自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

就算轉,都唔一定轉呢份啫!除非情緒已到臨界點,否則繼續騎牛揾馬,揾份減少d

子爵府

回覆樓主:

啖氣從何而來?老闆?同grade?下屬?

大宅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

因自己做得唔開心
但小朋友又要去到轉校
又影響到家庭生活質數
講真自己忍一忍吧,唔轉

大宅

2019勳章

回覆樓主:

除左人工少左,降三級,仲有無其他問題? 咁舊人工是自己 overpaid 定係市價? 新人工又係咪自己 underpaid 定市價?

如果無家庭負擔,經濟壓力,做得唔開心可考慮辭職 (但問題係你會再揾工,咁要衡量出面市價係點,易唔易揾,自己有幾多 saving 去 cover 無收入日子)

如果有家庭壓力,我唔會走,但積極揾工。

水晶宮

ivycwl 發表於 19-7-31 22:56
如果已有人請,但人工3級跌,會否為啖氣走?

誰可預料新工不受氣(受氣與否與職位高低,人工多寡並無直接關係)

水晶宮

2019新春慶豚圓

咩事唔開心想走?

大宅

ivycwl 發表於 19-7-31 23:46
轉行個份預了冇前途的,做打雜文員仔,但我而家依份都差不多到頂,唔會點再升。
...

得返1/3人工仲要無前途?初時以為新工career path會好啲都會考慮下,但咁情況真係無理由轉啦,你又唔算係無經濟壓力...

男爵府

ivycwl 發表於 19-8-1 00:17

舊人工減新人工 over 新人工再乘100%

條數應該係(新人工-舊人工)/舊人工x 100% 先啱

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

唔係跌一級而係跌三級 ,甘我會忍咗啖氣~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

2019新春慶豚圓 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

自己心裡應該有答案、人人背景不同.

子爵府

2019新春慶豚圓

為啖咩氣?講真, 衰人度度都有.....

瑪瑙宮

ivycwl 發表於 19-7-31 23:46
轉行個份預了冇前途的,做打雜文員仔,但我而家依份都差不多到頂,唔會點再升。
...

我就一定做到冇得做先走, 自己催眠自己,人工高咁樣自己可以快些退休~

百分百唔好走呀~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

ivycwl 發表於 19-7-31 23:07
轉工,唔會唔夠食,但對生活有一定影響,仔女會讀不到私校吧。家庭收入由9萬變6萬,其中2萬供樓,淨4萬一家 ...

轉左不開心

男爵府

回覆樓主:

最緊要新工穩陣,例如公營機構。

瑪瑙宮

回覆樓主:

一年相差三十六萬,十年計埋利息,接近四/五百萬,可以提早好多年退休了~

忍,
忍至忍無可忍,
再忍多一次,
可以轉禍為福~

買基金真係好傷

大宅

回覆 ivycwl 的帖子

同我之前情況差不多,我由over五萬再加幾千蚊公司供嘅公積金再加另外嘅供樓津貼,轉到依家仲要自己攞$出黎供強積金,扣埋只得二萬幾蚊一個月嘅工!我轉工係因為之前果份workload 太勁,真係太辛苦,驚自己賺左$都無命享!但呢期考慮俾呀仔轉國際學校時,就有d後悔轉左工,攪到呀仔小左選擇!
所以,如果只為啖氣,真係無謂轉啦!雖然呢刻你覺得夠洗,但難保之後有咩事會另到家庭支出增多嘛!$,多d傍身穩陣d!

大宅

ivycwl 發表於 19-7-31 23:07
轉工,唔會唔夠食,但對生活有一定影響,仔女會讀不到私校吧。家庭收入由9萬變6萬,其中2萬供樓,淨4萬一家 ...

9 萬變 6 萬差太多了, 我會暫時忍下, 再搵下其他工
啖氣好似貴得滯

伯爵府

大力大力 發表於 19-8-1 09:07
一年相差三十六萬,十年計埋利息,接近四/五百萬,可以提早好多年退休了~

忍, ...

都係既。

伯爵府

kendomimi 發表於 19-8-1 09:00
條數應該係(新人工-舊人工)/舊人工x 100% 先啱

係。

伯爵府

2019新春慶豚圓

如果三級跳後,我仲可以愛乜買乜,屋企開支攪掂哂仲有錢剩緊係走啦!

首頁
34567...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊