡量叫自己唔好諗同埋唔好接觸令自己唔開心嘅嘢。佢哋講BB展我直頭skip

大宅

babybabybaby123 發表於 19-7-31 05:30
我好明白你心情,我都經歷過唔想比人問生仔唔想見人的階段,連fb都唔想開,因太多朋友share BB 相。

每次 ...

六次!真係唔容易你老公好好,咁支持你。我老公叫我試埋今次諗下轉陣或放棄。

大宅

yhyeung 發表於 19-7-31 11:05
加油呀,有好幾天未有BK, 你好嗎? 振作呀!!我稍後都要追一追posts!

係呀,之前我公司有一個ivf 一take ...

俾著我,你同事咁講我實又嬲又激氣。做得ivf就唔係放鬆就有。真係聽咗都覺得佢講緊廢話。

大宅

pinkyee 發表於 19-7-31 11:28
加油

多謝你

大宅

SWML 發表於 19-7-31 15:14
俾著我,你同事咁講我實又嬲又激氣。做得ivf就唔係放鬆就有。真係聽咗都覺得佢講緊廢話。
...

佢仲要話佢朋友放一個中一個,但佢放兩個先中一個。我咪同佢講囉,好多人(包括我)想中都未必得,其實佢中就ok 了,不用和別人比較呢。

咁我知佢就唔係有惡意嘅,只係缺乏人生經驗,有d 說話衝口而出,唔識理會人地感受。

嬲得幾多丫,社會上一般人說話都唔識得諗人地處境,漠視和淡然面對好了,把精力專注自己做好自己嘅事。

大宅

yhyeung 發表於 19-7-31 15:57

佢仲要話佢朋友放一個中一個,但佢放兩個先中一個。我咪同 ...

唉,都無理過你嘅感受,咁樣講嘢嘅。

大宅

SWML 發表於 19-7-31 16:09
唉,都無理過你嘅感受,咁樣講嘢嘅。

但佢份人又真係無乜嘢架wor, 所以我覺得佢思想唔夠圓滑。

所以我咪無將第二,三,四次取卵嘅事同佢講。反正佢嘅意見亦對我無幫助。

所以我諗你d 朋友都係咁,佢地少exposure, 唔太識得諗人地嘅感受,先會"越幫越忙", 想安慰你,但變咗令你更煩惱。

大宅

yhyeung 發表於 19-7-31 16:17

但佢份人又真係無乜嘢架wor, 所以我覺得佢思想唔夠圓滑。

好心做壞事囉,我都唔想怪佢哋。所以搵人呻

大宅

SWML 發表於 19-7-31 16:32
好心做壞事囉,我都唔想怪佢哋。所以搵人呻

係呀,我都成日搵同路人呻,只有我們才能互相明白

大宅

babybabybaby123 發表於 19-7-31 05:30
我好明白你心情,我都經歷過唔想比人問生仔唔想見人的階段,連fb都唔想開,因太多朋友share BB 相。

每次 ...

真係鄧你開心,成功可以舒一口氣,可以同ivf呢條路say bye. 你嘅信念真係好堅定,开6次針。想問下,當時你開新一次,會離上次植入失敗几耐?我都放咗2次,都失敗咗。第一次,植鲜胎,failed, 第二次,隔咗1个cycle, 又failed. 真係開始無信心。來梗,我想隔2个cycle, 真係想抽離下,身心都好tired. 但知道,時間不等人,都要面對。但如果,今次擺埋,就無雪胎啦。要再开針,如果問醫生,佢实會话any time可以开針。所以,想问下過來人,攞下意見

大宅

SWML 發表於 19-7-30 21:07
雖然我只是抽第二次卵,但仍感覺到,呢條路真係無止境。你永遠唔知要使幾多錢,用幾多心力。而最終成功與否 ...

好明白你嘅感受,俾人問完又問,有時真係會覺得,究竟呢班人係真關心,定係只想滿足佢哋嘅百掛心理。我都试過好多次,有一次,俾個婚都未结嘅friend, 問到N次時,我直頭答佢我唔打算生。心諗,我顧及你感受,唔會問你几時结婚,点解你要成日問我几時生仔。平常心,正所謂,我哋唔可以叫佢哋收聲,只可以自己做自己嘢,就係繼續ivf呢條路,係缘份未到姐,可能下次你可以上來報喜,同大家分享成功之道!

大宅

yhyeung 發表於 19-7-31 16:43
係呀,我都成日搵同路人呻,只有我們才能互相明白

仲要唔係一次成功嘅同路人先明

大宅

good_good 發表於 19-7-31 18:03
好明白你嘅感受,俾人問完又問,有時真係會覺得,究竟呢班人係真關心,定係只想滿足佢哋嘅百掛心理。我都 ...

我都好佩服一班努力不懈嘅sis,如果係我都唔知有無咁嘅恆心做咁多次。

大宅

未拍拖時,啲人就問你拍拖未,拍拖又問結婚未,結咗婚又問有咗未
有時真係唔想答呢啲問題,你又唔係有好介紹好提議,一味話順其自然,真係唔講好過講。

依家我做咩都冇同人講,除左亞媽!

大宅

完全明白你心情,可以嘅話其實真係直接同朋友講話,你有啲乜嘢主動會同佢哋講好過,或者其實唔係好熟嗰啲暫時疏遠下先,唔好影響自己心情
真正嘅朋友將來係會明白,我覺得最緊要係顧及自己嘅心情,皇天不負有心人,加油!

大宅

binnie 發表於 19-7-31 19:56
未拍拖時,啲人就問你拍拖未,拍拖又問結婚未,結咗婚又問有咗未
有時真係唔想答呢啲問題,你又唔 ...

有時覺得啲人太八掛會傷害到人。大家都想乜都順順利利啦。

大宅

duckie919 發表於 19-7-31 20:57
完全明白你心情,可以嘅話其實真係直接同朋友講話,你有啲乜嘢主動會同佢哋講好過,或者其實唔係好熟嗰啲暫 ...

其中一個我有主動話唔開心,另一個就唔想多講

大宅

SWML 發表於 19-7-31 19:20
仲要唔係一次成功嘅同路人先明

哎,講得好好

大宅

SWML 發表於 19-7-31 19:22
我都好佩服一班努力不懈嘅sis,如果係我都唔知有無咁嘅恆心做咁多次。

係啊,真係佩服架!我諗大家嘅谂想都一樣,萬事起頭難,都開咗個頭,仲使係無咁好彩,唔係1take過,但都希望下個幸福兒有自己份。我都係失敗過,傷心過,再起返身,再戰過。有時諗,有哋人生仔易過借火,我就難過登天; 不過,又自我安慰,有D野我或者好容易得到,人哋又覺得難過登天呢!可能呢D就叫人生!anyway, 記得有個sis係度講過,有卵未為輸,機率問题,只要不放棄,總會有一次成功。睡醒後,開心返啦

首頁
12345...13

尾頁

跳至