懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我本身細個已經好怕凍,腳成日都凍冰,特別係冬天,睇中醫一定話血虛。到我生完,坐月唔好,身體都好差,個女女兩歲時就去睇中醫調,煲中藥煲左一年,身體好左好多,個人無咁怕凍。
個偏偏對腳仲好怕凍,冬天不在話下。夏天開冷氣,我可以凍到膝頭痛,有時仲會成對腳痕到痴線,以前凍都未試過凍到咁,好驚,問中醫,話我有機會風濕,或者再唔理佢就痛到上條腰,然後全身。但我30歲度咋喔,勁驚。中醫師都俾左好多建議,最後我發現我係濕氣重。

複式洋房

rachelkty 發表於 19-7-31 11:06
我本身細個已經好怕凍,腳成日都凍冰,特別係冬天,睇中醫一定話血虛。到我生完,坐月唔好,身體都好差,個 ...

濕氣重長期做運動幫身體排汗係做到無咁怕凍,但我又無咁多時間。最後我係網上淘左浸腳和吸濕腳帖,加炒鹽敷腳,呢啲都可以吸濕祛寒,依家我對腳無咁怕凍了,起碼唔會凍到痛。但我只係花了大約一個半月時間度。浸腳同鹽敷腳都少做,因為花時間,做得最多做貼腳貼,敷腳貼好方便。
所以我想講原來好多時濕氣重,水份多會令個人好怕凍,特別係無咩出過汗既人。如有類似問題,大家可以試下。

民房

我都係由細到大都手凍腳凍
睇過好多中醫都睇唔好....

複式洋房

Tweetybabe 發表於 19-7-31 11:54
我都係由細到大都手凍腳凍
睇過好多中醫都睇唔好....

有啲真係血虛,我本身都係,但要長時間調理,中醫師話要3年,我調理左1年都好好多了,但只係對腳怕凍很可能就係濕氣重,貼腳貼吸濕我覺得真係幾有效。

大宅

回覆樓主:

原来手腳凍都關濕氣重事

複式洋房

文星 發表於 19-8-2 12:11
原来手腳凍都關濕氣重事

中醫師同我講毛孔抗張時走入冷氣就會將濕寒帶入身體。我之前有時落完雨,濕左鞋袜係冷氣下焗到乾都會搞到對腳又濕又寒,變得怕凍。年紀再大啲就會變風濕。

珍珠宮

回覆樓主:

多謝分享。。真係無諗過腳凍會同濕氣重有關~
我自己就一向血氣都虛,一直都好怕凍,冬天一定成晚腳冰,上胎生完後,個人反而變左怕熱。。仲諗住係咪血氣好左。
另外想問下,炒鹽敷腳,係咪就咁炒?一次係咪要炒好多?唔知點解,我幻想嘅係好似鹽焗咁。。同埋有無加D咩藥材一齊炒?尼個我好好奇想知~

複式洋房

做個靚太 發表於 19-8-5 00:26
多謝分享。。真係無諗過腳凍會同濕氣重有關~
我自己就一向血氣都虛,一直都好怕凍,冬天一定成晚腳冰,上胎 ...

買一包粗鹽就咁炒,要控制好火候,細火啲,如果唔係好易燶。炒好既鹽用布包住敷。但要注意岩岩炒好鹽,因為空氣有水份,所以會令布既水份氣化,所以要等吸左布既水份吸左先,如果唔係容易俾個小小蒸氣辣親。另外,敷既環境都好重要,千祈唔好係落雨天開住冷氣敷,因為濕氣重,你敷完毛孔擴張,反而冷空氣會將濕寒帶入體內,就如出係又濕又冷既環境下出完汗好易攝親。呢個係我經驗。如果你想方便啲,用吸濕貼都有效,每晚訓前貼,第二朝撕,淘寶好多。

禁止訪問

大宅

rachelkty 發表於 19-8-6 00:33

買一包粗鹽就咁炒,要控制好火候,細火啲,如果唔係好易燶 ...

貼邊度買?中醫你睇邊間?

複式洋房

rachelkty 發表於 19-7-31 11:06
我本身細個已經好怕凍,腳成日都凍冰,特別係冬天,睇中醫一定話血虛。到我生完,坐月唔好,身體都好差,個 ...

我都係虛,月經仲會失調,瞓覺時腳掂老公都會凍醒佢。 中醫老公幫我調咗大半年,仲監控我日常,以下係小貼士:

1.不論冬夏,隔個夜晚自己用熱水加薑浸腳(最普通面盤)抹乾淨後等一個鐘先沖涼。

2.夏天裙 褲都要過膝頭哥,出門要護頸,帶小外套

3.夏天可以吾開就吾開冷氣,只開風扇。連續成個夏天無飲過同食過冰日日狂流汗狂補水。

4.冬灸天灸按日子做

過咗大半年,真心手吾再凍,但腳係大冬天都會凍嘅,不過吾會凍醒。月經又正常,成個人氣息好好多仲吾會易恰眼瞓。之前因氣虛連大便都無力架,之後直情一日一次無難度。 希望以上方法幫到你,不過一定一定要堅持喔!

複式洋房

Rositalky 發表於 19-8-17 00:21
貼邊度買?中醫你睇邊間?

Pm 你

複式洋房

Yanni_YYB 發表於 19-8-17 11:59
我都係虛,月經仲會失調,瞓覺時腳掂老公都會凍醒佢。 中醫老公幫我調咗大半年,仲監控我日常,以下係小貼 ...

係呀,中醫師都咁教好,但你好有恆心(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

rachelkty 發表於 19-8-17 12:04
Pm 你

Thanks!!!

複式洋房

rachelkty 發表於 19-8-17 12:04
係呀,中醫師都咁教好,但你好有恆心(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

自己都想身體好嘛
最困擾我係氣虛引致大便無力的情況
改善咗我就happy曬
所以真係吾好吾信中醫
氣足去個大便都舒暢

複式洋房

Yanni_YYB 發表於 19-8-17 12:30
自己都想身體好嘛
最困擾我係氣虛引致大便無力的情況
改善咗我就happy曬

到依家日日貼腳貼,有個意外驚喜,我覺得塊面白左,無咁黃,之前無論我點睇中醫去補去係眼眶好黃,成個人睇落黃。依家好好多。

複式洋房

rachelkty 發表於 19-8-19 09:31
到依家日日貼腳貼,有個意外驚喜,我覺得塊面白左,無咁黃,之前無論我點睇中醫去補去係眼眶好黃,成個人 ...

希望分享出去,幫到有心想調理嘅人。

首頁

尾頁

跳至