0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

周圍宣傳人奶多好多好多好.....真係令人好大壓力⋯⋯但我可能荷爾蒙屙問題,醫生開左藥,一食就一個月,但食左就唔餵得人奶,bb而家2個月,之前本身人奶都唔多,一日得2餐,其他奶粉,如果食埋藥就真係全奶粉。好苦惱,究竟我應該攪好自己先定由得佢,繼續餵人奶?還是放棄人奶?我咁樣係咪好自私?

angelicaman    發表於 19-8-14 04:20

別墅

yungpigpig 發表於 19-7-31 14:06
周圍宣傳人奶多好多好多好.....真係令人好大壓力⋯⋯但我可能荷爾蒙屙問題,醫生開左藥,一食就一個月,但 ...

bb岩岩滿月,我既量都係唔夠。一日都係得兩餐。我覺得食奶粉都無咩問題呀,我地呢代好多都係食奶粉大,一樣肥肥白白。我覺得最緊要媽媽開心同健康,咁先可以俾到最好既bb。我都明白你既矛盾,我自己都經歷緊。不過緊係以媽媽健康先,咁之後先有健康去照顧bb呀。

複式洋房

周圍宣傳人奶多好多好多好.....真係令人好大壓力⋯⋯但我可能荷爾蒙屙問題,醫生開左藥,一食就一個月,但 ...

唔需要太大壓力,盡左力餵就可以
我自己都係少奶,餵到4個月冇餵
我地個代都係飲奶粉大,個個健健康康

係照顧小朋友既同時,媽媽都要照顧埋自己身心,你大壓力唔開心,小朋友都會感覺到

男爵府

生左孖B,照顧太大壓力,自己都食唔落,跌晒磅,生完兩三個禮拜自然收埋奶,而家全奶粉。冇覺得唔開心冇覺得對唔住BB,盡左力。食奶粉一樣肥肥白白。

大宅

自己鐘意就得啦 本身我初生時人奶+奶粉都覺得好攰,之後全奶粉個人輕鬆好多

複式洋房

多謝大家安慰,屋企人都覺得冇所謂,大家都係奶粉大,我以前都係咁諗,但原來當自己真正做左媽媽媽後,就覺得點解我仲有奶都唔畀佢呢?人奶的確令人好花時間及精力去餵。身邊屋企人既小朋友容易病,係咪就係因為當初唔餵人奶嗎?咁我將來後悔嗎?有時聽到其他人好自豪咁去講bb食全人奶架食幾多好大食....我就好慚愧

大宅

yungpigpig 發表於 19-7-31 15:14
多謝大家安慰,屋企人都覺得冇所謂,大家都係奶粉大,我以前都係咁諗,但原來當自己真正做左媽媽媽後,就覺 ...

我好明,有時講就話無咩所謂,但係心底都想有人奶就比人奶佢,不過現實嚟講一定係照顧咗自己身體先,你唔照顧好身體又點照顧bb呢,其實人奶b同奶粉b都會病,有時都好睇佢天生既體質,所以比到就比,比唔到咪放個心機係佢其他地方,bb都唔係淨係食先最重要,加油

別墅

回覆樓主:

我本身奶量適中 但因乳頭扁平 埋唔到身 要泵奶 但我覺得泵奶麻煩 所以諗住轉全奶粉 但陪月勁鼓勵我餵母乳 餵得幾多得幾多 我諗住陪月走左之後 全奶粉

洋房

你呢啲情況唔係叫自私,叫逼於無奈,梗係餵奶粉啦,BB想要一個開心嘅阿媽,多個多奶既呀媽。

洋房

回覆樓主:

複式洋房

dolldollk 發表於 19-7-31 17:18
我好明,有時講就話無咩所謂,但係心底都想有人奶就比人奶佢,不過現實嚟講一定係照顧咗自己身體先,你唔 ...

Exactly ,心裡面諗仲有就想畀,生前同生完都冇哩種諗法,一開始仲諗人奶同奶粉一齊畀,唔多人奶咪食奶粉囉,但過左1-2個月後,我自己嘅問題接踵而來, 當我去到諗緊係咪要放棄人奶時就後悔當初點解唔努力d做全人奶

複式洋房

青鳥dogcom 發表於 19-7-31 18:28
我本身奶量適中 但因乳頭扁平 埋唔到身 要泵奶 但我覺得泵奶麻煩 所以諗住轉全奶粉 但陪月勁鼓勵我餵母乳 ...

泵奶的確麻煩..但見到佢食完人奶個樣津津樂道就..唉

男爵府

甘奶粉唔係毒藥,都有佢營養,唔好比自己甘大壓力就得

別墅

媽媽要先顧好自己先有得顧bb,如果唔係就2頭唔到岸,餵到人奶就餵,餵唔到咪奶粉,人奶雖好,但媽媽大壓力唔開心都唔係好事

如果你好想餵人奶,但又怕食藥影響,你咪泵出黎,等身體keep 住造奶,泵咗黎做梘,再怕就自己用,都係一個月啫,然後再飲多d湯水谷奶,埋身餵多d,自然多番奶

但如果之後都真係因各種問題餵唔到,都唔好勉強,bb到半歲左右都開始加固啦,其實4個月都已可以開始,放心思喺加固度囉,take it easy

大宅

其實吾冼咁大壓力!我本身不多,加上因為工作環境吾適合泵奶,所以我仔兩個月之後食奶粉,未又大大隻隻,健康都ok!
人奶B同奶粉B其實又咩所謂,你咁大壓力照照顧BB都會吾開心!加油媽媽

大宅

青鳥dogcom 發表於 19-7-31 18:28
我本身奶量適中 但因乳頭扁平 埋唔到身 要泵奶 但我覺得泵奶麻煩 所以諗住轉全奶粉 但陪月勁鼓勵我餵母乳 ...

有樣野叫乳頭盾,專比乳頭平既媽媽埋身用

大宅

yungpigpig 發表於 19-8-1 08:45
Exactly ,心裡面諗仲有就想畀,生前同生完都冇哩種諗法,一開始仲諗人奶同奶粉一齊畀,唔多人奶咪食奶粉 ...

無得諗返轉頭架喇,做媽媽既盡咗能力比野bb,bb係知道㗎,不過你既心情我真係好明白,量力而為啦

子爵府

唔自私呀,如果咁,我仲自私
我有奶,但喂左兩星期都冇就冇喂了
因為冇人幫手,我自己同老公兩個根本攪唔掂咁多野,又好多野洗,又要煮野食...
但bb已經一歲,touch wood未病過,皮膚都好好,我就覺得奶粉都冇問題呀

別墅

Daisywong313 發表於 19-8-1 13:34
唔自私呀,如果咁,我仲自私
我有奶,但喂左兩星期都冇就冇喂了
因為冇人幫手,我自己同老公兩個根本攪唔掂 ...

多謝您的分享 我都有奶 但就唔想泵 覺得麻煩 依家陪月鼓勵下 我都係一日泵一次奶 但問心:我覺得勉強緊自己餵人奶 想盡快全奶粉

子爵府

青鳥dogcom 發表於 19-8-1 19:30
多謝您的分享 我都有奶 但就唔想泵 覺得麻煩 依家陪月鼓勵下 我都係一日泵一次奶 但問心:我覺得勉強緊自 ...

我都唔想泵,好麻煩,不過我覺得埋身喂人奶好sweet,我果時好唔捨得

首頁

尾頁

跳至