自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

黑白豬 發表於 19-8-1 09:25
樓主呢個還好啦,上次10號風球落波,我住新界,我湊住個女,我又要返工(要湊咗女返婆婆度,我本身返工都係 ...

嘩,啲人真心冇品

大宅

身為慳妹既我,唔會介意同人夾車坐,當然最好係女仔啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

minikin 發表於 19-7-31 16:55
其實有時小巴站太長龍
我截的士都會問下前後嘅人跟唔跟我上車
反正大家都去同一個目的地

你截的士前問佢地
咁多唔多人跟你搭呀?
又多唔多人會夾返$?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

caryfox 發表於 19-8-1 08:41
出四倍價錢⋯⋯好似誇張咗啲喎⋯⋯
就算打緊8號風球⋯⋯以前只係聽過,跟錶加一百加幾十 之類,
最貴 ...

不過如果係$50既四倍即$200咋喎
同你講果個車資+200咪差唔多

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

黑白豬 發表於 19-8-1 09:25
樓主呢個還好啦,上次10號風球落波,我住新界,我湊住個女,我又要返工(要湊咗女返婆婆度,我本身返工都係 ...

嘩好恐怖,咁無品架

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

wingkakon 發表於 19-7-31 19:28
其實同搭泥猛的冇分別,以前都成日搭,又慳一半,我會好歡迎你話叫我兜埋你請你就話唔得姐
...

以我自己為例,住港島,咁大個女真係未搭過泥猛的。如果有個39547嘅男人咁話一齊搭,我都會有d不安
真係,老人家學生仔大肚婆,有禮貌嘅請埋你搭又點話,但個男人咁,我真係彩佢都傻

珍珠宮

KUDOS 發表於 19-7-31 17:23
我試過同小朋友坐的士,一上車關門先知弊啦!個司機係一個好老好老嘅伯伯,以我經驗,一係就楂好快,一係就 ...

搭的士之奇人奇事

伯爵府

cecelc 發表於 19-8-1 13:39
你截的士前問佢地
咁多唔多人跟你搭呀?
又多唔多人會夾返$?

我截左先
我叫佢哋上車時話唔使俾錢
但都有人會俾返

男爵府

芝士王 發表於 19-7-31 17:39
JM 你都幾好人,會主動問埋人
我成日怕醜唔敢問

我開頭都係,想問唔敢問。但當每次出街,喺村口見到人地上的士,我都好想問吓順唔順路。我老公揸車,佢出村如果見到有老人家或媽媽同小朋友一齊,佢會停問要唔要車埋出去,不過佢男人老狗,啲人通常都話唔駛。
我是一隻大草蚊

大宅

好媽媽勳章

回覆樓主:

被害妄想症發作?

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

女皇陛下 發表於 19-8-1 09:44
好少錢,平時搭太約跳到25-30蚊標,我開口4倍系100-120內
好過話上車照標加200,我算平左 太短 ...

算中至長途車⋯⋯正常計錶大概 百六蚊 車資,
加二百元這一次就是『山竹』十號風球轉九號,這一次雖然係最貴,
但之後見到市面交通混亂,又覺得值得比。

首頁

尾頁

跳至