夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

mini1204 發表於 19-7-31 21:35
咁既家庭咁既假象難道就好快樂?

所以好煩惱唉,機會得一次。希望無下次

珍珠宮

回覆 可不可以 的帖子

要佢亞媽C左你先有好日子過

珍珠宮

可不可以 發表於 19-7-31 15:53
如果c6因為自己唔鐘意佢呀媽,而話要離婚。係咪代表段感情可以完結?

利申:係無同佢媽嗌過交,只係唔想一 ...
妳C6 接受唔到 老婆唔鍾意 呀媽。佢會好大壓力,自己做左三文治中間D餡,夾心人。從而會影響佢情緒唔健康,跟住影響到妳既夫妻關係,又影響到母子關係,兩敗俱傷,所以佢選擇離婚。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

如果佢都唔懂得維護下自己老婆...
咁小事...家庭日既要求就話離婚
...佢真的愛你嗎?

複式洋房

anna59 發表於 19-8-1 08:46
回覆 可不可以 的帖子

要佢亞媽C左你先有好日子過

我都覺

複式洋房

858D 發表於 19-8-1 12:07
妳C6 接受唔到 老婆唔鍾意 呀媽。佢會好大壓力,自己做左三文治中間D餡,夾心人。從而會影響佢情緒唔健康, ...

我覺得佢應該唔會難做,因為佢媽話我,講我,佢都唔會出聲,就好似係我同佢媽嘅事,唔關佢事。從來只有佢媽講,無佢講。佢媽對佢係唔好的。係佢自己覺得個呀媽對佢好好。唉,。。

複式洋房

Reema 發表於 19-8-1 12:14
如果佢都唔懂得維護下自己老婆...
咁小事...家庭日既要求就話離婚
...佢真的愛你嗎? ...

維護佢媽就最叻,乜都係呀媽先,我是後者。

瑪瑙宮

咁忍埋最後尼次。  

珍珠宮

可不可以 發表於 19-7-31 16:45
我哋有個女,一歲幾。我次次都有去,佢一定要我陪佢翻去。我唔想成日都翻,講真,放假,係人都想一家人去 ...

老公錫唔錫個女?

男爵府

好多男人都好錫好緊張自己亞媽
我C6都係
所以盡量唔好批評佢亞媽
見面次數最好盡快定清楚,或者是否各自回娘家等等
另外都要嘗試調較你C6思想
例如婚後是誰人跟你過人世呢?
嫁比一個"媽寶"真係鄧你辛苦,不過都可以大家多D溝通,
等你C6多D了解你既睇法
希望你兩公婆盡快找到出路

複式洋房

Nancy20090615 發表於 19-8-1 14:29
咁忍埋最後尼次。  

複式洋房

ernbe 發表於 19-8-1 16:03
老公錫唔錫個女?

一般般

複式洋房

LeBlue 發表於 19-8-1 16:36
好多男人都好錫好緊張自己亞媽
我C6都係
所以盡量唔好批評佢亞媽

佢會聽,但唔會做,當佢做唔到,我出聲,就只會嗌交。

珍珠宮

可不可以 發表於 19-8-1 12:44
我覺得佢應該唔會難做,因為佢媽話我,講我,佢都唔會出聲,就好似係我同佢媽嘅事,唔關佢事。從來只有佢 ...

佢唔會難做,不過會情緒低落或者狂躁啫,到時妳又多一樣嘢要照顧佢,就係佢既情緒病。
如果佢出聲,佢媽連佢都鏟埋。佢被啊媽鏟完,佢情緒病大發,妳先係同佢一齊住果位要受佢D情緒病既影響喔。所以你一講佢啊媽,要佢做,佢唔做討唔好你喜歡,壓力就來,咪情緒病 發作同你嗌交。
人地啊媽對付自己個仔 由嬰孩開始 就管教佢聽自己話,早已經比你對佢(妳老公) 多20幾年時間 來摸得佢心理通透,邊照使得佢繼續做啊媽鍾意做既事。
而家妳要管教佢做妳鍾意做既事,還有待研究邊招使得,將個控制權從99樹奪翻過來。咁就要「玩心理」,首先自己唔好被情緒影響戰術。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

複式洋房

858D 發表於 19-8-2 01:12
佢唔會難做,不過會情緒低落或者狂躁啫,到時妳又多一樣嘢要照顧佢,就係佢既情緒病。
如果佢出聲,佢媽連 ...

唉,真係好煩架,遲早真係我有病,我宜家係乜都唔敢講,忍忍忍。佢媽真係心計好勁,因為佢對住佢仔講嘅嘢,講到乜都為佢好,為我哋諗,係我c6先會信,已經個心盲咗

複式洋房

每次佢話要去揾佢媽,你就話:咁岩啦,我返我媽度,你帶個女去揾嫲嫲啦

珍珠宮

可不可以 發表於 19-8-2 02:45
唉,真係好煩架,遲早真係我有病,我宜家係乜都唔敢講,忍忍忍。佢媽真係心計好勁,因為佢對住佢仔講嘅嘢 ...

緊係做佢個仔先會信啦,人地啊媽用左咁多年時間去搞個仔搞到佢認為佢啊媽乜野都為個仔(佢)著想。
妳唯有耐心地累積翻多D credit 先有份量反敗為勝呢。

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

其實一個月見4,5次係屬於好多?
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

複式洋房

lingfu 發表於 19-8-2 12:17
其實一個月見4,5次係屬於好多?

好睇個人感受,關係唔好,一個月一次都嫌多;我同奶奶無乜衝突,每星期同佢食兩次飯都覺得無問題。

複式洋房

你c6係愚孝媽寶?

首頁

尾頁

跳至